30 Mayıs 2001 21:00

Kalıcı konutlar sorunlu teslim ediliyor

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Kocaeli'de yaptırdığı ve dağıtımına 9 gün önce başlanan 7378 konuttan 1498'inin hak sahibi, anahtarlarını teslim aldı.

Paylaş
Kalıcı konutlar sorunlu teslim ediliyor
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Kocaeli'de yaptırdığı ve dağıtımına 9 gün önce başlanan 7378 konuttan 1498'inin hak sahibi, anahtarlarını teslim aldı. Fakat teslim edilen konutlarda, elektrik ve su abonelerinin açılması sorun olarak ortaya çıktı.
Marmara depreminden sonra Kocaeli'de hak sahibi olanlar için İzmit'in beldelerinden Karşıyaka'ya 708, Bahçecik'e 942, Uzunçiftlik'e 252, Köseköy'e 204 ve Yuvacık'a 1780, Gündoğdu köyüne 1806, Gölcük ilçesine 1242 ve beldelerinden Değirmendere'ye 444 konut yaptıran Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, bu konutların anahtar dağıtımlarını ise 21 Mayıs Pazartesi günü kademeli olarak başlattı. Kalıcı konutların teslimine başlanan 9 günlük sürede, Gündoğdu köyünde 302, Yuvacık'ta 850, Karşıyaka'da 246 ve Gölcük'te de 100'ünün hak sahibi olmak üzere toplam 1498 kişi anahtarlarını teslim aldı. Gölcük ve Bahçecik'teki konutlar çevre düzenlemesi bitirildikten sonra teslim edilmeye başlanırken, diğer bölgelerde yapılan konutlarını almaya giden hak sahipleri, bazı eksikler bulunduğunu tespit ediyor.
Elektrik ve su sorunu
Teslim edilen konutlarda, elektrik ve su abonelerinin açılması da sorun olarak ortaya çıktı. Dairelerini kontrol eden hak sahipleri, henüz elektrik ve su saatlerinin bağlanmamış olduğunu görünce ilgililere başvurarak sorunun çözümünü istedi. Bunun üzerine, bölgeye elektrik veren Körfez Elektrik Dağıtım AŞ ve su veren İzmit Su İşletmesi Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin olarak yaptıkları açıklamada, konutların projelerinin henüz teslim edilmediğini, bu yüzden de elektrik ve su saatinin bağlanamadığını söylediler. Yetkililer, projelerin tesliminden sonra en geç bir hafta içinde, konutların tümünün elektrik ve su saatlerinin bağlanmış olacağını savundular.
2 yıl sonra eve kavuşanlar mutlu
Depremde 5 katlı binanın enkazından çıkan ve çok sayıda akrabasını yitiren Engin Karakol (37), Yuvacık bölgesindeki kalıcı konutunu teslim alırken mutlu olduğunu bildirdi. Karakol, yaklaşık 2 yıldır önce çadır, sonra da prefabrik konutta yaşadıklarını belirterek, "Ev yaşamı gibi olmuyor. Elektrik ve su sorununun çözümlenmesiyle birlikte konutumuza gireceğimiz günü heyecanla bekliyoruz" dedi.
4 Temmuz son gün
Kalıcı konut bölgelerinde anahtar teslimi yapan büroların yetkilileri de, hak sahiplerinin Kocaeli Valiliği'nin ilan ettiği günlerde başvuru yapmaları uyarısında bulundu. Hak sahiplerinin, konutlarını teslim almaları için öngörülen 45 günlük süre, 4 Temmuz Pazartesi günü sona eriyor. Bu tarihe kadar konutunu almayanlar hak sahipliğini yitirecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Program aceleye gelmiş!
Devlet Bakanı Kemal Derviş, uygulanmakta olan ekonomik programın aceleye geldiği için eksiklikleri olduğunu ve bunu uluslararası finans kuruluşları ile görüşerek yeniden düzenleyeceklerini belirtti. Derviş, "Eksik tarafları olabilir. Hiçbir program mükemmel değildir. Bazı boyutları aceleye gelmiştir. Ama acele etmek mecburiyetindeydik. Biliyorsunuz yangın vardı'' dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO)'nın aylık Meclis toplantısına katılan Derviş, uygulanmakta olan ekonomik programa ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Konuşmasında programdan sapılmaması uyarısını sık sık dile getiren Derviş, patronlara vergi ve prim indirimi sözü de verdi. Programdan sonra 4 milyar dolarlık bir kaynağın Merkez Bankası hesabına girdiğini söyleyen Derviş, hükümet ve toplum olarak bu programa destek verileceğinin taahhüt edildiğini hatırlatarak, "Bazı boyutlarını düzelteceğiz. Zamanla, tartışarak, dış kaynaklarla da müzakere ederek bazı durumları düzeltmemiz gerekiyor. Ama tek taraflı 'Ben bunu bilmiyorum. Bunu yapmayalım, bu rakam iyi değil, başka türlü olsun' diye bir yaklaşım içerisine girersek, o zaman çok hızlı güvenilirliğimizi yitiririz. Sözümüzde belki duramayacağımız intibası yayılır ve kendi kendimizi vurmuş oluruz" dedi.
Konuşmasında ekonomiyi de değerlendiren Derviş, Türkiye'nin geleceği açısından reel faizlerin düşmesi gerektiğine dikkat çekerken, "Ancak faizler, piyasa şartları içinde ve piyasa bunu kabul edebilirse düşebilir" dedi.
Devlet Bakanı Kemal Derviş, kamu bankalarıyla ilgili yeni düzenlemenin, Türkiye açısından çok önemli bir "devrim" olduğunu iddia ederken, "Ama aynı zamanda bir ameliyat ve sancılı oluyor. Mutlaka sancılı olacak, maalesef sancılı olmaması mümkün değil" dedi.
Borç ödeme garantisi
Derviş, borcun milli gelire oranının yüzde 75'e çıktığını belirterek, Türkiye'nin çok ciddi bir borç sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye'nin vergi rakamlarına ve kamu dengesine bakıldığında çok ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Bakan Derviş, Türkiye'de 1980'li yıllarda "Oldukça güzel bir yol alınmasına, önemli işler yapılmasına" karşın, 1980'li yılların sonundan itibaren 1990'lı yıllarda sıkıntıların oluştuğunu bildirdi. Kamu dengesini etkileyen ve borç birikmesine yol açan süreç içinde borcun milli gelire oranını 1990'lı yıllarda yüzde 28 ile başladıklarını ifade eden Bakan Derviş, şöyle devam etti: "1999'da yüzde 60'a kadar götürdük. Bugün maalesef bu oran yüzde 60'tan yüzde 75'e çıkmış bulunuyor. Türkiye, bundan dolayı gerçekten çok ciddi bir borç sorunuyla karşı karşıya. Bu borcun kamu bankaları ile ilgili kısmını bütçeye taşıdık. Ancak her şeyi bütçeye taşıyabilmiş değiliz. Mesela, belediyelerde, yerel yönetimlerde ciddi sorunlar var. Belediyelerce çok önemli ve güzel işler yapılıyor. Fakat orada da kaynak dengesi oluşmadı. Hazine'nin, devletin üstüne yeni borçlar birikiyor. Enerjide de aynı durum var. Birçok enerji projesinde Hazine garantisi var. İlerde bir borç birikimi tehlikesiyle karşı karşıyayız.'"
Patronlara üstü kapalı olarak vergi ve prim indirimi sözü veren Derviş, "Şu anda vergileri düşürüyoruz dememiz mümkün değil. Her ne kadar vergileri düşürerek, orta vadede kaynağın artacağı inancını paylaşıyorsak da bu konuda 'Biz gelir kaynağımızı kısa vadede düşürerek harekete geçiyoruz' dememiz şu anda mümkün değil. Dolayısıyla orada gerçekten zor bir durumdayız'' dedi.
Zaman istedi
Bakan Derviş, şöyle devam etti: "Fakat bunu yapabilmek için önümüzdeki ayları geçiştirip, dengeyi sağlayıp, dış kaynağı da Türkiye'ye getirip sonbaharda ciddi bir çalışmayla, gelecek seneki bütçeye yönelik bir çalışmayla bu işe başlamamız gerekiyor. Buna kesinlikle inanıyorum. Tam ne olacak bilemeyeceğim bunu. Birlikte çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Yani KDV'deki oranlar yeniden nasıl düzenlenebilir? Gelir Vergisi dilimleri nasıl ayarlanabilir? Sosyal Sigortalar'daki durum nasıl halledilebilinir? Tüm bunları çok ciddi bir çalışmayla, gelecek sene çok daha düzgün, adil bir şekle getirmemiz gerekiyor. Fakat onu şu anda yapmamız gerçekten mümkün değil." Vergi oranlarının düşürülmesi halinde, Türkiye'ye kaynak sağlayan uluslararası kuruluşların bu kaynağı aktarmayacağını hatırlatan Bakan Derviş, vergi düşürerek gelir artırılmasının çok dikkatli ve çok iyi bir şekilde yapılmaması halinde bunun sağlanamayabileceğine dikkat çekti.
Bakan Derviş, ''Özellikle ekonomi büyümeye geçmeden zaten o geliri sağlamak çok zor'' dedi.
ÖNCEKİ HABER

Uzun: Dil yasaklamak ideolojik bir tutum

SONRAKİ HABER

'Tecrit tek kelimeyle anlatılamaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa