4 Haziran 2001 21:00

Almanya İsrail için devrede

Almanya İsrail için devrede
Filistin Lideri Yaser Arafat'ın, İsrail'deki kanlı intihar saldırısının ardından "koşulsuz ateşkes" ilan etmesinin ardında Alman baskısının yattığı ortaya çıktı. Elde edilen bilgilere göre Almanya hükümeti, Arafat'a, ateşkes ilan edilmediği takdirde Filistin Yönetimi'ne yaptığı yardımı kesme tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Arafat, daha önceki tutumundan geri adım atarak "koşulsuz ateşkes" ilan etti.
Tel Aviv'deki intihar saldırısı sırasında, Almanya Dışişleri Bakanı Joshcka Fischer, bölgede bulunuyordu.
Arafat'ın tutumu, Filistin halkını "terörist" gösterme çabalarını güçlendirdi. Filistin lideri, daha önce, bölgedeki çatışmaların durması için işgal altındaki topraklarda bulunan Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine son verilmesi şartını getiriyordu.
Metni bile Fischer yazdı!
İngiliz The Times gazetesinde yayınlanan habere göre, Dışişleri Bakanı Fischer, İsrail gezisi sırasında, Tel Aviv'deki bir diskoda meydana gelen katliamı yerinde inceledi. Fischer, Arafat'la görüşmek için Batı Şeria'ya gitmeden önce, "Terör sona ermeli" diye konuştu. Arafat'la görüşmesinde ise ona İsrail lehine baskı yaptı.
Batılı diplomatlar, Arafat'ın Ramallah'ta yaptığı basın toplantısında okuduğu kınama metninin dahi, Fischer tarafından yazıldığını öne sürdüler.
Arafat, bu toplantıda "Halkımızın ve İsrail halkının kanının dökülmesini önlemek, acil ve koşulsuz bir ateşkese varmak için gereken her şeyi yapmaya devam edeceğiz" demişti.
İntifada meşrudur
Filistin'de faaliyet gösteren 13 örgüt ise, İntifada'ya devam kararı aldı.
Arafat'ın ateşkes çağrısı hakkında ortak tavır belirlemek üzere Gazze'de toplanan örgütler, yayımladıkları bildiride, İsrail'in saldırganlığı ve işgali karşısında Filistin halkının savunma hakkı olduğunu ve meşru haklarından biri olarak İntifada'yı sürdüreceğini belirttiler.
"Ulusal ve İslami Güçler" ittifakı bünyesinde toplanan örgütler, İntifada'nın devamını göstermek için halkın gösterilerde bulunmasını istediler.
İttifak içinde Arafat liderliğindeki El Fetih grubunun yanı sıra, Hamas ve İslami Cihad örgütleri de bulunuyor.
Hamas üstlendi
Daha önce intihar saldırısının sorumluluğunu reddeden İran yanlısı Hamas ise, önceki günkü açıklamasında, olayı üstlendi. Ancak eylemi gerçekleştiren 22 yaşındaki Said Hotari'nin babası, oğluyla Hamas arasında bir ilişki bulunmadığını söyledi. Baba Hasan Hotari, oğlunun yaptığıyla "gurur duyduğunu" da belirtti.
Şaron fırsatı değerlendiriyor
Bu arada, intihar saldırısının yarattığı tepkiyi ustaca kullanan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Arafat'tan ateşkes için derhal "üç adım atmasını" talep etti. Arafat'tan artık söz değil hemen somut önlem beklediğini söyleyen Şaron, "İhtiyatlı, serinkanlı olan iktidarı korur" diye konuştu. Şaron, Filistin'e karşı intikam saldırısı hakkını saklı tuttuklarını da yineledi.
Şaron, Arafat'tan derhal istediği üç ateşkes adımını, "tahrike derhal son, terörü hemen durdurma ve Filistin hapishanelerinden salıverilmiş birçok teröristin yeniden tutuklanması" olarak sıraladı.
Ölü sayısı artıyor
Öte yandan, Tel Aviv'deki bombalı intihar saldırısında ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Saldırıdan sonra ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 20 yaşındaki İsrailli gencin de hayatını kaybettiği belirtildi. Ölen gencin, kurbanların çoğu gibi Rusya göçmeni olduğu kaydedildi.
İntihar saldırısından sonra hastanede tedavileri sürmekte olan 43 kişiden 15 yaşlarındaki 2 genç kızın durumunun kritik olduğu açıklandı.

Evrensel'i Takip Et