06 Haziran 2001 21:00

Grev kırıcılarına barikat

Cam patronları Kristal-İş'in grevini kırmaya çalışıyor. Trakya Cam Fabrikası'ndan jandarma eşliğinde ve mahkeme kararına dayanarak mal çıkarmaya çalışan patrona, fabrika önünde arabalarla set oluşturan işçiler izin vermedi.

Paylaş
Grev kırıcılarına barikat
Kristal-İş üyesi cam işçilerinin 24 Mayıs'ta başlattığı grev, patronun grevi kırma yönündeki çabalarına rağmen kararlı bir şekilde sürüyor. Lüleburgaz'da Oto Cam, Trakya Cam ve Kırklareli Cam fabrikalarında çalışan grevci işçiler ve sendika yöneticileri, patronun fabrikalardan mal çıkarmasına barikat kurarak engel oldu.
Trakya Cam'da 5 Haziran sabahı patron, dört adet cam dolu TIR'ı dışarı çıkarmak istedi. Grev gözcüleri TIR'ları durdurarak, durumu sendikaya bildirdi. Bu durumu öğrenen Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Ahmet Aksungur, şube yöneticileri ve grevci 600 işçi, jandarmanın yoğun, yığınak yaptığı fabrikanın önüne geldiler. Ahmet Aksungur, içerden mal çıkaramayacağını patron vekillerine bildirdi. Mahkeme kararıyla mal çıkaracağını söyleyen patron, cam dolu TIR'ları tekrar fabrikaya soktu. Kristal-İş Şube yöneticileri ve cam işçileri de topluca şube lokaline döndüler.
İşçiler sendika binasına geldikten 3 saat sonra patron, bu kez İş Mahkemesi'nde karar çıkartarak, mal çıkartma girişiminde bulundu. Bunun üzerine cam işçileri tekrar fabrikaya gelerek, mal çıkışını engellemeye başladı. Jandarma ise "TIR'ların çıkarılacağını" söyleyerek, "engelleme olduğunda müdahale ederek işçileri dağıtacağı" tehdidinde bulundu.
Ancak sayıları 1500'ü bulan işçiler, fabrikanın önündeki yola arabaları çekerek, TIR'ların geçişine engel oldular. Sendika avukatlarının patron ve jandarmayla görüşmesinden sonra, işçilere, sendikanın mahkeme kararına itiraz etmesine kadar cam çıkışı yapılamayacağı bildirildi. Saat 21.00'e kadar devam eden olayların bu şekilde sona ermesi üzerine dağılan işçiler, grev süresince fabrikalardan mal çıkışına izin vermemeye kararlı.
Destek sürüyor
Cam işçileriyle dayanışma da sürüyor. Kristal-İş Topkapı Şubesi'ne üye 40 işçi Lüleburgaz'daki grevci cam işçilerini ziyaret ettiler. Oto Cam ve Trakya Cam'da grev gözcülerinin yanı sıra 100'e yakın grevci işçiyle birleşen Topkapı Şubesi üyeleri, buradan Kırklareli Cam Fabrikası'na kadar sloganlarla yürüdüler.
Eyleme soruşturma açıldı
Bu arada 2 Haziran günü Lüleburgaz Demokrasi Platformu tarafından greve destek amacıyla düzenlenen basın açıklamasına savcılıkça soruşturma açıldı. Platform içerisinde yer alan Kristal-İş, Petrol-İş, Tarım-İş sendikaları ile EMEP ve ÖDP yöneticilerinin ifadeleri alındı. Öte yandan Kristal-İş Sendikası 16 Haziran Cumartesi günü Lüleburgaz'da miting yapma kararı aldı.
ÖNCEKİ HABER

ANAP'tan ve bakanlıktan istifa etti

SONRAKİ HABER

Bergama'da deprem tehlikesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...