30 Mayıs 2001 21:00

Emlak Bankası çalışanları:

   'Yemedik, yedirmeyiz'

Paylaş
Emlak Bankası çalışanları:
   'Yemedik, yedirmeyiz'
Emlak Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın IMF'ye verilen sözler doğrultusunda birleştirilerek tasfiye edilmek istenmesine karşı eylemler sürüyor. DİSK'e bağlı Bank-Sen üyesi banka çalışanları, dün Emlak Bankası Konak Başmüdürlüğü önünde yaptıkları eylemde, kamu bankalarının kapatılmasına izin vermeyeceklerini bildirdiler.
"Yemedik, yedirmeyiz", "Elinizi çekin bankacılığı öğretelim", "Biz hortumlamadık ki", "Sustuk sıra bize geldi, susmayacağız" yazılı dövizler taşıyan banka çalışanlarına, yine işyerlerinin kapatılmasına karşı direnişte olan İzmir Sümerbank işçileri de destek verdi.
Eylemde konuşan DİSK Ege Bölge Başkanı Musa Çam, cumhuriyetle yaşıt olan iki kurumun, Sümerbank ve Emlak Bankası'nın kapatılmak istendiğini belirterek, işçilerin geleceklerini yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çektirmeyeceğini söyledi. Daha önce özelleştirilen bankaların hepsinin içinin boşaltıldığını, buraları kurtarmanın yine halkın ve banka çalışanlarının omuzlarına kaldığını vurgulayan Çam'ın konuşması sık sık "Yaşasın sınıf dayanışması", "Vur vur inlesin, Ankara dinlesin", "Emlakbank yuvamız, kapattırmayız" sloganları ile kesildi.
Ülkeyi Amerikan valisi yönetiyor!
Musa Çam'ın ardından direnişçi Sümerbank işçileri adına TEKSİF İşyeri Baştemsilcisi Fatma Kanyılmaz söz aldı. Kanyılmaz konuşmasında, "Başbakan Ecevit hükümetin iki yılını değerlendirirken çok iyi işler yaptıklarını söylüyor. Yaptıkları en iyi iş işçiyi, memuru, köylüyü, tüm toplum kesimlerini sefalete itip hiçbir şey olmamış gibi yerlerinde oturmak. Eskiden çekip gidiyorlardı, şimdi onu dahi yapmıyorlar. Bugün ülkeyi Amerikan valisi yönetiyor. Ülkenin çakıl taşını verdirmeyiz diyenler, bütün ülke peşkeş çekilirken neden susuyorlar?" dedi. Kanyılmaz'ın sözleri "Emlakbank işçisi yalnız değildir", "Sümer-Emlak el ele genel greve", "Yaşasın işçilerin birliği" sloganlarıyla karşılandı.
Niyetleri ortada!
Daha sonra hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Emlak Bankası Gündoğdu Şubesi eski Müdür Yardımcısı Cumhur Yangıneri, kamu bankaları kapatılarak yerli ve yabancı sermayeye daha büyük ve yeni kâr alanları açılmak istendiğini belirtti. Yangınyeri, "IMF'nin, TÜSİAD'ın, siyasilerin, Vural Akışık'ların niyetleri ve niyet mektupları ortadadır. Bu kirli ittifak binlerce Emlak Bankası emekçisini ve ailelerini hiçe sayarak bir çırpıda kapatma kararı almıştır. Ama kolay değil!" diye konuştu. Eylemin ardından toplu olarak direnişteki İzmir Sümerbank işçilerinin yanına gidildi.
ÖNCEKİ HABER

Tarımsal ithalat artacak

SONRAKİ HABER

Uzun: Dil yasaklamak ideolojik bir tutum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...