01 Haziran 2001 21:00

'Altın'cı filo defol!

Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinin eksenine, 10 yıldır topraklarının kirletilmesine ve ülkelerinin satılmasına karşı mücadele veren Bergama Köylüleri'ni alan 30'a yakın kitle örgütü "Her yer Bergama hepimiz Bergamalıyız" diyecek.

Paylaş
'Altın'cı filo defol!
"Eğer bize destek olmaya geldiyseniz, dönün, istemiyoruz. Ama eğer bizimle yanyana mücadele edecekseniz, teşekkür ederiz". Bu sözleri söyleyen, yaşama hakkı ve ulusal bağımsızlık için 10 yıldır sürdürülen Bergama Direnişi'nin sözcüsü Oktay Konyar. Konyar'ın bulunduğu yer, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)'nın duvarlarında, şenlik afişlerinin, "Altıncı filo defol" pankartının, yargıtay kararlarının bulunduğu toplantı salonu. Yaklaşık 30 örgütün temsilcisi dün saat 11.00'de EMO'da toplandı. Onları biraraya getiren, Çevre Mühendisleri Odası'nın 'kutlama' değil, 'mücadele' günü olması gerektiğini söylediği 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ydü.
Etkinliklere start verildi
Çevre günü Türkiye'de kutlanamazdı. Çünkü, Gökovalar, Akkuyu'lar, Yatağan'lar ve de Bergama'lar vardı, hukukun üstünlüğü hiçe sayılıyor, topraklar talan ediliyordu. İşte bu nedenlerle mücadele günü olması gereken 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve bu tarihi de içine alan hafta, 10 yıldır onurlu bir mücadeleyi sürdüren Bergama Köylüleri'nin, her zamankinden daha fazla yanında olma zamanıydı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'den TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ethem Torunoğlu'na, İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Yücel'den, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin'e kadar birçok, dergi, sendika, meslek örgütü, oda ve derneğin temsilcisi işte bu yüzden dün, EMO'da Çevre Mühendisleri Odası'nın öncülüğünde toplanmışlardı. Sanatlarını haklı mücadeleden yana tutan sanatçıların da içlerinde yer aldığı bu topluluk, dün hafta boyunca "Her yer Bergama hepimiz Bergamalıyız" başlığında yapılacak olan etkinliklerin startını verdiler.
'Kirlenmeyi düşün!'
Toplantının ilk bölümünde önce Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cihan Dündar, sonra da odanın İstanbul Şube Başkanı Songül Öztürk bir açıklama yaptı. Açıklamalarda anlatılan ulusal bağımsızlığın, hukukun, yasaların nasıl üstünün çizildiği ve Bergama'nın tarihiydi. İnsanlara "Kirlenmeye düşün!" çağrısının yapıldığı açıklamalarda, bu yılki etkinliklerin eksenine neden Bergama'nın konulduğu şöyle özetleniyordu: "Çünkü Bergama, neredeyse birçok çevre sorunumuzun sebeplerini kendinde özetleyen nev-i şahsına munhasır bir örnektir". Yeni adıyla Normandy, eski adıyla Eurogold'un rahatça çalışabilmesi için verilen raporların, çıkarılan ek yönetmeliklerin yanlışlığının da anlatıldığı açıklamalardan sonra katılımcıların söz aldığı ikinci bölüme geçildi. İlk sözü alan Bergama Hareketi Sözcüsü, Oktay Konyar oldu.
'Destekçi istemiyoruz'
Konyar, konuşmasında mücadelelerine 'sınav' adını verdi, "Sadece toprakların kirletilmesine karşı değil, ulusal bağımsızlık sınavıdır, yargı kararlarının uygulanması noktasında direnmenin, meydanlara çıkıp dayak yemenin sınavıdır" dedi. Konyar'ın konuşmasında vurgu yaptığı en önemli nokta artık mücadelelerine 'destekçi' istemedikleriydi. "Ülkenin satılmasını engelleyemedik" diyen Konyar, öldükten sonra altın takılmayacağını bir kez daha hatırlattı. Konyar, "Eğer bize destek olmaya geldiyseniz, dönün, istemiyoruz. Ama eğer bizimle yanyana mücadele edecekseniz, teşekkür ederiz" diyerek, sınavları Bergama halkı olarak değil, Türkiye halkı olarak vermek istediklerinin altını çizdi. Konyar'ın ardından söz alan temsilciler, Bergama Halkı adına salonda olan Konyar'a mücadelede yer alacakları sözünü verdiler. Katılanlar bir sonraki etkinliğe daha yoğun hazırlanmak için ayrıldı.
Etkinlikler bugün Taksim ve Kadıköy'de standların açılması, gazete ve radyolarda söyleşilerin yapılmasıyla devam edecek; 5 Haziran Günü Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılacak olan şenlikle de sona erecek. Şenlikte Kompania Ketencioğlu, Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu, Fuat Saka, Koma Amed, Suavi, Bulutsuzluk Özlemi ve Moğollar sahne alacak.
ÖNCEKİ HABER

Banka çalışanı sesini yükseltiyor

SONRAKİ HABER

Irak vanaları kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...