25 Ağustos 2011 12:12

Şili’de iki günlük genel grev

GÜNEY Amerika ülkesi Şili’de öğrenciler ve emekçilerin dayanışması büyüyor.Parasız eğitim için sokaklara dökülen lise ve üniversite öğrencileriyle, özelleştirme politikalarına karşı mücadele eden işçi ve emekçiler el ele verdi. Ülkenin en büyük sendikası başta eğitim poli

Şili’de iki günlük genel grev
Paylaş

Parasız eğitim için sokaklara dökülen lise ve üniversite öğrencileriyle, özelleştirme politikalarına karşı mücadele eden işçi ve emekçiler el ele verdi. Ülkenin en büyük sendikası başta eğitim politikaları olmak üzere Sebastian Piñera Hükümetininin uygulamalarını protesto etmek için 2 günlük “ulusal grev” ilan etti. Şili gazeteleri 24 ve 25 Ağustosta gerçekleşen grevler için “Ülke felç oldu” derken, on binler alanları doldurdu. Polisin zaman zaman eylemlere saldırması sonucu en az 348 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Şili’de, Diktatör Pinochet döneminden sonra ilk defa iki gün süren bir genel grev gerçekleştirildiği belirtiliyor.

ON BİNLER SOKAKTA

Ülkenin en büyük sendikası olan Şili İşçi Konfederasyonunun (CUT) çağrısıyla önceki gün başlayan ulusal grev nedeniyle sokaklara barikatlar kuruldu, caddeler trafiğe kapatıldı.

Parasız eğitim, politik ve ekonomik reform talebiyle gerçekleşen grev nedeniyle başta başkent Santiago olmak üzere Şili sokakları on binlerce emekçinin eylemlerine sahne oldu.

Greve bakır işçilerinin de destek verdiği belirtildi. Dünyada bakır üretiminde ilk sırada olan Şili’de, bakırın yeniden ulusallaştırılmasını talep eden işçiler geçtiğimiz ay grev yapmışlardı. İşçilerin CUT tarafından ilan edilen ulusal greve de katıldıkları öğrenildi.

KAMU EMEKÇİLERİ DE GREVDE

Şili Hükümetinin “Her şey yolunda” açıklaması yaparak eylemleri “On on beş öğrencinin işi” olarak tarif etmesine emekçilerden tepki geldi. CUT Başkanı Arturo Martinez yetkililerin yalan söylediğini açıkladı. Kamu Çalışanları Ulusal Birliği (ANEF) Başkanı Raúl de la Puente de, kamu emekçilerinin de işlerini bıraktığını bildirdi. Sendika Başkanı, üyelerinin yüzde 80’inin işlerini bırakarak greve katıldığını vurguladı.

Yetkililerin uçuşların devam ettiğini savunduğu Santiago Uluslararası Hava Alanı çalışanları da son dakikada greve katılma kararı aldı. Hava alanı terminalinde de proteste eylemlerinin yapıldığı öğrenildi.  

HÜKÜMET KORKTU

Şili’de hızla itibar kaybeden Sebastian Piñera Hükümeti grevle ilgili “Her şey yolunda” açıklaması yaparken Maliye Bakanı Felipe Larrain ise “Sosyal iklimden endişeliyiz” dedi. Larrain grevin “yasa dışı” olduğunu ileri sürerken grev nedeniyle ülkenin 400 milyon dolar zarara uğradığını iddia etti. Devlet Başkanı Sebastian Piñera ise ülkede çözüm bekleyen sorunlar olduğunu kabul ettiğini, ancak grevin ise ekonomiye büyük zarar verdiğini söyledi. Piñera “Protesto hakkını kabul ediyoruz ancak hükümet de düzeni sağlamak zorundadır” dedi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Piñera, Sosyalist Başkanı Salvador Allende Hükümetini darbe ile devirerek başa geçen ve 11 Eylül 1973’den 11 Mart 1990’a kadar Şili’yi dikta rejimi ile yöneten Diktatör Pinochet döneminde zengin olan iş adamları arasındaydı.

10 Mart 2010 tarihinde devlet başkanlığı seçimini kazanarak başa geçen Piñera, son üç aydır yükselen protestolar nedeniyle zor zamanlar yaşıyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Felç riskine rağmen ameliyat sırası bekliyor

SONRAKİ HABER

Suriye’de demokratik muhalefet, müdahaleye karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa