09 Haziran 2001 21:00

Türkiye kütüphane fakiri

Kütüphane sayısı sadece 1310 olan Türkiye, pek çok ülkenin çok gerisinde. Diğer ülkeler "milyon" dolarla telaffuz edilen bütçeler ayırırken, Türkiye'de kütüphane bütçeleri ancak "bin" dolarla ifade edilebiliyor.

Paylaş
Türkiye kütüphane fakiri
Türkiye'de hizmet veren kütüphane sayısı pek çok ülkenin ülkelerin çok gerisinde. Türk Kütüphaneciler Derneği yetkilileri, kitap okuma sevgisinin aşılanacağı ilköğretim okullarında kütüphane olgusunun yeterince geliştirilemediğini belirttiler.
Kütüphanelerin üretilen bilgiyi kullanıcılarına en doğru ve en çabuk bir şekilde ulaştırmayı hedeflediğine işaret eden dernek yetkilileri, üniversite kütüphanelerinin de öğretim üyelerine yeterli düzeyde kaynak sağlayacak nitelikte olmadığını dile getirdiler.
Sadece 1310 kütüphane
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü verilerine göre de, Türkiye'nin kütüphaneler konusundaki hali içler acısı. Almanya'da 14 bin 372 kütüphane varken; Türkiye'de bu rakam sadece 1310. Bulgaristan'da 4237, İsviçre'de 2498 kütüphane bulunuyor.
Öteki ülkelerle kıyaslandığında aradaki uçurumun ortaya çıktığını anlatan yetkililer, ülkede bilgi edinme özgürlüğünün sağlanamadığını söylüyor.
Türkiye'deki en eski üniversite olan İstanbul Üniversitesi'nin 2000 yılı kütüphane bütçesinin yaklaşık 500 bin dolar olduğunu belirten yetkililer, Harward Üniversitesi kütüphanelerinin yıllık bütçesinin 60 milyon dolar olduğunu kaydettiler.
Bütçe yok
Hükümetlerin yıllık bütçe düzenlemesinde kültür ve kütüphane bütçelerinin devamlı "binlerde" ifade edildiğini anlatan yetkililer, Avrupa ülkelerine bakıldığında söz konusu rakamların yüzde 3'lerin üzerinde izlendiğini hatırlatıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Yasaklama üretime yansıyacak

SONRAKİ HABER

İşçi kıyımı mücadeleyle durdurulur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...