06 Haziran 2001 21:00

Arafat'a 'katil' suçlaması

Askeri ve siyasi kariyeri boyunca elinden Filistinli kanı eksik olmayan Ariel Şaron, Filistin lideri Yaser Arafat'a sert suçlamalar yöneltti.

Paylaş
Arafat'a 'katil' suçlaması
"Beyrut Kasabı" olarak tanınan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Filistin Özerk Yönetimi lideri Yaser Arafat'a hakaret ve suçlama yağdırdı. Şaron, önceki gün bir Rus televizyonuna verdiği demeçte Arafat'ı "katil" ve "patolojik yalancı" olarak niteledi.
İsrail Başbakanı, "Arafat'ın dünyayı, önüne kırmızı halılar serilerek gezmesini kabul edemiyorum. O bir devlet başkanı değildir. Bazıları onun devlet başkanı gibi davranmasını umuyordu, ama o terörist ve katillerin başkanı gibi davranıyor" dedi.
Resmi politika gibi
Şaron'un bu sözlerinden birkaç gün önce de, İsrail Güvenlik Kabinesi, "Filistin Yönetimi ve Arafat terör yapmakta, terörü teşvik etmekte, nefret ve şiddete yönlendirmektedirler" açıklamasında bulunmuştu.
İsrail hükümetinden kaynaklar, bu suçlamaların, Filistin halkı üzerindeki emperyalist baskıyı artırmak ve özellikle de Avrupa Birliği'nin desteğini almayı amaçladığını belirtiyor.
Amerikan dergisinin iddiaları
İsrail'in en yetkili ağızlarından çıkan bu suçlamalar, dikkatleri, 24 Mayıs'ta bir Amerikan dergisinde yayınlanan analize çevirdi. ABD'li silah tekellerine yakınlığıyla tanınan Jane's Foreign Report (JFR) adlı dergide; Şaron'un Arafat'ı "kişisel olarak hedef alacağı" öne sürülmüştü. Dergide, Arafat'ın yavaş yavaş Gazze ve Batı Şeria'dan dışarı atılacağı, böylece Arafat'ın yeniden sürgünde politika yapmaya zorlanacağı öne sürülüyor.
Ölüm timlerine emir verildi
JFR'ye göre, İsrail'in son aylarda Filistinli üst düzey yöneticileri hedef alan suikastleri de, aynı amaca hizmet ediyor. İsrail özel kuvvetleri ve gizli servisler, son birkaç ay içinde 22 Filistinli yetkiliyi katletti. Flotilla 13 ve Sayeret Matkal adlı komando birlikleri ile Şin Bet ajanlarının, "Arafat'ın yakınındaki kişileri hedef alma" emri aldığı öne sürülüyor.
JFR'deki analiz, şu satırlarla sona eriyor: "Bir gün Arafat, uluslararası gezilerden birinden döndüğünde Gazze Havaalanı'nın kendisine kapatıldığını görürse şaşırmayın. Belki de bir gün, Arafat'ın uçağının radarlardan kaybolduğu açıklanır."
Tenet yine devrede
Bu arada ABD yönetimi, eli kanlı istihbarat örgütü CIA'i bölgede yeniden devreye sokuyor.
ABD Başkanı George Bush, Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı George Tenet'i dün Ortadoğu'ya gönderdi. Tenet, Tel Aviv'de geçen hafta sonunda düzenlenen intihar saldırısının ardından, her iki tarafla da "güvenlik" görüşmelerinde bulunacak. CIA şefinin, özellikle Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlere yönelik yeni operasyonlar başlatılması için Arafat'a baskı yapacağı kaydediliyor.
Filistin köyüne saldırı
Öte yandan, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler, Shilo yerleşim birimi yakınında bulunan bir Filistin köyüne saldırdı.
Filistinli görgü tanıkları, silahlı yüzlerce yerleşimcinin Eisavya köyüne yaptığı saldırıda 3 ev, 1 serayı yaktıklarını ve 1 eve girerek İsrail bayrağı astıklarını anlattılar.
Olaylar sırasında ölen ya da yaralanan olmadı. İsrail polisi ise Filistinlilerin önceki gün taşlı saldırısı sırasında bir İsrailli bebeğin yaralanması üzerine yerleşimcilerin köye saldırdığını açıklayarak, saldırganlara destek oldu.
Polis, yerleşimcilerin gözaltına alınmadığını da belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'Düğünlerini yapamadık ölümlerini seyrediyoruz'

SONRAKİ HABER

Dünya Bankası'ndan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...