31 Mayıs 2001 21:00

'Tarımsal desteklerin kaldırılması

   intihardır'

Paylaş
'Tarımsal desteklerin kaldırılması intihardır'
Nur Karabacak
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim, hububat alım fiyatlarının Türkiye gerçeklerine göre değil, IMF'nin baskılarına göre belirlendiğine dikkat çekerek, gelecek yıl üretimin azalıp, ithalatın artacağına işaret etti. Ziya Gökalp Mülayim gazetemize yaptığı açıklamada, hububat alım fiyatlarının yanlış hesaplandığını ve dışa bağımlı hesaplamanın Türkiye gerçekleri ile uzaktan yakından ilgisi olmadığına dikkat çekerek, IMF taahhütlerine göre hesaplanan rakamlar yüzünden üretimin azalacağını kaydetti. Mülayim şunları söyledi: "Çiftçi üzerinden günlük politika yapıyorlar. Günlük çözümler üretiyorlar. Aslında devletin alacağı yani, ofisin alacağı buğday 3.5 milyon ton. Taban fiyatı ne kadar yüksek tutarlarsa tutsunlar, bundan daha fazlasını almayacaklar. Bunun için 520 milyon dolar kaynak gerekiyor. Bu kaynağı her yerden bulabilirler. Peki geri kalan üretici ne yapacak, tüccarın eline düşecek, tüccar bu fiyatı istediği gibi düşürecek. Üretici mağdur olacak. Biri hedef enflasyona göre, diğeri Kansas Borsası'na göre hesaplama yapıyor. Ancak baskı aynı yerden yapılıyor, IMF'den. Tüm kavgalar da göstermelik."
'Gerçekleri görmüyorlar'
Mülayim, geçen yıl ki alım fiyatları nedeniyle üretimin azaldığına dikkat çekerek, bu yıl açık nedeniyle ithal edilecek 1.5-2 milyon tonluk buğdaya 300 milyon dolardan daha fazla bir paranın ödeneceğine işaret etti. Açıklanan alım fiyatı nedeniyle bu yıl daha fazla sayıda üreticinin üretimden vazgeçeceğini dile getiren Mülayim, "Gelecek yıl açık 5 milyon tona çıkacak ve daha fazla para ödeyip buğday alacaklar. Yani istedikleri gerçekleşecek. Bütün stratejik ürünleri yok etmeye çalışıyorlar. Buğdayda dışa bağımlılık Türkiye'yi bitirir, çünkü biz ekmeksiz sofraya oturmayan bir milletiz. Ancak bizimkiler gerçekleri görmüyorlar. ABD gün gelecek bize peşin paramız olsa bile buğday vermeyecek. IMF'den, DB'den para alıp Amerika'dan buğday alacağız. 10 Milyar dolar için inim inim inletiyorlar. Amerika Başkanı mektup yazıp, yasaların nasıl çıkması gerektiğini söylüyor" diye konuştu.
Mülayim, tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek, üretimin planması gerektiğini söyledi. Çiftçinin sesinin çıkmamasını örgütsüz olmasına bağlayan Mülayim, zamanla tarımda önemli yeri olan kooperatiflerin, üreticiye destek veren birçok kuruluşun tasfiye edildiğini kayderek, "Bir sektörde örgütsüzlük ne kadar azalırsa, hakların çiğnenmesi de o kadar kolay olur. Özel sektör istediğini yapıyor. Üreticinin sesi çıkmıyor örgütlü değil, medya sermayenin elinde istediği gibi yönlendiriyor. Çitfçi nüfusunu azaltmaktan bahsediyorlar. Çiftçi orada kalmaktan çok mu memmun? Sanayi geliştirilmiyor, yatırım yapılmıyor, nasıl çiftçi nüfusu azalacak? Doğrudan Gelir Desteği ile üreticiye verilecek para, tüketime gider, üretime değil. Üreticinin diğer desteklerinin kaldırılması intihardır" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Tehlikeli dayatma

SONRAKİ HABER

Sahte yasa geri çekilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...