07 Haziran 2001 21:00

Cam işçisi öfkeli

Lüleburgaz'da cam patronlarının grevlerini kırmaya yönelik girişimlerine karşı mücadele eden işçiler, dün jandarma müdahalesiyle karşılaştı.

Paylaş
Cam işçisi öfkeli
Lüleburgaz'da cam patronlarının grevlerini kırmaya yönelik girişimlerine karşı mücadele eden işçiler, dün jandarma müdahalesiyle karşılaştı. Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Ahmet Sungurlu ve Şube Başkan Vekili Şadan Sezer ile 6 işçi gözaltına alındı. Önceki gün işçilerin fabrika kapısına barikat kurarak engel olduğu patron, jandarmanın desteğiyle, 4 TIR dolusu camı fabrikadan çıkardı. Mahkemenin yarın vereceği kararı bekleyen işçiler ise, gelişmelerin ardından yeniden fabrika önünde toplandı.Trakya Cam Fabrikası'ndan önceki gün cam çıkarmak isteyen patron, işçilerin arabalarla fabrika önüne set kurması sonucu başarılı olamamıştı. Patronun cam çıkartabileceğine ilişkin mahkeme kararına ise sendika itiraz etmişti. Bu itiraz doğrultusunda dün bütün gün fabrikada tespit çalışması yapıldı. Bilirkişinin hazırladığı rapor, Lüleburgaz İş Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme kararını bugün verecek.
Akşam saatlerine kadar süren bu çalışmalar sırasında fabrika önünde bekleyen işçiler, geceyi de burada geçirmek istedi. Ancak jandarma yüzbaşısı, "Şimdiye kadar mal çıkartılmadı, bundan sonra da çıkartılmayacak" diye söz verince, Kristal-İş yöneticileri ve işçiler fabrikaönünden ayrıldı. Sadece grev gözcüleri bekliyordu.
8 kişi gözaltına alındı
Ancak dün 11.00'de jandarmalar grev gözcüleri ile sendika yöneticileri Aksungur ve Sezer'i tartaklayarak gözaltına aldı. Bu sırada içeride bekletilen 4 TIR cam da fabrikadan çıkarıldı. İşçiler haberi alır almaz geldikleri sendika önünde, "İşçinin işçiden başka dostu yok", "Yılgınlık yok direniş var" sloganları attı. Bu sırada polisle aralarında kısa bir gerginlik yaşandı. İşçilerin belediye anonsundan, "Tüm işçiler ve aileleri sendika önüne gelsin" çağrısı yapılması isteği belediyece kabul edilmedi.
Sendika önünde toplananların sayısı, ailelerin gelmesiyle 3000'i aşarken Kristal-İş Genel Mali Sekreter Hasan Bilgiç, öfkeli sloganlar atan işçilere yaptığı konuşmada, "Bu kavganın sorumlusu biz değiliz, işverendir" diyerek mücadelenin kararlılık içerisinde, ödün vermeden devam edeceğini söyledi.
Kavgaysa kavga!
KESK üyeleri de saldırıyı duyunca, "Yaşasın sınıfı dayanışması" sloganlarıyla gelerek işçilere destek verdi. Öfkeli işçiler, "Mahkemenin kararı olumlu da olsa, olumsuz da olsa, biz işverenin grevimizi kırmasına izin vermeyeceğiz. Kavgaysa kavga! İşimiz, ekmeğimiz için mücadele ediyoruz" diyorlar. Sözlere kanarak geceyi fabrikanın önünde geçirmediklerine üzülen işçiler, cam dolu TIR'ların İstanbul'da grevde olan arkadaşları tarafından engellenmesini istediler.
Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci de yaptığı yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin görevinin patronun isteklerini yerine getirmek değil hukuku uygulamak olduğunu ifade etti. Bağçeci, "İşvereni, grevi kırmak amacıyla başlattığı girişimi durdurmaya, yetkilileri, gözaltına aldıkları yönetici ve üyelerimizi derhal serbest bırakmaya çağırıyorum. Sendikamız, bu hukuk dışı grev kırma girişimini durdurmaya kararlıdır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ekibi Tantan'ın izinde

SONRAKİ HABER

Direniş paylaşmayı öğretti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...