01 Haziran 2001 21:00

Türk-İsrail ittifakı gerginlik yaratıyor

Ortadoğu halkları, Filistin halkına her gün yeni acılar yaşatan İsrail terörüne ateş püskürüyor. Türkiye ise, siyonist devletle ilişkilerini giderek güçlendiriyor.

Paylaş
Türk-İsrail ittifakı gerginlik yaratıyor
Filistin'e yönelik İsrail terörü devam ederken, giderek güçlenen Türkiye-İsrail ittifakı, Ortadoğu'da büyük tepki yaratıyor. ABD'de yayınlanan sağcı Washington Times gazetesinde, bölgede Türkiye'ye karşı giderek yükselen bu tepkiyi ele alan bir haber yayınlandı. Gazetenin dünkü sayısında yer alan haberde, Arap devletlerinin, Türkiye'nin tutumunu "din dayanışmasına aykırı" gördükleri, özellikle de İsrail'e su verme planından rahatsızlık duydukları kaydedildi.
Türkiye'ye yönelik tepkiler, hükümetin, İslam Konferansı Örgütü zirvesinde, Filistin'e yönelik İsrail terörünü örtülü bir biçimde savunmasının ardından yoğunlaştı. Zirveye katılan Türk yetkililer, İsrail ile ilişkileri kesme kararına itiraz etmişlerdi.
'Uyuşturma' politikası zorlanıyor
Andrew Borowiec imzalı haberde, Türk hükümetinin ekonomik kriz ve Avrupa Birliği sorunlarıyla didiştiği belirtilerek, "Türkiye, bir yandan ABD Özel Temsilcisi William Burns'un Ortadoğu barışı çabalarını desteklerken, diğer yandan da Ortadoğu kargaşasından dikkatle uzak durdu" denildi. Yunan siyasi yorumcu Giorgios Kapopulos'a göre de Ankara, on yıl boyunca "Ortadoğu'daki milli çıkarlarını ABD'nin stratejik politikalarına uyuşturma" çabası içinde oldu. Ancak bu iki çıkarı uyuşturmak, giderek zorlaşıyor. Ankara özellikle, İran ile ilişkiler konusunda büyük rahatsızlık duyuyor.
Gündem Manavgat suyu
Türkiye-İsrail ilişkileri, Antalya'daki Manavgat Nehri suyunun, tankerlerle Tel Aviv'in güneyindeki Aşkelon limanına nakledilmesi projesi ile daha da güçlendi. İki taraf arasındaki teknik görüşmeler 24 Mayıs'ta sona ermişti. Önümüzdeki aylarda, konunun daha ayrıntılı tartışılması gündemde.
İsrail, Türkiye'den alacağı suyun önemli bir bölümünü, işgal ettiği Filistin topraklarındaki silahlı Yahudi yerleşimcilerin kullanımına sunacak. Filistinlilere karşı sık sık saldırılar düzenleyen bu yerleşimciler suyu havuzlarda harcarken, birkaç kilometre ötedeki Filistin köyleri susuzluktan kırılıyor. İsrail ordusu tarafından uygulanan abluka nedeniyle, bu yaz Filistin halkının çok zor günler geçireceği kaydediliyor.
Irak'tan suçlamalar
Su sorunu, Ortadoğu'da kilit bir öneme sahip. Türkiye, Irak üzerinden Basra Körfezi'ne akan Dicle ve Fırat suyunu kontrol ediyor. Geçtiğimiz günlerde, Devlet Bakanı Tunca Toskay, suyun "önümüzdeki 20 yılın en önemli meselesi" olacağını belirtmişti.
Irak ile Türkiye arasında sert tartışmalara yol açan su görüşmeleri, bölgedeki gerilimi de tırmandırıyor. Son olarak, Irak'ta iktidardaki Baas partisinin yayın organı olan El-Tsaura gazetesi, Türkiye'ye sert suçlamalar getirdi. Gazetede, görüşmelerde, "Türkiye ile İsrail arasındaki pek çok anlaşma ve işbirliğinin sonucunun görüldüğünü" yazdı.
Saldırgan bir ittifak
İsrail-Türkiye ilişkileri, ABD'nin isteğiyle, 1996'da imzalanan askeri ve güvenlik anlaşmalarıyla başladı. Bundan üç yıl önce, dönemin İsrail Savunma Bakanı İzak Mordeçay, "İki devlet ellerini birleştirdiğinde, güçlü bir kavrayış oluşur" diyerek bu ilişkinin saldırgan özünü ortaya koymuştu.
Geçtiğimiz nisan ayında Ankara'yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Şimon Perez de, ikili ilişkilerin "giderek daha büyük bir hızla ilerlediğini" kaydetmişti. İran ve Suriye de, su sorunu nedeniyle Türkiye'yi suçluyor. Iran News gazetesinde yayınlanan bir analizde, Türkiye-İsrail ittifakı "akılsız bir ittifak" olarak nitelendi ve Ankara'nın, İslam dünyasından izola edileceği belirtildi. Gazete, mayıs ayı başlarında yapılan Türk-İsrail deniz tatbikatını da sert bir dille eleştirdi.
ÖNCEKİ HABER

Pasaportun rengi

SONRAKİ HABER

Banka çalışanı sesini yükseltiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...