07 Haziran 2001 21:00

Ekibi Tantan'ın izinde

İstanbul Emniyet Müdürü Abanoz istifa etti. Abanoz, hükümetten ve partisinden istifa eden Sadettin Tantan'a yakınlığıyla tanınıyordu.

Paylaş
Ekibi Tantan'ın izinde
Daha önce yaptığı açıklamalarda, "Tantan istifa ederse, ben de görevimde durmam" diyen İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz istifasını Emniyet Genel Müdürü Turan Genç'e sundu. Abanoz, önceki gün gazetecilerin, "İstifa decek misiniz?" yolundaki sorularına, "Bekleyin" yanıtını vermişti. Fatih ve Sapanca ilçe örgütleri de Tantan'ın ardından ANAP'tan istifa etmişti.
Beyaz Enerji Operasyonu'nu örtbas etmediği için Mesut Yılmaz'ın hışmına uğrayan Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'ndan alınarak yerine Rüştü Kazım Yücelen'in atanmasıyla,
bütün gözler emniyet teşkilatının üst yönetiminde yapılacak değişikliklere çevrilmişti. Nihayet dün daha önce vali Erol Çakır'la sürtüşme yaşayan İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz istifasını sundu. Emniyet teşkilatında Tantan'a yakın önemli isimlerin istifasının ve pasif görevlere atamaların sürmesi bekleniyor.
Keçeciler vekâlet edecek
Bu arada Sadettin Tantan'ın istifa etmesiyle boşalan Devlet Bakanlığı'na yeni bir atama yapılıncaya kadar Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler vekâlet edecek. Konuya ilişkin "Bakan istifası ve yerine vekâlet etme işlemi" Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Keçeciler, gazetecilerin sorusu üzerine yerine vekâlet ettiği Tantan'ın istifa etmesinden üzüntü duyduğunu ifade ederek, "Arkadaşımdı, üzüldüm, partiden istifa etmemesi gerekirdi" dedi.
Baykal: Yılmaz tahammül edemedi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Tantan'ın, dürüst ve inançlı bir şekilde yolsuzlukların üzerine gittiğini söyleyerek, "Sadettin Tantan, siyasetçi de yolsuzlukların hesabını versin dediği için görevden uzaklaştırıldı" diye konuştu. Baykal, Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine gelişinde, partililer tarafından çiçeklerle karşılandı.
Baykal, Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve TEAŞ Genel Müdürü'nün tutuklu olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Genel Başkan, bakana diyor ki; sana yolsuzlukların üzerine git demedim. Gidiyormuş gibi yap dedim." Baykal, Türkiye'de 36 bakan olduğunu, nüfusu 1 milyarın üzerinde olan Çin'i ise 15 bakanın yönettiğini belirtti.
ANAP: Oyları da iade etsin
ANAP Ankara İl Başkanı Erol Akgün, Tantan'a, "Kendisini bu makamlara taşıyan Anavatanlıların oylarını iade etme nezaketinde bulunma" çağrısı yaptı. Akgün, ANAP İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Tantan'ın istifası ile partisinin siyasi rakiplerinin, yeni bir istismar konusu bulduğunu savundu. Hiçbir ANAP mensubunun, genel başkana yasalarla tüzük gereği verilen takdir ve tercih hakkını, niçin kendilerine kullanmadığı sorgulamasını yapamayacağını ifade eden Akgün, "Sayın Tantan, partimize katıldığı günden beri bir makamın sahibi olmuştur ve teşkilatların rahat çalışması için her türlü yardımda bulunmuştur. Parti teamülleri dışındaki davranışları problem edilmemiş, sabırla icraatlarının sonucu beklenmiştir. Ancak kendileri, bir siyasi partinin mensubu olduğunu ve bulunduğu makamlara o partinin gayretleri ile geldiğini unutan bir tavır içinde olmuştur" diye konuştu.
Öte yandan ANAP Sakarya İl Başkanı Arif Aruca, Tantan'ın memleketi Sapanca'da, parti tabelalarının indirilerek parçalanması konusunda inceleme başlattıklarını söyledi. Aruca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tantan'ın istifasına üzüldüklerini, ancak memleketi Sapanca'da yaşananları kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Konuya ilişkin değerlendirmelerinin sürdüğünü bildiren Aruca, "Olayla ilgili görüntüleri izleyip, hukukçu arkadaşların değerlendirmesi sonrasında, suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yapış yapış Amerikan milliyetçiliği

SONRAKİ HABER

Cam işçisi öfkeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...