04 Haziran 2001 21:00

Eczacılar sokakta

Türkiye'deki 25 bin eczacının örgütü TEB'in çağrısıyla tarihlerinde ilk defa alanlara çıkarak taleplerini ifade edecek olan eczacılar bugün beyaz önlükleriyle Ankara'da İpekçi Parkı'nda olacaklar.

Paylaş
Eczacılar sokakta
Ekonomik kriz sonrasında eczanelerini kapatmak zorunda kalan eczacılar mesleklerini yapabilmek, sağlık hizmetlerini sürdürebilmek için IMF programlarını uygulayan hükümeti uyaracak. İlk kez alanlara çıkarak taleplerini haykıracak olan eczacılar, Türkiye'nin her yerinden Ankara'ya gelerek ekonomik kriz bahane edilerek eczacıların yok edilmesine ve krizin faturasının kendilerine kesilmesine karşı çıkacaklar.
Türkiye'de 25 bin eczacının örgütü olan Türkiye Eczacıları Birliği (TEB)'nin çağrısıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelen eczacılar beyaz önlükleriyle saat 11.00'de Toros Sokak'ta toplanacaklar. Toplanmanın ardından kortej halinde Abdi İpekçi Parkı'na yürüyüşe geçilecek. "Biz Eczacılar İlaç ve Eczacılık Hizmetini Sürdürmek İçin Hakkımızı İstiyoruz" başlıklı miting Abdi İpekçi Parkı'nda saat 13.00'te başlayacak.
TEB tarafından yapılan açıklamada, eczacıların kamu kurum ve kuruluşların ilaç bedelini karşılandığı ancak ilaç bedellerinin zamanında ödenmediği ve zamanında ödeme yapılmasının istendiği belirtildi. İthal ilaçta kârlılık oranlarının düşürülmesine de karşı çıkılan açıklamada, tüm olumsuz koşullara rağmen eczacılık mesleğini özveri ile yürütmeye çalışan eczacıların koşulları görmezden gelinerek alınan bu kararlardan vazgeçilmesi istendi. Tüm bu taleplerinin karşılanması için miting yapıldığı ifade edilen açıklamada, eczacıların da bir sağlık emekçisi olduğu ve toplum sağlığını gözettikleri vurgulandı.
Açıklamada, eczacıların yıllardır ithal ilaç oranlarındaki tehlikeli artışa dikkat çektiği, önlem alınmasını istediği hatırlatılarak, ilaç ve eczacılık hizmetlerinin güç koşullarda yürütülür hale geldiği bilinmeden ithal ilaçlarda kârlılık oranının yüzde 5'e düşürüldüğü dile getirildi. Hazırlanan gözlükçülük yasasının eczacıların gözlükçülük yapma haklarını ellerinden aldığı kaydedilen açıklamada, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nde yapılan değişiklikle de eczacıların uzmanlaşmasının önüne geçildiğine dikkat çekildi. Açıklamada ilaç sanayinin ve ilaç depolarının krizin hemen ardından uygulamaya başladıkları satış koşullarının eczaneleri ekonomik anlamda sıkıntıya soktuğu ve kirizin hemen ardından vadelerin kısaltıldığı, iskontoların düşürüldüğü ifade edildi.
Tüm bu zor şartlar altında mesleklerini yapmaya çalışan eczacılar bugünkü miting ile hükümeti bu uygulamalardan vazgeçmesi konusunda uyaracaklar. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Almanya İsrail için devrede

SONRAKİ HABER

Eğitim AŞ dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...