31 Mayıs 2001 21:00

Fotoğrafta canlanan yaşam

Binlerce yıllık medeniyetlerin kültürel zenginlikleriyle beslenerek bügüne gelen bölge insanları yaşamlarını önceki gün fotoğraflarda gördüler...

Paylaş
Fotoğrafta canlanan yaşam
Ali Rıza Kılınç
Binlerce yıllık medeniyetlerin kültürel zenginlikleriyle beslenerek bügüne gelen bölge insanları yaşamlarını önceki gün fotoğraflarda gördüler... Ceza Kolinisi'nden, Antigone'den, Hizmetçiler'den; Doğu İzleği Şiirleri'nden yaşadılar, Mayıs Sıkıntısı'nda, Sessiz Ölüm'de, İtirafçı'da, Carla'nın Şarkısı'nda... Resimden, müzikten, söyleşilerden öyküden buldular..
Beğeni topladı
Büyükşehir Belediyesi'nin festival etkinlikleri tüm yoğunluğu ile sürerken, fotoğraf sanatçısı Hasan Törün'ün "mozaik" adlı slayt gösterisi, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Karelenen görüntülerle tam bir yaşam mozaiğini andıran slayt gösterimi, ülkenin birçok yerinin doğasını, yaşamını, göz çıplaklığıyla gözler önüne seriyordu. Slayt gösterimi, Mardin'in tarihi mimarisinin renkliliğini, Diyarbakır yaşam gerçekliğini, Karadeniz kadınının omuzlarında taşıdığı yükün ağırlığını, Muradiye Dağları'nda serpilen suları, Gevaş Köprüsü'nün mimari incelikleri, Van Kalesi'nde göğün tunç rengine karışan güvercinleri, İshak Paşa'dan Ahmed-i Xani mezarına uzanan derin uçurumları; Munzur gözeleri, asma köprüleri ve insan suretinde incelen yüzyıllık acıları görmek mümkündü. Çekim ölçeklerinin hemen hemen bütün teknikleri kullanılan slayt gösterimi herkesçe farklı yorumlanabilecek özgün planlarla çekilmiş. Çekilen konular yaşamı yürütürcesine birbirini tamamlar şekilde kompotize edilerek canlı bir anlam yüklenmişti. Slaytlarda duygusal hacim genişliğinin hakim olmasına karşın, çekilen konularda bakış açılarını ve çerçevelerini yırtan derin bir anlamın yüklü olması izleyicilerin dikkatini üzerine çekiyordu.
Festival organizesiz
Gazetemize bir açıklama yapan fotoğraf sanatçısı Hasan Törün, festivalin Diyarbakır'da yapılmasının Diyarbakır halkı için büyük bir kazanç olduğunu söyleyerek, bölgede benzer etkinliklerin yaygınlaştırılmasının ve bir temele oturtulmasının gerektiğini söyledi. Festivale katılanların büyük çoğunluğunun gençlerin olduğunu ifade eden Törün, "Halk gelemedi. Çünkü, tanıtım iyi yapılmadı. Afişler yapılmadı. Yeterli duyurular yapılmadı. Bu nedenle büyük aksaklıklar yaşanıyor. Ama her şeye rağmen böyle bir festivalin Diyarbakır'da gerçekleşmesinin büyük bir önemi var" dedi.
Fotoğraflarını yaşamın gerçekliğinden, doğanın çelişkilerinden, zıt kutuplarından ve insan yaşamının gerçekliğinden resmettiğini söyleyen Törün, "Anlatmak istediğini yansıtmak için saatlerce, günlerce beklersin ama saniyenin binde dördü süresi içinde zaman, mekân, ışık ve konu birleşince an gerçekleşir" diye konuştu. Başta bölge halkı olmak üzere ülkede yaşayan bütün insanların demokratik hak ve özgürlüklerden yararlanamadığını söyleyen Törün, herkes özgürlüğünü ister. Ama bu özgürlükler ne Avrupa'dan, Amerika'dan ne de Birleşmiş Milletler'den gelir. Ülkeleri kendi güdümüne sokmak için politikalar, oyunlar dönüyor. Buna dikkat etmek gerek. Herkes kendi ülkesinin sınırlarına, haklarına sahip çıkmalı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklulara ve yakınlarına

SONRAKİ HABER

Hükümetin gözü yine halkın cebinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa