01 Haziran 2001 21:00

'Yasakçı yasayı püskürteceğiz'

Kamu emekçilerinin grevsiz, toplusözleşmesiz sendika yasasına karşı eylemleri dün de devam etti. Yaptıkları basın açıklaması ve oturma eylemlerinde kamu emekçileri, sahte sendika yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.

Paylaş
'Yasakçı yasayı püskürteceğiz'
Kamu emekçilerinin grevsiz, toplusözleşmesiz sendika yasasına karşı eylemleri dün de devam etti. Yaptıkları basın açıklaması ve oturma eylemlerinde kamu emekçileri, sahte sendika yasa tasarısının geri çekilmesini istediler.
KESK'in Ankara'da Sakarya Caddesi'nde yaptığı basın açıklaması ve oturma eylemine Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu ile TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ve Sakarya Otopark işçileri de destek verdi.
Sık sık "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Ne IMF ne Derviş, genel grev genel direniş", "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız" sloganları atan kamu emekçileri adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya, hükümetin IMF ve Dünya Bankası direktifleriyle hareket ettiğini, bu doğrultuda kendilerine grevsiz, toplusözleşmesiz, sahte sendika yasasının dayatıldığını anlattı. Buna karşı tepkilerini barikat, baskı, cop ve yasağa karşı yaptıkları eylemlerle gösterdiklerini söyleyen Karakaya, hükümetin tasarıyı geri çekmesini istedi. TÜMTİS'te örgütlendikleri için işten atılan Sakarya Otopark işçileri de "İşgüvencesi istiyoruz" yazılı önlükleriyle, "Otopark'ta yasal haklarımız gasp ediliyor" başlıklı bildiri dağıtarak, kamu emekçilerinden destek istediler.
İstanbul
KESK İstanbul Şubeler Platform'un çağrısıyla Aksaray Metrosu önüne gelen 200'e yakın kamu emekçisi bir saatlik oturma eylemi yaptı. "Yasakçı yasayı püskürteceğiz", "Ne IMF ne Derviş genel grev genel direniş", solganları atarak oturma eylemi yapan kamu emekçileri adına bir konuşma yapan Eğitim-Sen 3 No'lu şube başkanı Rıza Dalkılıç, sahte sendika yasasına karşı mücadelelerini süreceği söyledi. Yapılan oturma eylemine KESK Genel Sekreteri Sevil Erol ile MYK üyeleri yanısıra KESK eski genel başkanı Siyami Erdem ve çeşitli siyasi parti yönetici ve üyeleri de katıldı.
KESK'e bağlı İstanbul Anadolu Yakası sendika şube yönticileri ve üyeleri saat 18.00'de İskele Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. 300 kamu emekçisinin katıldığı eylemde sık sık "Yasakçı yasa geri çekilsin", "Toplusözleşme hakkımız grev silahımız", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganları atıldı. Eylemde, Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Erzincan bir konuşma yaptı. Çıkartılmak istenen yasanın fiili olarak kullandıkları hakları gaspetmeyi amaçladığını dile getiren Erzincan, "Biz kurulduğumuzdan bu yana grevli toplusözleşmeli sendika hakkını talep ettik. Gerekirse yeniden bedel ödeyeceğiz" dedi. Sahte sendika yasasının kamu emekçilerinin iş güvencesini de tehdit ettiğini vurgulayan Erzincan, "Bu yasa geçerse devlet personel rejimi de değişecek ve 657 sayılı yasa ile ile korunan hakların gaspının önü açılacak. Sözleşmeli personel durumuna düşeceğiz" dedi.
İzmir
İzmir'de Konak Meydanı'nda oturma yapan 1000'e yakın kamu emekçisi, düdük çalarak, sahte sendika yasasını çıkartmak isteyen hükümeti protesto ettilr. KESK Dönem Sözcüsü Alim Murathan, KESK'in her an yasa gündeme alınacakmış gibi hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, "İşyeri örgütlenmelerimizi sürdererek, her an üretimden gücümüzü kulanarak alanlara inecek durumda olmayız" dedi. Sık sık sloganlarla hükümeti ve sahte sendika yasasını protesto eden kamu emekçileri, eylemlerin devam edeceğini vurguladılar.
Adana/Mersin
KESK Adana Şubeler Platformu da Uğur Mumcu Meydanı'ında oturma eylemi yaptı. "Direne direne kazanacağız", "Yasakçı yasayı püskürteceğiz", "Sahte sendika yasasına hayır" sloganlarıyla sona eren eyleme EMEP de katılarak destek verdi.
Mersin'de de Defterdarlık önünde oturma eylemi yapan emekçiler, hükümeti protesto etti. Grevdeki cam işçilerinin ve Kristal-İş şube yöneticilerinin de katıldığı eylemde "Cam işçisi yalnız değildir", "İşçi, memur el ele, genel greve", sloganları atıldı.
Kamu emekçileri, Elazığ'da Postane Meydanı'nda Adıyaman'da Havuzbaşı'nda ve Samsun'da da oturma eylemleri yaptılar. Balıkesirli kamu emekçileri ise Alihikmet Paşa Meydanı'na yürüdüler. Kayseri'de vizite eylemi gerçekleştiren kamu emekçileri de Mimarsinan Parkı'nda toplandılar.
ÖNCEKİ HABER

Küreselleşme üniversiteyi yok ediyor

SONRAKİ HABER

EMEP cam işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...