02 Haziran 2001 21:00

Üretici kan ağlıyor

Üreticiler, tarımsal girdilerin her geçen gün zamlandığını, devlete olan kredi borçlarının faizlerinin yüksek olduğunu dediler.

Paylaş
Üretici kan ağlıyor
Sinan Araman
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp arasında yaşanan tartışma üreticilerin perişan olmasının üstünü örtemedi. ABD ve Avrupa ülkelerinin baskısı ve IMF'nin talimatları doğrultusunda belirlenen hububat taban fiyatları, ülkemizde zengin olan tarımsal üretime darbe vurarak, üreticileri yıkıma sürüklemeye devam ediyor.
Tarımsal girdilerin her geçen gün zamlandığını, devlete olan kredi borçlarının faizlerinin yüksek olduğunu, değişik kesimlere olan borçlarından dolayı nakit sıkıntısı çektiklerini söyleyen üreticiler, "Devletin açıkladığı taban fiyatlarının düşük olması bir yana, ürünün karşılığını geç alabilmemiz büyük sıkıntı yaratıyor " dediler. Bu sıkıntılardan dolayı taban fiyatından daha düşük bir fiyatla, nakit para karşılığında ürünü tüccara satmak durumunda kaldıklarını ifade eden Çukurovalı üreticiler, bu yıl belirlenen taban fiyatlarının kademeli olarak artmasını da eleştirerek "Bu durumda büyük ve güçlü üreticiler, malını bekletip daha fazla kâr elde edecek, küçük çiftçi ise nakit sıkıntısından dolayı ürünü elinden çıkartıp daha fazla zarar edecek " şeklinde konuştular.
Bu yıl 100 dönüm buğday ektiğini söyleyen Karayusuflu köyünden Atıl Sabuncu, geçen yıl ürünü Toprak Mahsülleri Ofisi'ne verdiklerini belirterek "Paramızı alana kadar canımız çıktı " dedi. Tüccardan düşükte olsa parayı aldıklarını belirten Sabuncu, devletin açıkladığı taban fiyatların kendilerini etkilemediğini dile getirdi. Çukurovada ürününün mevsim şartlarından dolayı erken kaldırılması sebebiyle geç açıklanan taban fiyatının kendilerini etkilemediğini belirten Sabuncu, devletin belirlediği taban fiyatın öneceden açıklanmasını isteyerek, "Devlet önceden açıklasın fiyatı, bizde ona göre davranalım " şeklinde konuştu. Peşin para ihtiyaçlarından dolayı ürünü tüccarın belirlediği fiyattan elden çıkarma durumunda olduklarına, üyesi oldukları Ziraat Odası'nın kendi haklarını savunmakta yetersiz kaldığına işaret eden Sabuncu, "Köylüyü harekete geçirecek önderler gerek " şeklinde konuştu.
Aynı köyden Özkan Turunçkan yanlış poltikalarla üretcinin kötü duruma sürüklendiğini ifade etti. Tarım Satış Kooparatiflerinin özelleştirlerek tefeci haline getirildiğine değinen Turunçkan, IMF'nin isteği ile çiftçinin batırıldığını söyledi. Ürünü istedikleri gibi pazarlama koşularının olmadığı için ürünün çoğu kez ellerinde kaldığını ifade eden Turunçkan, "Köylü kan ağlıyor. Durumumuz anlatılmayacak kadar kötü " dedi.
Taban fiyatını devletin 180 binden aşağı hesaplalamaması gerektiğini söyleyen Camuşcu köyünden, buğday üretcisi Cumaali Kulaksız kilosunu tüccara 146'dan verdiklerini, bu fiyatla bu yıl kâr elde etmelerinin zor olduğunu belirtti. 500 dönüm buğday ektiklerini, mazot, su parsası, gübre gibi bir çok gideri olduğunu ve bunların sürekli zamlandığını ifade eden Kulaksız, buğdaydan sonra mısır ekmek için mısır tohumu alacaklarını söyledi. Devletten peşin para alamadıkları için para sıkıntısı çektiklerini, borçlarını karşılamak için düşük fiyatla tüccara vermek durumunda kaldıkların belirten Kulaksız, buğday dışında mısır, pamuk, karpuz ekimi yaparak kazanç sağlamaya çalıştıklarını söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Irak vanaları kapatıyor

SONRAKİ HABER

Banka çalışanlarının miting günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...