08 Haziran 2001 21:00

Hak-hukuk ayak altında

Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu, adliye personeli (Tüm Yargı-Sen) üyesi 7 kişinin, "Bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarılmaları" istemiyle Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na başvurdu.

Paylaş
Hak-hukuk ayak altında
Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu, adliye personeli Tüm Yargı ve İnfaz Kurumları Çalışanları Sendikası (Tüm Yargı-Sen) üyesi 7 kişinin, "Bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarılmaları" istemiyle Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na başvurdu.
Edinilen bilgiye göre, Başkan Yargıç İbrahim Demirci, üye Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Melih Tarı ve üye Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi Yargıcı Ahmet Velioğlu'ndan oluşan Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu, Nevşehir adliyesine tayini çıkan (sürgün edilen) Tüm Yargı-Sen Genel Başkanı Tekin Yıldız ile Ankara adliyesinde görev yapan 6 kişi hakkında yürüttüğü disiplin soruşturmasını tamamladı.
Sendika yöneticiliğine özel vurgu
Komisyonun 2 sayfalık kararında, haklarında disiplin soruşturması yapılan 6 kişinin, Tüm Yargı-Sen üyesi oldukları ve yönetiminde de görev aldıkları belirtilerek, sendika tarafından alınan F tipi cezaevlerine karşı çıkma kararı doğrultusunda çeşitli tarihlerde düzenlenmiş eylem ve mitinglere katıldıkları kaydedildi. Kararda, özetle şu görüşlere yer verildi: "F tipi cezaevlerinin faaliyete geçirilmesi nedeniyle yasadışı örgütlerin başlattığı eylem ve etkinliklere destek verdikleri, Adalet Bakanlığı uygulamalarına karşı çıktıkları, bu suretle terör örgütlerine yardım ederek ideolojik ve siyasal amaçlarla kurumların huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozdukları anlaşıldığından, eylemlerine uyan 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 125/E-a. maddesi gereğince bir daha atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasına çarptırılmaları görüşüyle, dosyanın Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na sunulmasına karar verilmiştir."
Komisyon kararı üzerine, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü 6 kişiye birer yazı yazarak, savunmalarını 7 gün içinde bakanlığa bildirmelerini istedi.
Haklarında memurluktan men cezası istenen Tüm Yargı-Sen üyelerinin isimleri şöyle: Tekin Yıldız, Figen Öner, Kamuran Emir, Erol Çavuş, Bekir Akkaya, Nanu Kaya, Ahmet Tandoğan. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


F tiplerinde iyileşme yok
Manisa E tipi Cezaevi'nde bulunan Gönül Özdemir, Leyla Çalışkan ve Zuhal Akıncı, talimatla ifadelerinin alınacağı Manisa Adliyesi'ne götürülürken gardiyanlar tarafından dövüldüler ve ayrıca 1 ay görüş yasağı ile cezalandırıldılar. TDKP davası hükümlüleri Özdemir, Çalışkan ve Akıncı, Çanakkele E Tipi Cezaevi'ndeki olaylar nedeniyle talimatla ifadeleri alınmak üzere mahkemeye götürülürken gördükleri insanlık dışı muamele ve işkence nedeniyle avukatları Hasan Hüseyin Evin aracılığıyla Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Bu suç duyurusu hakkında henüz bir karar verilmezken, tutuklulara ayakkabılarının çıkartılarak aranmasına karşı çıktıkları ve slogan attıkları gerekçesiyle 1 ay görüş yasağı verildiği öğrenildi.
Cezaevi idaresi, Özdemir, Çalışkan ve Akıncı'nın diğer arkadaşlarına da kötü örnek olduklarını iddia etti. Özdemir, Çalışkan ve Akıncı, aramalar sırasında da sürekli kötü muamaleye maruz kaldıklarını, mahkemeye çıkartılırken tartaklandıklarını ve dövüldüklerini belirterek suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Edirne'de görüş eziyeti
Edirne F Tipi Cezaevi'nde de tutuklu ve hükümlülerin onur kırıcı muamelelerle karşılaştıkları belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, hukukdışı uygulamalara karşı çıkan birçok tutuklu ve hükümlü, ziyarete çıkma yasağı ve hücre cezaları alıyor. Ceza alan tutuklu ve hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesi engellenirken, haberleşme hakları da gasp ediliyor. Avukat ve aile görüşlerine giden tutuklu ve hükümlülere ayakkabı çıkarma zorunluluğu dayatılıyor ve yüzleri duvara dönük bir şekilde aranıyorlar.
Adana'da eylem
Yaşam koşullarının çok kötü olduğu Elbistan E Tipi Cezaevi'nde ise açlık grevinde olan Kazım Keleş, Bülent Tunç ve Sadri Kılıç'ın durumlarının ağır olduğu öğrenildi. Bu arada 19 Aralık'ta cezaevlerine yapılan operasyonlar sırasında işkenceye maruz kaldığı doktor raporuyla da tespit edilen Kazım Keleş'in suç duyurusunda bulunduğu sorumlular hakkında takipsizlik kararı verildi.
F tiplerindeki bu gelişmelerin yanı sıra Elazığ Kapalı E Tipi Cezaevi'nde de koğuş sisteminden hücre sistemine geçildi. Cumhuriyet Başsavcısı Behiç Şahin, yaptığı açıklamada, cezaevinde koğuş sisteminden geçiş için geçen yıl başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirterek, 17 koğuşun 56 "oda" şekline dönüştürüldüğünü açıkladı. Hücrelerin 3 ve 10 kişilik olduğu bildirildi. F tipi cezaevlerini protesto eden İHD Adana Şubesi de, 'cuma eylemleri'ne devam ediyor.
Dün, İHD Adana Şubesi önünde yaklaşık 100 kişinin katıldığı oturma eyleminde konuşan İHD Adana Şube Başkanı Şeyhmus Kaya, ölüm oruçlarının 7. ayını doldurmak üzere olduğunu hatırlatarak, "İnsanım diyen hiç kimse ölümlere karşı suskun kalmamalı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Banka çalışanları

SONRAKİ HABER

Cahit Irgat'ın nar taneleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...