01 Haziran 2001 21:00

Arafat'a Avrupa nasihati

Avrupa Birliği yetkilileri, halkı için yardım istemeye gelen Filistin lideri Yaser Arafat'a "Şiddeti durdur" dedi.

Paylaş
Arafat'a Avrupa nasihati
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ile görüşen Filistin Özerk Yönetimi lideri Yaser Arafat, bol bol nasihat aldı. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Arafat'tan, "şiddete son verilmesi için çaba harcamasını ve terörizmin engellenmesini" istedi. Prodi, Arafat ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Arafat'ı bu yönde çaba harcamaya çağırdığını, her türlü terör eylemini engellemek gerektiğini" anlattı. Prodi'nun bu tutumu, çatışmaların sorumluluğunu yüzlerce Filistinli'yi katleden İsrail ordusu yerine Filistinliler'e yüklüyor.
Koşullu yardım
Prodi, Filistin yönetimine 60 milyon Euro yardım yapacaklarını ancak bunun "koşullu" olduğunu, bütçede saydamlık istediklerini, ancak bu şekilde AB vatandaşlarına, Filistin'e verilen maddi desteğin sağlıklı bir şekilde anlatılabileceğini söyledi. Prodi, Arafat'ın bölgeye gözlemci gönderilmesi çağrısına kendisinin olumlu baktığını ancak bu konuda kararı AB Konseyi'nin verebileceğini, böyle bir girişim için tüm tarafların mutabakatı gerektiğini belirtti. İsrail'in müttefiki ABD, bölgeye silahsız gözlemci örgütü gönderilmesine dahi karşı çıkıyor.
'Füzelerle saldırıyorlar'
Arafat, konuşmasında, AB'ye teşekkür ettikten sonra, İsrail'den kaynaklanan zorluklardan söz etti ve İsraillilerin yasaklanmış silahlar, gaz bombaları, F-16 uçakları ve füzelerle kendilerine saldırdığını, 700 kişinin öldüğünü, 28 bin yaralı olduğunu anlattı. Yaser Arafat, AB'den daha fazla destek beklediklerini söyledi ve son temaslarında, "Avrupalıların, kalıcı bir barış istediklerini gözlemlediğini" belirtti.
"Hüseyni'yi İsrail öldürdü"
Arafat, Belçika Senatosu'nda yaptığı konuşmada ise İsrail'in sınırlı ateşkes ilanının Filistin yönetimine karşı geniş çaplı menfur savaş hazırlığının bir hilesi olduğunu söyledi. Amerikan tanklarının ve F-16 uçaklarının kullanıldığı savaşta, 5 milyar dolardan fazla maddi kayıp olduğunu anlatan Arafat, Filistin'e insani yardım aktarılmasının engellenmesinden de şikayet etti.
Bir genci daha vurdular
Öte yandan, Batı Şeria'da önceki gün bir Filistinli genç, İsrail askerleri tarafından vurularak öldü. Filistin hastane kaynaklarına göre, 17 yaşındaki Ahmed Ebu Helu, Hizmeh köyünde çıkan çatışmada askerlerin açtığı ateşle başından vurularak can verdi. Bir Filistinli de ağır yaralandı.
Beytüllahim kasabasında bir Filistinli ise, İsrail'le işbirliği yaptığı gerekçesiyle öldürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Nazi zulmü gibi

SONRAKİ HABER

Piyasanın terörü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa