05 Haziran 2001 21:00

Abluka Filistin'i felç ediyor

İsrail'in başkentinde düzenlenen intihar saldırısının ardından Filistin'deki İsrail ablukası, İntifada'nın başından bu yana en yoğun halini aldı.

Paylaş
Abluka Filistin'i felç ediyor
Tel Aviv kentinde bir disko önünde geçtiğimiz hafta meydana gelen intihar saldırısından sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne petrol ve gaz verilmesini durdurduğu, bu nedenle ihtiyaç maddelerini elde etmenin daha da zorlaştığı bildiriliyor. Filistinli yetkililer, hastane, fırın ve nakliye hizmetlerinin felce uğradığını, sürücülerin araçlarının depolarını doldurmak için akaryakıt istasyonlarına akın ettiklerini belirttiler.
Gazze Şeridi Petrol Ajansı Başkanı Loai Arandas, Gazze'de petrol istasyonlarında yakıt kalmadığını söyleyerek, bölgede yaşayan insanların aylık 30 bin litre gaz, en az 350 bin litre de yakıt ihtiyacını İsrail'den aldığını ifade etti. İsrailli bir yetkili ise petrol ve gaz girişinin yasaklandığını doğruladı.
Batı Şeria'da bazı dükkanların açılmadığı, kent merkezlerinde ise çok az sayıda insanın olduğu, İsrail askerlerinin Filistin'e giden yolları kapattığı, Gazze ve Batı Şeria'dan Mısır ve Ürdün'e geçişe izin verilmediği belirtiliyor. Seyahat etmeye çalışan Filistinliler dövülüyor ya da tutuklanıyor.
Çatışmalar sürüyor
Önceki gün Gazze Şeridi'nin güneyinde, İsrail askerleri ile Filistinliler arasında meydana gelen çatışmalarda, 3'ü ağır 18 Filistinli'nin yaralandığı bildirildi. İsrailli yetkililer ise, Mısır sınırı yakınlarındaki Refah bölgesinde bir Filistinli mülteci kampı civarında meydana gelen çatışmalarda, bir İsrail askeri ile bir İsrailli görevlinin öldüğünü kaydettiler.
Öte yandan, Hamas örgütü, Filistin ve İsrail arasındaki ateşkese uymayacağını ve İsraillilere yönelik saldırıların "her yerde" devam edeceğini belirtti. Filistin lideri Yaser Arafat, yoğun uluslararası baskı sonucu ateşkes ilan etmek zorunda kalmış, İsrail tarafı ise bunu yeterli görmemişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Filistin tarafının ateşkesi uygulayabilmesi için birkaç hafta geçeceğini söyledi. Ordu radyosunda konuşan Peres, "Filistinlilerin kendileri ateşkes için süre istiyorlar. Bence bu iş birkaç haftayı gerektirir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Her yer Bergama olmalı

SONRAKİ HABER

Eczacılar haklarını arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...