02 Haziran 2001 21:00

Mücadele ateşi sönmeyecek

Yıllardır özelleştirmeye karşı mücadele veren Bakırköy Sümerbank işçileri, şimdi de ücret, kıdem, avans, ikramiye gibi alacaklarını alamıyor.

Paylaş
Mücadele ateşi sönmeyecek
Sinan İmrek
Özelleştirmeye karşı kitlesel eylemleri ve kararlı direnişleriyle tanınan Bakırköy Sümerbank işçileri, şimdi de 24 trilyona varan alacaklarının peşinde. Ücret, kıdem, avans, ikramiye gibi alacakları ödenmeyen işçiler, geçtiğimiz perşembe günü yaptıkları bir gecelik işyeri işgaliyle hükümeti tekrar uyardılar. Fabrikada yaktıkları mücadele ateşinin sönmeyeceğini belirtten Bakırköy Sümerbank işçileri, ekmeklerine ve geleceklerine sahip çıkacaklarını söylediler. İşçiler alacaklarının ödenmemesi durumunda Ankara'da eylem yapacaklar.
22 yıldır işçi olan ve 14 yıldır Bakırköy Sümerbank'ta çalışan Erdem Beytaş, işsizliğin giderek arttığını belirterek, "Doğan çocuklarımız ne yapacak? Türkiye'nin durumu uçurumda" dedi. Mücadelenin ülke çapında yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Beytaş, ülkenin vurgunculara, soygunculara teslim edildiğini, faturanın ise emekçilere çıkarıldığını belirtti. "Fabrika zarar ediyorsa yönetimden kaynaklanıyor. İşgüvencesi ve ekmeğimi istiyorum" diyen Beytaş, herkes için mücadele ettiklerini, eylemlerinin devam edeceğini söyledi. Sendikalara "uyanın" çağrısı yapan Beytaş, "Sorunların çüzümünün kaynağı Türkiye'de, ama kaynak yolsuzluk yapanların elinde" diye konuştu.
Halk artık uyanmalı
Fabrikada 14 yıldır çalışan Rüşen Ali Gülbaş, tepkisini "Yiyip yiyip bitirdiler. Mutfak masrafı beş yüz milyonu geçti. Nasıl geçineceğiz? Atılan işçileri nereye yerleştirecekler? Hangi yolu gösteriyorlar, hırsızlık mı yapalım? Çoluk çocuğumuza bir şey götüremiyoruz" sözleriyle dile getirdi. Gülbaş, her zaman çalışanların mağdur olduğunu belirterek, sendikaların çalışanların yanında olmasını istedi.
Mehmet Perçin ise Sümerbank'ta 13 yıldır işçi. "Gideceğimiz başka ülke yok" diyerek, işçilerin aynı bilinçle ve birlikte hareket etmelerini isteyen Perçin, 45 gündür alacaklarının verilmediğini belirtti. Perçin, "Kâr eden yerler niye özelleştiriliyor? Memleketi batıranlar, krizin sorumluları af ediliyor. Kamu kurumlarındaki sorunlar yöneticilerden kaynaklanıyor, devlet bilinçii yapıyor. Aydın yarınlar için toplum artık uyanmalı ve bir olmalı" dedi.
İcazetle hak kazanılmaz
Siyasi icazetle hak almak istemediklerini söyleyen TEKSİF Sendikası Bakırköy Şube Başkanı Çetin Yelken, mücadeleye her zaman hazır olduklarını ifade etti. Sümer Holding fabrikalarında çalışan işçilerin 24 trilyon alacağı olduğunu belirten Yelken, "Hak ettğimiz parayı vermeyerek bizi yıldırmak istiyorlar" dedi. İşgal eylemlerine de değinen Yelken, "İlk eylem değil son eylem de olmayacak" diyerek, hak almanın direnerek mümkün olabileceğini ifade etti. Yelken, yaptıkları görüşmeler sonucu söz verildiği gibi, alacaklarının bir hafta içinde ödenmemesi durumunda, Ankara'ya gideceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Üniversite şirket öğrenci müşteri

SONRAKİ HABER

Gidecek yerimiz kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...