30 Mayıs 2001 21:00

Uzun: Dil yasaklamak ideolojik bir tutum

Yazar Mehmet Uzun, TÜSİAD'ın hazırladığı raporda yer alan Kürtçe eğitim tartışmalarını umut verici bulduğunu söyledi.

Paylaş
Uzun: Dil yasaklamak ideolojik bir tutum
TÜSİAD'ın Prof. Dr. Süheyl Batum'a hazırlattığı raporla yeniden gündeme gelen Kürtçe eğitim tartışmaları sürüyor. Bölge halkının olumlu karşıladığı Kürtçe eğitim konusunda yazar Mehmet Uzun da bu tartışmalardan memnun olduğunu söyledi. 1. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri çerçevesinde 1.5 yıl aradan sonra Diyarbakır'a gelen yazar Mehmet Uzun, TÜSİAD'ın söylediklerini ciddiye almak gerektiğini ve bu görüşlerin sadece raporlarda kalmaması gerektiğini söyledi. Anayasada yer alan Türkçe'nin anadil statüsünün resmi dil olarak değiştirilmesinin gündeme gelmesini Kürtler ve diğer etnik grupların kendilerini ifade etmesinin önünü açacağını söyleyen Uzun, Türkiye'nin siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanda ciddi reformlar yapmadan krizden çıkamayacağını belirtti.
Tartışmalar sürsün
Kürtlerin yok sayılması ve dillerinin, kültürlerinin baskı altında tutulması gibi yanlışların giderilmesi için yaratılan tartışma ortamının önemine değinen yazar Mehmet Uzun, TÜSİAD raporunun ciddiye alınması gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin ekonomik, siyasal, kültürel, toplumsal reformları gerçekleştirmeden girdiği çıkmazdan kurtulamayacağını söyleyen Uzun, bu tür raporların yayınlanıp bir iki tartışmayla son bulmaması, ciddiye alınarak bir yaptırım gücüne sahip olması gerektiğini savundu.
Uzun, "Anayasadaki değişiklik yeterli değil. Daha bir yığın sosyal, kültürel reformun yapılması gerekli. Çünkü değiştirilmek istenen maddeler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın en belirleyici maddeleri. Demokratik bir değişimin yapılması çok önemli" dedi.
Devlet güvencesi
Kürtçe'nin devlet tarafından güvence altına alınması gerektiğini söyleyen Uzun, "Elbette bir devletin görevi kendi yurttaşlarının dil, din ve kültürel özellikleriyle hak ve özgürlüklerini garanti altına almaktır. Çağdaş bir devlet bunu yapmak zorunda" dedi. Şiddeti Kürtlerin önündeki en büyük engel olarak değerlendiren Uzun, Kürtlere şiddeti önerenlerin halka kötülük yaptığını belirterek Kürtlerin demokratik ve uygar yöntemlerle kendi hakları için mücadele etmesinin bir gereklilik olduğunu vurguladı.
İdeolojik tutum
Bir panelde "Kürtlerin dar milliyetçi, ideolojik kabuklarını kırması gerekiyor" derken neyi kastettiği sorumuzu da yanıtlayan Mehmet Uzun, "Kürtler kendi özellikleriyle ilgili elbette kıskanç davranmalıdırlar. Çünkü çok fazla baskı altında, çok fazla tehdit altında. Ben olağanüstü büyük amaçların dar bir milliyetçilikle başarılamayacağını, modern toplumların çimentosu olabilecek edebi eserler, felsefeler, toplumsal hareketlere ihtiyaç olduğunu ve siyasal hareketlerin dar, sınırlı, izole mantıkları, çalışma biçimlerini aşmaları gerektiğini anlatmaya çalıştım. Türkiye ve dünyanın bir parçası olmak duygusunu hiçbir zaman yitirmemek gerekiyor. İdeolojik kabuk derken Kürtçe yasaklanmış durumda, ideolojik bir durumdur bu" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Emlak Bankası çalışanları:

SONRAKİ HABER

Kalıcı konutlar sorunlu teslim ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...