09 Haziran 2001 21:00

Yasaklama üretime yansıyacak

Grevlerinin yasaklanmasının ardından işbaşı yapan Şişecam işçileri, eylemlerini sürdürecek. İş barışının bozulduğunu, bu nedenle üretimin eskisi gibi olmayacağını söyleyen işçiler mesaiye kalmama eylemi yapacaklar.

Paylaş
Yasaklama üretime yansıyacak
Muzaffer Özkurt / Sinan İmrek
Grevlerinin yasaklanmasına "moralleri bozulan" cam işçileri, fabrikalarda üretimin eskisi gibi olamayacağını belirttiler. Greve çıkan işçilerin zorla fabrikaya sokulmasının iş barışını ortadan kaldırdığını söyleyen Kristal-İş yöneticileri ve işçiler, mücadelenin biçim değiştirerek süreceğini ve ilk olarak mesaiye kalınmayacağını söylediler.
"Biz üyemizi çok iyi tanıyoruz. Biz üretim yapın desek de arkadaşlarımız greve çıkmadan önceki üretimini bundan sonra yapamaz. Üretmeyeceklerdir. Bunun şeklini ve yöntemini ayarlarlar" diyen Kristal-İş Sendika Genel Başkanı Mustafa Bağçeci, demokratik tepkilerini alanlarda dile getirmeye devam edeceklerini kaydetti. Bağçeci, ilk olarak yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay'a başvuracaklarını belirtti.
Cam işçisi korkuttu
Greve çıkmalarının ardından pek çok saldırı ve kanunsuzlukla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Bağçeci, en son Lüleburgaz'da stoktan mal çıkartıldığını, ancak İş Mahkemesi'nin verdiği kararla bu durumun yasadışı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Grevin işçileri siyasallaştırdığını belirten Bağçeci, "Bundan sonraki eylem planını önümüzdeki hafta Başkanlar Kurulu'nda alacağımız kararlarla belirleyeceğiz" dedi.
Topkapı Şişecam İşyeri Baştemsilcisi Mürsel Kılıç ise grevin yasaklanmasını şöyle değerlendirdi: "IMF'nin talimatları doğrultusunda, çalışanların direncini kırmak için grevimiz Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 2 ay ertelendi. Kimse kalkıp bu ülkede hükümet var, Bakanlar Kurulu var demesin işverenler karar alır ve uygulatır." Grevin bitmediğini belirten Kılıç, "Daha çok sözleşmeler göreceğiz. İşverenin bu işi masa başında değil de kolluk güçleriyle çözmesi onun aleyhine olacaktır" diye konuştu.
Topkapı Şişecam'da 4 yıldır çalışan Hüseyin Baş, işçinin hakkını alması için tek silahı olan grevin ellerinden alındığını söyledi. Baş düşüncelerini, "Güvenip de oy verdiğimiz hükümet bizi bu hale getirdi. Milli Güvenlik'le ilgili bir durumumuz yok bizim. Şişecam işçisinin masaya vurduğu yumruk çoğalmaya başladı ve bu ürpertti onları. Haklı kavgamızın büyümesi bu kararın alınmasına neden oldu" sözleriyle dile getirdi.
'Bu iş bitmedi'
Kristal-İş Lüleburgaz Şubesi Başkanı Ahmet Aksungur mücadeleye kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydetti. Cam işçisinin üzerine düşeni yaptığını ve sendikaya güveninin ortaya çıktığını söyleyen Aksungur, grevlerinin tüm emekçilere mal olduğunu belirtti. Aksungur, grev yasaklamaları ve diğer saldırılara karşı emekçilerden yana bir iktidarın kurulmasının gereğine işaret etti.
Lüleburgaz'da kurulu Trakya Otocam İşçisi Erdal Tektaş da, "Bu iş burada bitmedi, mücadelemiz sürecek. Patrondan gelecek saldırılara karşı tek yumruk tek yürek olacağız. Grevimiz ülkede yaşanan olumsuzluklara rağmen işçi sınıfına yol göstermiştir" dedi. Cam işçilerinin IMF direktiflerine bağlanan bir toplusözleşmeyi kabul etmediğini belirten Tektaş, taleplerinde ısrarlı olduklarını, bundan sonra gelecek saldırılara da aynı kararlılıkla cevap vereceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

FP'nin kader günleri

SONRAKİ HABER

Türkiye kütüphane fakiri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa