31 Mayıs 2001 21:00

Yalova 'piyasanın altında' kaldı

Tütün kanunu ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Kemal Derviş'i eleştirdikten sonra piyasalarda tedirginlik yaşanmasına neden olan Devlet Bakanı Yüksel Yalova istifa etti.

Paylaş
Yalova 'piyasanın altında' kaldı
Tütün kanunu ile ilgili yaptığı açıklamalar ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i eleştirdikten sonra piyasalarda tedirginlik yaşanmasına neden olan Devlet Bakanı Yüksel Yalova istifa etti. ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın "Maksadı aşan konuşmalar" olarak nitelediği açıklamaların sonrasında Yüksel Yalova'yı sert biçimde eleştirdiğini ve Yalova'nın da istifasını verdiği belirtiliyor. Başbakan Bülent Ecevit, Yüksel Yalova'nın istifasını kabul ederek, "Hükümetin yoluna devam edeceğini" vurgulayan açıklamalar yapması ise dikkat çekti.
Katkı sundu
Yüksel Yalova'nın istifası siyasi çevrelerde beklenmedik bir gelişme olarak yorumlandı. Ancak, bu istifa hükümette Kemal Derviş'in hazırladığı programa olan destekle ilgili çeşitli söylentilere de yol açtı.
Başbakan Bülent Ecevit istifa sonrası "Ülkemiz duyarlı bir dönemden geçiyor bakanlar hükümet uyumuna ve üslupa dikkat etmelidir. Yüksel Yalova'nın açıklaması talihsiz olmuş, ekonomi sarsıntı geçirmiştir. Yalova istifa ederek sarsıntının geçmesi için katkı sunmuştur. Yalova'nın yerine Mehmet Keçeciler vekalet edecektir" dedi.
Yüksel Yalova ise "Bugün ziraat odalarına ziyaret sırasında tütün yasasının zamanında çıkmamasına gerekçe olarak yapılan açıklama IMF'ye karşı zannedildi. Konuya ilişkin görüşlerim yanlış aktarıldı. Toplumsal mutabakata varılması gerektiğine inanıyorum. Görev bilincim nedeniyle görülen luzum üzerine istifa ettim" açıklamasını yaptı.
Devlet Bakanlığı görevinden istifa eden Yüksel Yalova, Başbakanlık'tan ayrılırken "Kırgın değilim" dedi. Yüksel Yalova, Başbakanlık Merkez Binası'ndan taksi ile ayrıldı. Gazetecilerin istifasına ilişkin soruları üzerine Yalova, "Söyleyecek bir şeyim yok" dedi.
Nasıl gelişti?
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yalova, tütün yasası hazırlıkları amacı ile yaptığı ziyaretler kapsamında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'ni ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada üstü kapalı olarak Derviş'i eleştiren Yalova, Tekel Üst Kurulu'nda TZOB temsilcisinin yer alması konusunda Hazine ile aralarında görüş ayrılığı bulunduğunu dile getirdi. Yalova, tütün yasasına ilişkin görüşlerini açıklarken, "TZOB'un bir temsilcisinin Tekel Üst Kurulu'nda görev yapmasının doğru olduğunu düşündüğünü" söyledi. Yalova, konuşmasını "Bu konuda Hazine ile aramızda ihtilaf var. Zaten tütün kırmayan, dizmeyen klasik masa başı bürokratlarının da anlamasını beklemek doğrusu saflık olurdu" sözleri ile sürdürdü. Tütün kanununu geciktirdikleri için eleştiri de aldıklarını söyleyen Yalova, "Şimdi tütün kanununu geciktirdiğimiz şeklinde eleştiriler gelmeye başladı. Bir bakanlık oturup da üç bürokratı ile yasa hazırlarsa ve sonra Bakanlar Kurulu'nda sıradan hukuki işlem muamelesi görüp de Meclis'e sunulursa, oradaki siyasal çoğunluğunuzla onu yasalaştırırsınız ama hayatın gerçeklerine uymayabileceğini de saptamanız lazım" dedi.
Yüksel Yalova, DB Türkiye Temsilcisi'ne, "Bitlis'teki insanlara tütün ekmeyin dediğiniz zaman, sosyolojik anlamda bu insalara İzmir, İstanbul'da akraba yanına gidin ya da ovaya, dağa mı nereye çıkarsanız çıkın demek anlamına gelir" dediğini aktardıktan sonra yasaların 'hızlı' çıkarılmasını eleştirerek, "Öyle bir zihniyeti, teslimiyetçi bir politika ile yasalaştırırsanız, sonuçta Dünya Bankası'ndan para alırsınız, doğrudan üretici desteği dersiniz ama devlet olarak yarattığınız sosyolojik problem nedeniyle, ister güvenlik eli ile olsun, onun üç-beş katını birkaç yıl içinde hem de telafi edilemez biçimde ödersiniz" dedi. Derviş'e yapılan bu eleştiriler sonrası borsada "program delinecek" korkusu ile düşüş yaşandı. Bunun ardından "Görüş ayrılıkları abartıldı", "Tütün kanunu ilk Bakanlar Kurulu'na yetişecek" sözleri ile sözlerini tekzip etmek zorunda kalan Yüksel Yalova, Mesut Yılmaz'ın sert eleştirileri sonrasında istifa etti ve bir anlamda "piyasaların altında" kalmış oldu.
Alarma geçtiler
Yalova'nın Hazine ile ihtilaf açıklamasının ardından piyasalarda yaşanan panik Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Roma'da bulunan Devlet Bakanı Kemal Derviş'i adeta "alarma geçirdi". Art arda yapılan açıklamalarla piyasa rahatlatılmaya çalışıldı. Başbakan Bülent Ecevit yaptığı açıklamada, Yalova'nın demecini 'talihsiz' olarak değerlendirirken, ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Yalova'nın sözlerinin partisinin görüşü olmadığını söyledi. Yılmaz, "Arkadaşımızın açıklaması zannediyorum maksadını aşan bir açıklama oldu" dedi. Kemal Derviş ise Roma'dan yaptığı açıklama ile 'programın delinmeyeceği' mesajını vermeye çalıştı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ise, tartışmanın ekonomiye olumsuz yansımasına "üzüldüğünü" belirtti. Ancak tüm bu sıkıntı ve kaygılar ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Yalova'yı sert bir şekilde eleştirmesi ve Yüksel Yalova'nın istifasıyla son buldu. Yalova, 57. hükümetten istifa eden üçüncü bakan oldu.
ÖNCEKİ HABER

Sahte yasa geri çekilsin!

SONRAKİ HABER

Tutuklulara ve yakınlarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa