05 Haziran 2001 21:00

İşçi hakkını istiyor

Adana Aksantaş'da 1350 işçi maaşlarının iki aydır ödenmemesini oturma eylemiyle protesto ediyor. Hak gasplarına ve özelleştirme girişimlerine karşı daha etkili eylemler isteyen işçiler sendikacıların bu konuda harekete geçmesini istiyorlar.

Paylaş
İşçi hakkını istiyor
Sümer Holding'e bağlı Adana Aksantaş'ta iki aydır maaşlarını alamayan 1350 işçinin tepkisi giderek büyüyor. Yıllarca ordu için giyim eşyaları üreten Aksantaş'ta, özelleştirilme amacıyla iş verilmemesi nedeniyle üretim yapılamıyor. Yetkililerin, "Başınızın çaresine bakın, sendika iş alsın, çalışın" önerilerine ve fabrikanın genel müdürünün izne çıkmasına öfkelenen işçiler, "Sendikanın görevi fabrikaya iş almak mı? Aksantaş genel müdürü nerede? O parasını alıp, tatil yapıyor, biz sürünüyoruz" şeklinde tepki gösteriyorlar.
Mesai saatlerinde işbaşında olan işçiler, mesai çıkışı oturma eylemi yaparak hükümetin tavrını protesto ediyorlar. Ordunun, daha düşük kaliteli olmasına rağmen özel şirketlerle iş yapmasına karşı çıkan işçiler, fabrikanın satılmaması için Ankara'ya yürümeye kadar her türlü eylemi yapmaya hazır olduklarını dile getirdiler. Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısının sonucunu bekleyen işçiler, eğer sendikaya söz verildiği gibi konu gündem yapılıp, çözüm getirilmezse sonuç alıcı eylemler yapacaklarını söylediler. Önceki günkü iş çıkışında yapılan eylemde, işçiler ve sendika yönetimi arasında yapılması gerekenler konusunda yoğun bir tartışma yaşandı.
Hepsi hortumluyor
TEKSİF Yavuzlar Şube Başkanı Mustafa Işıl, oturma eylemi dışında farklı eylemler yapılmasını isteyen işçilere, biraz daha beklenilmesi gerektiğini, bugünkü Bakanlar Kurulu'nda olumlu bir sonucun çıkmaması halinde işçilerin istediği eylemleri birlikte yapacaklarını söyledi. Geçen hafta Ankara ziyaretinde konuyu başbakan yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz ile görüştüğünü ve konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi yönünde söz aldığını söyleyen Işıl, asıl amaçlarının fabrikanın 5-6 yıl daha üretime devam etmesi için iş alınmasını sağlamak olduğunu belirtti. Mesut Yılmaz'dan özelleştirme kapsamında olan Sümer Holding işletmelerinden başta Aksantaş olmak üzere 4 fabrikanın üretiminin devam etmesi için diğer partilerle uzlaşma arayacağına dair söz aldığını aktaran Işıl, Adana milletvekillerine de konuyu Meclis'te dile getirmeleri için fabrika hakkında dosya hazırlayıp sunduklarını, Meclis'teki partilerin Adana il örgütleriyle bu yönde görüştüklerini ve partileri sıkıştırmaya devam edeceklerini söyledi.
Işıl'ın bu sözlerine, "Kuşa gittik üzerimize s.çtı, arıya gittik soktu, kurda gittik kovdu","Derviş memleketi satıyor, her şey Derviş'in iki dudağı arasında mı?", "Kimisi Atatürk deyip hortumluyor, kimisi milliyetçilik deyip hortumluyor, kimisi de Müslümanlık deyip hortumluyor" şeklinde cevap veren işçiler, Meclis'teki partilerin hepsinden umudunu kestiklerini, fabrikanın üretime devam etmesini sağlamak ve maaşlarının verilmesi için her türlü eyleme hazır olduklarını belirterek, sendikanın daha etkili eylemlere bir an önce geçmesini istediler.
Türk-İş yuhalandı
Bu arada işçileri ziyarete gelen Türk-İş Bölge Başkanı Hüseyin Kaya Elbek ve Türk-İş'e bağlı şube başkanları tepkiyle karşılandılar. "Nerede sendika, nerede Türk-İş, aylardır paramızı alamıyoruz. Oturma eylemleri yapıyoruz, aidatlarımızı kesmekten geri durmayan sendika niye bize destek çıkmıyor? Böyle Türk-İş istemiyoruz" şeklinde sözlerle ve yuhalamalarla karşılanan Elbek, durumdan işçileri sorumlu tutarak başladığı konuşmasında, işçilerin sendikacıları Meclis'e göndermedikleri için bu tür durumlarla karşılaştıklarını ileri sürdü. Aksantaş'ın özellleştirilerek peşkeş çekilmek istendiğini, ülkenin milli servetlerinin yağma ve talanına devam edildiğini ifade eden Elbek, sorunun çözümü için de işçilerden siyasilere baskı yapmalarını istedi. Kendilerinin de Bakanlar Kurulu toplantısındaki sonucu beklediklerini sözlerine ekleyen Elbek, olumsuz sonuç çıkması halinde işçilerin yapacakları eylemlerin yanında olacaklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi bağımsızlığını kaybedecek

SONRAKİ HABER

'Düğünlerini yapamadık ölümlerini seyrediyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...