31 Mayıs 2001 21:00

Sahte yasa geri çekilsin!

Kamu emekçileri sahte sendika yasa tasarısına karşı viziteye çıktılar, basın açıklamaları ve oturma eylemleri yaptılar.

Paylaş
Sahte yasa geri çekilsin!
Sahte sendika yasa tasarısına karşı geçtiğimiz hafta barikatları aşarak Kızılay Meydanı'nı dolduran KESK üyesi kamu emekçileri, yeni eylem kararlarını hayata geçirmeye başladılar. Dün ülkenin dört bir yanında yaptıkları basın açıklamaları ve oturma eylemleriyle sahte sendika yasasına geçit vermeyeceklerini bildiren kamu emekçileri, bugün ve yarın da çeşitli eylemlerle alanlarda olacaklar.
Kamu emekçileri İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı, Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Aksaray Metro önünde olmak üzere üç ayrı alanda eylem düzenlediler. Kadıköy'de yapılan eyleme katılan Anadolu Yakası'nda KESK'e bağlı sendika şubelerine üye kamu emekçileri, "Sahte sendika yasasına hayır", "Kurt, kuş, arı kahrolsun IMF iktidarı", "Yasakçı yasa geri çekilsin", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganlarıyla İskele Meydanı'nda toplandılar.
Sahte sendika yasa tasarısına karşı geçtiğimiz hafta barikatları aşarak Kızılay Meydanı'nı dolduran KESK üyesi kamu emekçileri, yeni eylem kararlarını hayata geçirmeye başladılar. Dün ülkenin dört bir yanında yaptıkları basın açıklamaları ve oturma eylemleriyle sahte sendika yasasına geçit vermeyeceklerini bildiren kamu emekçileri, bugün ve yarın da çeşitli eylemlerle alanlarda olacaklar.
Kamu emekçileri İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı, Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Aksaray Metro önünde olmak üzere üç ayrı alanda eylem düzenlediler. Kadıköy'de yapılan eyleme katılan Anadolu Yakası'nda KESK'e bağlı sendika şubelerine üye kamu emekçileri, "Sahte sendika yasasına hayır", "Kurt, kuş, arı kahrolsun IMF iktidarı", "Yasakçı yasa geri çekilsin", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganlarıyla İskele Meydanı'nda toplandılar. Alkışlarla hükümeti protesto eden emekçiler adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, milletvekillerine seslenerek "Toplusözleşme ve grevsiz sendika, sendikasız demokrasi olmaz, Yasakçı yasayı derhal geri çekerek, toplusözleşmeli, grevli, özgürlükçü ve demokratik bir yasa çıkarın" dedi. Erol, taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerini sürdüreceklerini ve hizmet üretimini durduracaklarını belirtti.
KESK'liler, Aksaray Metro önünde ise sloganlar eşliğinde yarım saat oturma eylemi yaptılar. Bazı işçi sendikalarının da destek verdiği kamu emekçileri adına basın açıklamasını KESK Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Ayyıldız yaptı.
Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen kamu emekçileri ise "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganını attılar. Yarım saat oturma eylemi yapan kamu emekçileri adına KESK MYK üyesi İbrahim Kudiş basın metnini okudu. Oturma eylemine KESK MYK üyeleri Mustafa Avcı ve Sevgi Göğçe de katıldı.
Ankara
KESK Ankara Şubeler Platformu'nun çağrısıyla Ziya Gökalp Caddesi'nde bulunan Eğitim-Sen önünde toplanan 500 kadar kamu emekçisi, tepkilerini "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Hükümet yasanı al başına çal", "Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız" sloganlarıyla dile getirdi. Platform Sözcüsü Hasan Karakaya yaptığı açıklamada, çıkarılmak istenen yasa ile sendikal hak ve özgürlüklerine, geleceklerine darbe vurulduğunu, grev ve toplusözleşmenin yasaklandığını, bunun adına da 'sendika yasası' denildiğini söyledi.
Bugün saat 12.30'da Sakarya Caddesi'nde, yarın Yüksel Caddesi'nde, pazartesi günü de YKM önünde oturma eylemi yapacaklarını bildiren Karakaya, 5 Haziran Salı günü ise işbırakarak, Kızılay'da "demokratik direnme haklarını" kullanacaklarını söyledi.
Adana
KESK Adana Şubeler Platformu'nun İnönü Parkı'nda yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellendi. Polisle İnönü Parkı'nda bir süre tartışan kamu emekçileri daha sonra alkış ve sloganlarla Eğitim-Sen Adana Şubesi önüne kadar yürüdü. Burada konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yaşar Durmuş, yasa tasarısına karşı 26 Mayıs'ta barikatları aşarak ve Kızılay'ı doldurduklarını hatırlattı. Durmuş, "Yasakçı yasayı geri püskürteceğiz. Hükümet sahte sendika yasa tasarısını derhal geri çekmeli, konfederasyonumuzun görüşleri doğrultusunda grevli, toplusözleşmeli, özgürlükçü ve demokratik bir yasa hazırlanmalıdır" dedi.
İzmir
İzmirli kamu emekçileri vizite eyleminin ardından saat 12.00'de eski Sümerbank önünde toplandılar. Yaklaşık 2000 kamu emekçisi, slogan atarak Konak Meydanı'na yürüdü. Direnişteki Sümerbank işçileri de, "Sümerbank İTO'ya peşkeş çekilemez" pankartıyla kamu emekçilerinin eylemine katıldılar. "İşçi memur el ele, genel greve", "Direne direne kazanacağız" sloganlarını atan kamu emekçileri ve işçiler, hem sahte sendika yasasına hem de özelleştirmeye karşı tepkilerini ifade ettiler.
Sümerbank İşyeri Baştemsilcisi Fatma Kanyılmaz, eylemde yaptığı konuşmada, "Önce emek gücümüzü çaldılar, şimdi de işimizi, aşımızı, ekmeğimizi ve geleceğimizi çalmak istiyorlar" dedi.
KESK Dönem Sözcüsü Alim Murathan'ın da konuştuğu eylemde bugün 18.00'de Konak Sümerbank önünde, yarın da Cumhuriyet Meydanı Merkez Postanesi önünde yapılacak eylemlere çağrı yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

'Tarımsal desteklerin kaldırılması

SONRAKİ HABER

Yalova 'piyasanın altında' kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...