08 Haziran 2001 21:00

TOBB hükümetten yakındı

Reel sektörün sorunlarına çözüm bulacağız" diyen hükümete, kasıma kadar reel sektörün kalmayacağı yanıtını verdi.

Paylaş
TOBB hükümetten yakındı
TOBB Başkanı Fuat Miras, önceki gün yaptıkları görüşmede, "Kasım' kadar dayanın. Reel sektörün sorunlarına çözüm bulacağız" diyen hükümete, kasıma kadar reel sektörün kalmayacağı yanıtını verdi. Miras, hükümetin kendileriyle sadece diyalog kurduğunu, önerilerini dikkate almadığını söyleyerek, IMF'den alınan 3.9 milyar doların bankacılık kesimine aktarılmasına da tepki gösterdi.
Miras, "Ekonomik krizin reel sektör üzerindeki etkileri"nin araştırılması için yaptıkları anketin sonuçlarını basın toplantısı düzenleyerek açıkladı. Derviş'e kırgın olma lükslerinin bulunmadığını söyleyen Miras, konuşması boyunca program yapılırken görüşleri alınmadığı ve programda reel sektöre ilişkin tedbir olmadığı için Derviş'e ve hükümete yüklenmeyi de ihmal etmedi. Şubat krizinin ardından "Kurtuluş Savaşı" ilan eden TOBB'un Başkanı Miras, programı da eleştirerek, IMF'den gelen 3.9 milyar doların nerelere aktarıldığının şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanmasını istedi. Gelen paranın bankalara aktarılmasını eleştiren Miras, şubat krizinin de programın yüzde 20 devalüasyonun ardından yapılması gerektiği yönündeki önerilerinin yerine getirilmemesi nedeniyle çıktığını öne sürdü.
'Derviş'le kavgalı değilim'
Miras, krizin ardından istihdam kaybının devam ettiğini, üretimdeki kapasite kullanımının gerilediğini ve ihracatta beklenen artışın gerçekleşmediğini belirterek, sanayileşmiş tüm illerde elektrik tüketiminin yüzde 40 gerilediğini kaydetti. Mali sıkıntılar yaşayan reel sektörün kredi geri ödemelerinde büyük sorunlar yaşandığını, yeni kredi taleplerinin sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Miras, Halk Bankası'nın alacaklılar üzerinde uyguladığı baskı ve zorlukların kabul edilemez durumda olduğunu söyledi. Miras, Eximbank kaynaklarının Türkiye'yi taşıyamaz hale geldiğini dile getirerek, "Sorunlarımızı hükümete ilettik. Reel sektörle ilgili çalışmalar derhal başlatılmadığı takdirde birkaç aya kadar üzerinde konuşulacak bir reel sektör bulunamayacaktır" dedi. KOBİ'lere yönelik olarak Eximbank'a aktarmayı düşündükleri 100 milyon dolar kaynağın bürokratik işlemlerinin sürdüğünü ifade eden Miras, Derviş'le kavgalı olduklarına ilişkin basında çıkan haberler için de "Kimseyle kavga etme lüksümüz yok. Derviş'in oda ziyaretlerini engellediğim söyleniyor. Tersine ben bakanların odaları ziyaret etmemesinden şikâyetçiyim" diye konuşu.
'Hükümeti istifaya çağırmak istemedim'
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Miras, hükümetin istifasını ve hükümette revizyon istediklerini hatırlatan gazetecilere, TOBB'un hükümeti istifaya çağırmak gibi bir niyeti olmadığını, ancak hükümetin istifasının istendiği sonuç bildirgesine odaların imza toplayarak istifa isteğini eklettiğini belirtti. Miras, Sadettin Tantan'ın görevinden alınması ile hükümette revizyon isteklerinin yerine getirilip getirilmediğini soran gazetecilere, "Türkiye'de menfaat musluğu Ankara'ya bağlı olduğu sürece yolsuzluk kavgası bitmeyecektir" dedi.
'Hükümet bizi dikkate almıyor'
Hükümetin kendileriyle sadece diyalog kurduğunu, önerilerini dikkate almadığını söyleyerek hükümete yüklenen Miras, "Alınganlık yapmıyorum. Önerilerimiz dikkate alınmadığı için kriz yaşadık. Bundan önceki programa destek verdik, enflasyon ve faizleri düşürmeyi başardık. Ama programdan önce yüzde 20 devalüasyon yapılması önerimiz dikkate alınmadı ve kriz yaşadık" dedi. IMF'nin Türkiye'ye yeterli kaynak vermediğini savunan Miras, yeni programa ilişkin ise "Sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yemek için gelişmeleri bekliyoruz" diyerek, programa güvenmediklerini ortaya koydu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

ABD'de Mavi Akım rahatsızlığı

SONRAKİ HABER

Sürekli eylem kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...