07 Haziran 2001 21:00

Kamu emekçisi direnecek

KESK üyesi binlerce kamu emekçisi, dün bütün illerde alanlara çıkarak, grev ve toplusözleşme hakkı istedi.

Paylaş
Kamu emekçisi direnecek
Kamu emekçilerinin kabul etmediği ve tepkilerinin alanlara çıkarak gösterdiği grevsiz, toplusözleşmesiz, yasakçı sendika yasası dün Meclis'te görüşülmeye başlandı. KESK üyelerinin bütün illerde alanlarda olduğu sırada görüşülmeye başlanan yasa tasarısına karşı "sonuna kadar direnme" kararı alındı. Yasa maddelerinin geçmeye başlaması üzerine Kızılay'a yürümek isteyen kamu emekçilerine polis saldırdı.
Gaz bombalı, coplu saldırıya kamu emekçileri direnerek cevap verdi. Saldırı sonucunda 8 kamu emekçisi yaralandı. Ankara'da dün Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan 2000'e yakın kamu emekçisi dayatmaları, yasakları kabul etmeyeceklerini ilan ettiler. Caddeyi trafiğe kapatarak uzun süre oturma eylemi yapan kamu emekçileri, sahte sendika yasasının Meclis'te görülmeye başlandığının duyulması üzerine, hep bir ağızdan "sahte sendika yasasına karşın sonuna kadar direnileceğini" duyurdular.
Enerji- Yapı Yol Sen Ankara şubeleri, saat 11.00'den itibaren Karayolları, DSİ ve diğer birimlerden gelen üyeleriyle düzenli kortej oluşturarak, saat 11.30'da Kızılay'a doğru yürüyüşe geçtiler. Yeni Başbakanlık binası önünde beş dakikalık oturma eylemi yapan enerji çalışanları, alkış ve sloganlarla Kızılay'a girdiler. BES Ankara 2 Nol'u Şube ise Ulus Rüzgârlı'da toplanarak, Kızılay'a yürüdü. İki grup birleşerek bir süre Kızılay'ı trafiğe kapatırken, diğer kitlenin gelmemesi üzerine Ziya Gökalp'e yürümek zorunda kaldı. Numune Hastanesi önünde toplanan SES üyeleri de kortej halinde Ziya Gökalp Caddesi'ne geldi. BES 1 No'lu Şube ise Hatay Sokak'taki binaları önünde toplanıp, pankart, döviz ve flamalarıyla buluşma noktasına geldi.
Tüm Bel-Sen Çankaya Temsilciliği saat 10.00'dan sonra, Tuna Caddesi'ndeki İmar Müdürlüğü önünde toplandı. Emek Gençliği'nin de destek verdiği grup, davul zurna eşliğinde halaylar çekip, alkış ve sloganlarla grevli, toplusözleşmeli sendikal talebini dile getirdi. Genel-İş yöneticilerinin de katıldığı eylemde, kamu emekçilerinin on yılı aşkın süredir devam eden mücadelesinin, grevli toplusözleşmeli sendikal hak alınana kadar süreceğine işaret edildi. Öğlen saatlerinde buradaki grup da kortej halinde yürüyerek, Ziya Gökalp Caddesi'ne gitti. Eyleme, TÜMTİS Ankara Şubesi ve Sakarya Otoparkı'nda sendikalaştıkları için işten atılan işçiler de katıldı.
Öfke arttı
Eylemde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplusözleşme ve grev haklarının yasaklanıp, ücretleri tek yanlı belirlenerek, sadaka zamlarına mahkûm edilmek istendiklerini söyledi. "Yasakçı yasalara boyun eğeceğimizi sanıyorlar! Ancak yanılıyorlar. 'Toplusözleşmeli, grevli, özgürlükçü ve demokratik yasa' talebindeki kararlılığımızı, eylemlerimizle gösterdik, göstermeye devam ediyoruz" diyen Evren, yasakçı yasanın derhal geri çekilerek, talepleri doğrultusunda bir yasa çıkarılmasını istedi.
Uzun süre oturma eylemi yapan kamu emekçileri, sahte sendika yasasının Meclis'te ele alınmaya başlandığının duyulması üzerine hareketlendi. Yasanın görüşülmesine öfkeli sloganlarla tepki gösteren kamu emekçileri, hep bir ağızdan "yasaya karşı sonuna kadar direneceklerine" dair ant içtiler. Bu sırada polis amirleri tarafından da topluluğa "dağılmaları için" anonslar yapılmaya başlandı. Bu anonslar topluluğun daha kararlı sloganlarıyla yanıtlanırken, çok sayıda gaz maskeli polis topluluğa doğru saf tuttu. Ayrıca köprü üzerine, ellerinde gaz bombaları bulunan polisler yerleştirildi.
Saat 15.00 sıralarında yaşanan bu gerginliğin ardından uzun süre sakin geçen oturma eylemi saat
18.00'da, Meclis'te yasa görüşmelerini izleyen KESK Genel Başkanı Sami Evren'in Ziya Gökalp Caddesi'ne gelmesiyle hareketlendi. Evren, yasanın maddelerinin tartışılmadan geçtiğini belirterek, "Geriye adım atmıyoruz, sonuna kadar direneceğiz. Kızılay'a yürüyoruz" demesinin ardından kolkola giren kamu emekçileri polis barikatı ve panzerlerin üzerine yürümeye başladı.
Köprü üzerinde bulunan polislerin yürümeye başlayan emekçilerin üzerine su şişeleri fırlatmaları ortamı daha da gerginleştirdi. Bu sırada polislere şişe ve sopalarla karşılık verilmeye başlandı.
Ayrıca bariyerler teker teker kaldırılarak "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla panzerlerin üzerine yürüyüşe geçildi. Kamu emekçilerinin önce bariyerleri, ardından da panzerleri aşmaya başlamaları üzerine topluluğun üzerine onlarca gaz bombası atıldı. Gaz bombaları atılırken, panzerleri aşan kamu emekçileri ile polisler arasında coplu-sopalı çatışma çıktı. Bombaların bir bölümünün polislerin üzerine geri atılması nedeniyle, çok sayıda polis zehirlendi.
Yoğun gaz bombası
Polisin yoğun gaz bombası kullanması üzerine Ziya Gökalp Caddesi bir süre sonra tamamen boşaldı. Kamu emekçilerinin büyük bölümü Sakarya Caddesi'ne çekildi. Sakarya Caddesi'ne gidenlerin bir bölümü Atatürk Bulvarı'na çıkmak isteyince burada tekrar çatışma çıktı. Aynı anda kalabalık bir grup da Ziya Gökalp Caddesi'ne dönerek tekrar oturma eylemine başladı. Her iki gruba da bir süre sonra gaz bombaları atılarak müdahale edildi. Ziya Gökalp Caddesi'ndeki grup bunun üzerine Mithatpaşa Caddesi'ne çekilerek bir süre yolu trafiğe kapattı, ardından da Sakarya Caddesi'nde bulunanlarla buluştu. Burada barikatlar kuran kamu emekçileri sürekli gaz bombaları atan polislere taş, sopa ve şişelerle karşılık verdiler.
Sakarya Caddesi'nde, "Direne direne kazanacağız", "IMF uşağı hükümet istifa", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla oturma eylemi yapan ve pankartlarını açan kamu emekçilerinin üzerine bu kez Atatürk Bulvarı girişi yönünden bombalar yağdı. Sakarya Caddesi'ndeki esnafın, işinden dönen vatandaşların, birahanelerde oturanların bile etkilendiği saldırı sonunda dağılan kamu emekçileri, Zafer Çarşısı'na doğru çekilerek burada da eylemi sürdürdüler.
Olaylar sürerken, polislerin amirleri tarafından kamu emekçilerine yaklaştırılmaması ve müdahalelerin genellikle gaz bombalarıyla yapılması dikkat çekti. Yoğun şekilde kullanılan gaz bombaları nedeniyle, Kızılay ve civarında bulunan binlerce kişi ciddi şekilde etkilendi. Olaylar saat 19.30 sıralarında gösteriyi sürdüren grupların tamamen dağılmasıyla sona erdi.
Ziya Gökalp Caddesi'ndeki olaylar sırasında aralarında Eğitim-Sen Genel Eğitim Sekreteri Ömer Buzludağ ile Eğitim-Sen Niğde Şubesi yöneticisi İbrahim Mamak'ın da bulunduğu 8 kamu emekçisi yaralandı. Yaralılar Hacettepe Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Evren: Tepki sürecek
Saldırının ardından Eğitim-Sen Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen KESK Genel Başkanı Sami Evren, saldırı sırasında kendilerine atılan bombaların parçalarını da göstererek, Ankara'daki demokratik tepkilerine siyasi iktidarın gaz bombalı saldırıyla cevap verdiğini söyledi. Kızılay'da sadece kamu emekçilerine değil, halka da saldırıldığını belirten Evren, "Bu yasa tasarını tamamen çekmedikleri taktirde onların her türlü saldırısına karşı KESK demokratik tepkisini sürdürmeye devam edecektir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye IMF'nin kobayı!

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı halkı unuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...