30 Mayıs 2001 21:00

Tarımsal ithalat artacak

Hükümetin açıkladığı taban fiyatlarına büyük öfke duyan ziaat odaları, taban fiyatların çiftçilerin maliyetlerini dahi kurtarmadığını belirtirken, tarımsal ithalatın da hükümet tarafından desteklendiğine dikkati çektiler.

Paylaş
Tarımsal ithalat artacak
Hükümetin açıkladığı taban fiyatlara tepkiler sürerken, ziraat odaları yerli üretim bitirilmeye çalışılırken, ithalatın da aynı hızla arttığına dikkati çektiler.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi taban fiyatı açıklanmadan önce buğday üreticilerinin iki bakan arasında haraç mezat satışa çıkarıldığı ve açıklandıktan sonra da Derviş tarafından milyonlarca buğday üreticisinin kaderinin yine IMF'ye mahkûm edildiği belirtildi. ZMO Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, 164 bin lira olarak açıklanan buğday fiyatının gerçekle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını, odalarının yaptığı tarafsız ve gerçekçi araştırmalar sonucu 1 kg buğdayın gerçek maliyetinin 190 bin lira olduğunu söyledi.
Buğday fiyatlarının dünya fiyatları seviyesinde belirlenmek istenmesine, "Dünya fiyatları seviyesinde olsun. Olsun ama üreticilerimizin girdileri de dünya fiyatları seviyesinde olmalıdır" diyen Barut, Türkiye'nin dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olmadığını verdiği örneklerle dile getirdi. Açıklanan bu rakamın en yüksek fiyat olduğu ve birinci sınıf buğdayı kapsadığını belirten Barut, ülkemizde tarım ürünlerinin adeta bitirilip yok edildiğini belirterek, "Bunun sonucu açlık ve kıtlıktır" dedi. Bunun esas nedeninin de; Avrupa Birliği (AB) ve IMF'nin borç para verme koşulu olarak tarımı bitirme konusundaki dayatmaları olduğuna vurgu yaptı.
"Ellerinde üretim fazlalığı olan Avrupa ülkeleri bu ürünleri elden çıkarmak için bizim gibi geri kalmış bağımlı ülkeleri kullanıyorlar" diyen Barut; bu ülkelerin borç para verdikleri ülkelere, tarıma desteği kaldırmaları, üretimi düşürmeleri noktasında baskı uyguladığını belirtti. Tarımın uluslararası tekellerin kıskacına alındığını kaydeden Barut, üretimin azalmasıyla birlikte de ihtiyaç olan ürünlerin bu ülkelerden ithal edildiğini söyledi.
Odaların tepkisi artıyor
Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep ise buğday için en az 195 bin lira fiyat açıklanması gerektiğini dile getirdiklerini anımsatarak, "Açıklanan fiyat az değil, çok azdır" dedi. Destekleme fiyatı belirlenirken buğdayın uluslararası borsalardaki fiyatının baz alınmasının yanlış ve adaletsiz bir uygulama olduğuna inandıklarını belirten Kepkep, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ölçüt alınan dünya fiyatları, üretim ve ihracat sürecinde uygulanan devlet desteklerinin sonucudur. O fiyatları baz alarak, her tür destekten yoksun Türk çiftçisinin buğdayına fiyat vermek haksızlıktır. Nitekim, açıklanan 164 bin lira destekleme fiyatıyla çiftçiden tarlasını terk etmesi, kentlere taşınıp iş için devletin kapısına dayanmaları isteniyor."
Kilis Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik ise buğday taban fiyatının en düşük 225 bin lira olarak açıklanması gerektiğini söyleyerek, "164 bin lira fiyatın nesini değerlendirelim. Bir kez daha görüldü, çiftçi ölmüş ağlayanı yok" değerlendirmesinde bulundu.
Hububat destekleme alım fiyatlarına sert tepki gösteren Çorum Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Biçer, "Çiftçi battı, bunun hesabını sorarız" dedi. Üreticinin maliyetinin 150 bin lirayı bulduğuna işaret eden Biçer, verilen fiyatın 200 bin liranın üzerinde olması gerektiğini ifade etti.
"Belirlenen fiyat taban değil, tavan fiyattır. Bu bir kandırmacadır. Bu fiyat en az 15- 20 bin lira aşağıya düşecektir. İç Anadolu'da dönüm başına alınan verim bellidir. İnsanlar verilen bu fiyatla nasıl geçinecektir? Devlet kimin parasını kime veriyor? Hükümetin fiyat vermesi kimseye kâr getirmez. Hükümet eğer açıklayacaksa Toprak Mahsulleri Ofisi'nin satacağı fiyatları açıklasın. IMF böyle istedi diye biz buğdayı ucuz mu satacağız" diyen Biçer, faizlerin her gün arttığını, çiftçinin borçlarını ödeyemez durumda bulunduğunu hatırlattı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

'Truva Atı' gerilimi

SONRAKİ HABER

Emlak Bankası çalışanları:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...