09 Haziran 2001 21:00

IMF'ye Latin barikatı

ABD ve IMF'nin dayattığı ekonomi politikaları kıskacında üst üste krizler yaşayan Latin Amerika ülkelerinde halkın hükümetlere ve "dış mihraklara" duyduğu öfke giderek büyüyor.

Paylaş
IMF'ye Latin barikatı
ABD ve IMF'nin dayattığı ekonomi politikaları kıskacında üst üste krizler yaşayan Latin Amerika ülkelerinde halkın hükümetlere ve "dış mihraklara" duyduğu öfke giderek büyüyor.
Arjantin ve Kolombiya'da sokaklara dökülen binlerce emekçi IMF politikalarını protesto etti. Bolivya'da özelleştirilen madenlerin işçileri, gösteri düzenledi.
Arjantin'de genel grev
Arjantin'de iki sendika konfederasyonunun ilan ettiği 24 saatlik genel grev, etkisini gösterdi. CCC Sendikası, başkent Buenos Aires'in dışında bir yürüyüş düzenledi. Kent merkezinde yürüyen binlerce kişi, Arjantin bayrakları ve kızıl bayraklar taşıdı.
CGT'nin başkanı Hugo Moyano, eylemle ilgili olarak "Bu ezici bir grev" açıklamasını yaptı. CGT, bir süre önce İspanyol mallarına yönelik bir boykot ilan etmişti. Boykot, İspanyol şirketlerinin işçi ücretlerini ödememesi nedeniyle yapılıyor. Aerolineas Argentinas şirketi, binlerce işçiyi sokağa atmaya çalışıyor. Grevde adı anılan diğer şirket ise İspanyol akaryakıt şirketi Repsol-YPF oldu.
Devlet Başkanı Fernando de la Rua'nın son 18 ayda gördüğü altıncı genel grev, Arjantin'in Kemal Derviş'i "süper bakan" Domingo Cavallo'nun da, "istikrar masalları" ile halkı kandıramadığını gösteriyor. Cavallo, daha önce, Carlos Menem döneminde ekonomi bakanlığı yapmıştı. Ancak Menem'in geçtiğimiz hafta Ekvador ve Hırvatistan'a yasadışı yollarla silah satma suçundan tutuklanması, Cavallo'ya duyulan güveni de sarstı.
'Saçma' yorum
Devlet Başkanı De la Rua, grevin "saçma" olduğu ve "topluma zarar verdiği" yorumunu yaptı. Greve otobüs şoförleri, memurlar, adalet çalışanları, öğretmenler ve üniversitelerin öğretim elemanları de katıldı. Çok sayıda işsiz Buenos Aires ve diğer eyalet başkentlerinin en kalabalık semtlerinde yolları ve köprüleri kapadı. Bu arada, önceki sabah, İspanyol telekom şirketi Telefonica'nın başkentteki merkezinde bir patlama yaşandı.
Tüm Kolombiya'da eylem
Kolombiya'da onbinlerce öğretmen, kamu işçisi ve öğrenci IMF ile yapılan anlaşmaların şekillendirdiği bütçeyi protesto etti, başkent Bogota ve bazı diğer büyük kentlerde yürüyüşler düzenlendi. Bucaramanga kenti yakınlarında gençler, otoyolu barikatlarla kapadı.
Eylem yapan işçi ve emekçiler, yakında Devlet Başkanı Andres Pastrana'nın önüne gelecek olan ve belediyelerin ve eyalet yönetimlerinin bütçelerini kısan IMF güdümlü yasa tasarısına karşı çıkıyor.
IMF'ye olan borçların ödenmesi gerekçesiyle geçtiğimiz aydan beri 300 bin öğretmen ve 125 bin sağlık çalışanı grev ve iş yavaşlatma eylemlerine katılıyor. Hükümet, kesintiler sayesine 7 yılda 4 milyar dolar "tasarruf" yapmayı tasarlıyor. Öğretmenler Federasyonu'nun başkanı Gloria Ramirez, eylemlerinin sadece bütçeye değil, "yurtdışından dayatılan bir neoliberal modele" karşı olduğunu söyledi.
Bolivya'da madenciler
Bolivya'da ise Oruro, Potosi ve La Paz'daki madenlerde çalışan12 bin işçi, hükümetin kooperatif şeklinde çalışan işyerlerine en az 100 milyon dolar destek vermesini talep etti. Oldukça kötü durumdaki madenler 1980'lerde özelleştirilmişti. İşçiler de yöneticilere seslerini duyurana dek eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.
İşçilerin La Paz'daki hükümet sarayı yakınlarında düzenledikleri eylemde yoğun çatışmalar yaşandı. Polise dinamit atan bir işçinin üç parmağı koptu. Bir başka işçi bacağından ciddi olarak yaralandı. İki polis de taşlanarak yaralandı. Yüksek Mahkeme binasının bazı otellerin ve iş merkezlerinin camları kırıldı. Polis, işçilere karşı gaz bombası da kullandı.
ÖNCEKİ HABER

Dicle'nin çekirdekçi kızı

SONRAKİ HABER

IMF uydudan uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...