03 Haziran 2001 21:00

Doğançayır'da Nâzım anması

Şair Nazım Hikmet ölümünün 36. yıldönümünde Eşkişehir'in Doğançayır beldesinde düzenlenen törenle anıldı.

Paylaş
Doğançayır'da Nâzım anması
Rahmi Emeç
Şair Nazım Hikmet ölümünün 36. yıldönümünde Eşkişehir'in Doğançayır beldesinde düzenlenen törenle anıldı. Şairin bir şiirinde "Anadoluda bir köy mezarlığına gömün beni" dizelerinden yola çıkarak Doğançayır Belde Belediyesi tarafından Nazım Hikmet ve Ulusal Kurtuluş Şavaşı'nda şehit düşenler için yaptırılan iki ayrı anıt mezarın açılışı da gerçekleştirildi.
Anıtmezarların başında düzenlenen törende konuşan Doğançayır Belediye Başkanı Kemal Ulukoca, Kurtuluş Savaşı'nda şehit düşen 72 Doğançayırlı ve Nâzım Hikmet anısına yaptırdıklarını belirterek, Nâzım Hikmet ve Şehitleri Anma Günü'nü geleneksel hale getireceklerini söyledi. Ulukoca, "Nâzım Hikmet'in yurtseverliğinin bıraktığı mirasa sahip çıkıyoruz ve çocuklarımıza iyi bir miras bırakmak istiyoruz. Kamuoyunu meşgul eden ve siyasileştirilen tartışmalarla ilgilenmiyoruz. Amacımız şairin vasiyetini yerine getirmektir" dedi. Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Aybay da, Nâzım'ın vasiyetinde Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülmeyi ve başında bir çınar olmasını istediğini hatırlatarak, "O evrensel bir şairdi, onun yıllarca Polonya pasaportu kullandığı söylendi. Türk Vatandaşlığı'ndan talihsiz bir biçimde çıkartılmasından sonra bu pasaportu sembolik olarak kullanmıştır" dedi. Doğançayırlı lise öğrencisi Zeynep Ercoşkun'un Nâzım'ın vasiyet şiirini okumasında sonra, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nden öğrenciler de Nâzım'ın şiirlerinden örmekler okudu.
Bu arada Köy Enstitüsü mezunlarından Bakir Ünal'ın okuduğu şiirler anmaya renk kattı.
Doğançayır Belediyesi'nin son iki yıldır gerçekleştirdiği ve bu yıldan itibaren Nâzım Hikmet ve Şehitleri Anma Töreni ile birleştirilen "Kırkkızlılar Yerel Yönetim Şenliği"ne de yerel sanatçılardan Mine Sağlam, Enver Erkaylı, Hasibe Karaman, Serpil Kılınç türküleriyle ve Kırka Zeybek, Hacıbektaş Semah ve Yunus Emre Öğretmen Okulu Kafkas Ekibi gösterileriyle katıldı. Eskişehirli karikatür sanatçısı Kadir Diyar Aydoğdu, Nâzım'ın anısına karikatür sergisi açtı.
Mersin'de de anıldı
Mersin'de de Emek Gençliği, EMEP parti binasında gerçekleştirdiği bir etkinlikle, Nâzım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan İzzettin Dinomo, Cahit Irgat ve Orhan Kemal'i andı. Etkinlikte Nehir Oyuncuları bir şiir dinletisi sundu.
ÖNCEKİ HABER

Hortumcuya geçit yok

SONRAKİ HABER

Enflasyonda 'mevsimsel' düşüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...