03 Haziran 2001 21:00

Tüm işçilerin grevi

Lüleburgaz Demokrasi Platformu'nun grevdeki 2000 cam işçisine destek için düzenlediğini eylem mitinge dönüştü.

Paylaş
Tüm işçilerin grevi
Trakya Cam, Kırklareli Cam, Oto Cam fabrikalarında grevde olan 2000 işçiye destek amacıyla Lüleburgaz Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen eylem, mitinge dönüştü. Eylemde cam işçilerinin grevinin ve kazanımlarının tüm emekçilerin olduğu belirtilerek, patronların dayatmalarına karşı direnişin ve dayanışmanın devam edeceği mesajı verildi.
Toplu iş sözleşmesindeki uyuşmazlık nedeniyle 24 Mayıs 2001 tarihinde greve çıkan Trakya, Kırklareli ve Oto Cam işçileri, eş ve çocuklarıyla birlikte önceki gün saat 14.00'te sendika binası önünde toplandılar. Kristal-İş Sendikası, "Ücret için değil işgüvencesi için grevdeyiz" pankartı açarken, Kristal-İş'in yanı sıra Petrol-İş, Tarım-İş, Tes-İş, Tek Gıda-İş, Genel-İş, KESK, Köy Koop, TEMA, ADD, ÖDP ve EMEP'ten oluşan Lüleburgaz Demokrasi Platformu ise "Cam işçilerinin haklı grevini destekliyoruz" pankartıyla eyleme katıldı. Tür Köy-Sen ve İP'in de yer aldığı kitle, buradan Lüleburgaz Otoparkı'na doğru yürüyüşe geçti.
Kristal-İş Şube Başkanı Ahmet Aksungurlu'nun, "Yürüyüşte slogan atıp, halkı rahatsız etmeyeceğiz" şeklindeki sözlerine rağmen, yol boyunca "Kurt, kuş, arı; kahrolsun IMF iktidarı", "Şişecam işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz" sloganları atıldı. Davul zurna eşliğinde coşkuyla yürüyen cam işçilerine esnaf ve çevreden izleyenler de alkışlarla destek verdi. Sayısı 3000'i bulan işçi ve emekçiler, alana ıslık, alkış ve Şişecam patronlarını protesto eden sloganlarla girdiler.
Dayanışma sürecek
Alanda Lüleburgaz Demokrasi Platfomu adına basın açıklamasını okuyan Petrol-İş Şube İdari Sekreteri Turgut Düşova, IMF programlarının iflas ettiğini, halkın yoksulluğa sürüklendiğini söyledi. Cam işçisinin ücretlerine ilişkin olarak patronlar tarafından yapılan yalan propagandaları da kınayan Düşova, Şişecam'ın krizden en az etkilenen şirket olduğunu belirtti. IMF programına destek veren İş Bankası'nın işçileri greve zorladığını belirten Düşova, patronların ve hükümetin işçilerin sosyal haklarını yok etmek ve sendikaları ortadan kaldırmak istediğini ifade etti. "Biz Lüleburgaz'da yaşayanların oluşturduğu Demokrasi Platformu olarak, Kristal-İş Sendikası üyelerinin haklı grevlerinde başarılı olmaları için sonuna kadar dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyoruz" diyen Düşova, herkesi, çarşamba günü saat 17.00'de yapılacak eyleme çağırdı.
Grevi kırma çabası
Konuşmasına cam işçisine destek verenleri selamlayarak başlayan Kristal-İş Lüleburgaz Şube Başkanı Ahmet Aksungurlu da Şişecam patronlarına direneceklerini ve kazanacaklarını söyledi. Sözleri sık sık sloganlarla kesilen Aksungurlu, "Cam işçisi olarak bizler aşımıza, işimize ve geleceğimize sahip çıkmak için buradayız. Biz fedakârlık yaptıkça mafya-çete kazanıyor, zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor. Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin" dedi. Patronun Oto Cam'da grevi kırmaya çalıştığını, 24 Mayıs'ta başladıkları greve aynı kararlılıkla devam edeceklerini söyleyen Aksungurlu, "Grevimiz Türkiye'de iyi bir yaşam isteyen herkesin grevidir. Yaşasın cam işçisi, yaşasın işçilerin birliği!" dedi. Aksungurlu'nun konuşmasının ardından coşkuyla atılan sloganlarla eylem sona erdi.
Eylem öncesinde ve sonrasında bildiri dağıtan Emeğin Partisi (EMEP), grevdeki cam işçileriyle dayanışma çağrısı yaptı. EMEP Tekirdağ-Kırklareli İl Örgütleri imzalı bildiride, "Hükümetin ABD, Dünya Bankası, IMF programını dayattığı, Türk-İş yönetiminin bu istekler doğrultusunda TİS'lere tereddütsüz imza attığı, tüm emekçilerin teslim alınmak istendiği bir dönemde cam işçilerinin grevi, hem ülkemiz hem de bölgemiz açısından daha bir önem kazanıyor" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Yeniler farklarını açıklamadı

SONRAKİ HABER

Yaşama inatla sarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...