08 Haziran 2001 21:00

Sürekli eylem kararı

Kamu emekçileri, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Gaziantep'te yaptıkları basın açıklamaları ile bombalı, coplu saldırıyı kınarken KESK GYK'sı da yeni eylem kararları aldı.

Paylaş
Sürekli eylem kararı
Sahte sendika yasasına karşı yürüttükleri mücadeleye gaz bombalı, coplu polis saldırılarıyla cevap verilmesine tepki gösteren kamu emekçileri, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Gaziantep'te yaptıkları açıklamalarla, saldırıları protesto ettiler. Ankara ve Eskişehir'de toplanan kamu emekçileri sahte yasa geri çekilene kadar direneceklerini ilan ederek sürekli eylem kararı aldılar.
Gaziantep'te yapılan açıklamaya ise yine polis saldırdı, birçok sendikacı gözaltına alındı. Sendikacılar daha sonra serbest bırakıldı. Sahte sendika yasasının geri çekilmesini isteyen 1000'e yakın Ankaralı kamu emekçisi dün saat 12.30'da Sakarya Caddesi'nde toplanarak, alkış ve ıslıklarla, demokratik tepkilerine bombayla, copla karşılık veren hükümeti protesto etti. "Emekçiye kalkan eller kırılır", "Çetelere kıyak, emekçiye dayak; bu abluka dağıtılacak" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla tepkilerini dile getiren kamu emekçileri coşkuyla attıkları, "Gazınız, bombanız vız gelir vız" sloganıyla da kararlılıklarını bir kez daha dile getirdiler. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya; sahte yasaya karşı 4 Mart, 26 Mayıs ve 7 Haziran'daki direnişlerinin devam edeceğini ilan etti. Ankara ve Mersin'deki saldırıları kınayan Karakaya, 12 yıla dönen grevli toplusözleşmeli sendikal mücadelelerini Türkiye'nin ve tüm dünyanın duyduğunu, ancak emek düşmanı 57'inci hükümetin duymadığını belirtti. Seslerini hükümete duyurmak için alanlara çıktıklarında gaz bombalı, coplu saldırıyla karşılaştıklarını anlatan Karakaya, Ankara'daki saldırıda 7 gözaltı olduğunu, 8 arkadaşlarının da hastaneye kaldırıldığını söyledi.
Her yeri Kızılay'a çevireceğiz
İstanbul'da Saraçhane Parkı'nda toplanan kamu emekçileri, KESK Genel Merkezi'nin bulunduğu Unkapanı Atatürk Bulvarı'na kadar yürüyerek saldırıları protesto etti. 600'ü aşkın kamu emekçisinin katıldığı eylemde, "Her yer Kızılay her yer direniş", "Baskılar bizi yıldırımaz", "Sahte sendika yasasına hayır" ve "Gazınız bombanız vız gelir vız" sloganları atıldı. KESK Genel Merkezi önünde kamu emekçilerine seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren, kamu emekçilerinin doğal haklarına gazlı bombalı saldırılarla yanıt verilmesini eleştirerek, "KESK Sahte Sendika Yasası'nı Meclis'ten geçirmeyecektir" dedi. Özgürlükçü, grevli-toplu sözleşmeli sendika yasası istediklerini yineleyen Evren, KESK'in mücadelesini sürdüreceğini ifade etti. Türkiye'yi IMF ve Dünya Bankası politikalarından kurtaracaklarını söyleyen Evren, yasanın salı günü Meclis'te görüşülmesi sırasında bütün Türkiye'yi Kızılay'a çevireceklerini vurguladı.
'Hükümet halkından korkuyor'
KESK İzmir Şubeler Platformu da, Ankara ve Mersin'de sahte sendika yasasını protesto eden kamu emekçilerine yapılan saldırılara tepki gösterdi. Basın açıklaması yapmak için Konak Meydanı'nda toplanan kamu emekçilerine yönelik İzmir polisinin yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekti. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Alim Murathan, hükümete seslenerek, "Bu nasıl bir hükümettir ki, kendi başkentinin merkezinde kendi memurunun ve halkının üzerine bir saat boyunca yüzlerce gaz bombası atar?" diye konuştu. Murathan, 12 Haziran'da tüm Türkiye'de KESK'e bağlı şubelerin yöneticilerinin Ankara Kızılay'da toplanacağını belirtirken, gelmek isteyen bütün kamu emekçilerine çağrıda bulunarak, çalışmalarının bu yönde olacağını söyledi.
Gaziantep'te yine saldırı
Gaziantep KESK Şubeler Platformu'nun polis saldırısını protesto etmek için yapmak istediği basın açıklamasına ise polis saldırdı. Tüm Bel-Sen Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Şaban Sancar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şube başkanları Yusuf Şahinler ile BES Gaziantep Şube Başkanı Mehmet İletmiş, Eğitim-Sen Gaziantep Şube Örgütlenme Sekreteri Evren Karakoç, Tüm Bel-Sen Gaziantep eski Şube Başkanı Hanifi Bozdağan ve Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Mahey Ay'ın hukukdışı bir şekilde gözaltına alındıklarını söyledi. Gözaltına alınan sendikacılar daha sonra serbest bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

TOBB hükümetten yakındı

SONRAKİ HABER

Banka çalışanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...