30 Mayıs 2001 21:00

'Truva Atı' gerilimi

NATO Dışişleri Bakanları toplantısına, Türkiye-AB gerilimi damgasını vurdu. Türkiye, AB ordusunun karar mekânizmasında yer alma ısrarını yineledi.

Paylaş
'Truva Atı' gerilimi
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'te yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, merkezinde "Avrupa ordusu"nun yer aldığı sert tartışmalara yol açıyor. Önceki gün başlayan toplantı dün devam ederken, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki gerilimin giderek tırmanması, gündemin ilk sırasına oturdu.
AB liderleri, kuracağı 40-60 bin askerli "Acil Müdahale Gücü"nün, ihtiyaç duyduğunda NATO'nun kaynaklarını kullanabilmesini istiyor. Ancak Avrupa'nın NATO gölgesinden kurtulmasını endişeyle izleyen ABD, bu talebi reddediyor.
Türkiye öne çıktı
İtirazını açıkça dile getirmeyen Amerikan yönetimi, bir süredir Türkiye'yi öne sürüyor. Budapeşte zirvesinde de Türkiye, Avrupa Birliği'nin talebini NATO'da veto edebileceğini vurguladı. Türkiye, Avrupa'nın NATO kaynaklarına erişmesine onay vermesi için, söz konusu Müdahale Gücü'nün karar mekânizmalarına katılmayı şart koşuyor.
Avrupalı emperyalistler ise, Türkiye'nin AB üyesi olmamasından hareketle, bu talebi reddediyorlar. Avrupa, Türkiye'nin isteğinin kabul edilmesinin, Müdahale Gücü içine Amerikan patentli bir "Truva Atı" yerleştirmekle aynı anlama geleceğini düşünüyor.
Fischer-Cem atışması
Tartışmalar, dün, AB'nin motor gücü Almanya'nın Dışişleri Bakanı Joshcka Fischer ile İsmail Cem arasında atışmalara dönüştü. Fischer, Türkiye'nin vetosu sürdüğü takdirde, AB'nin "kendi kapasitesini oluşturmak zorunda kalacağını" söyleyerek örtülü bir tehdit savurdu.
Gerginlik, önceki gün yayınlanan ortak bildiriye de yansıdı. Bildiride, toplantıların ana gündemini oluşturan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'na (AGSP) ilişkin olarak, "Her şey üzerinde uzlaşma sağlanıncaya dek, hiçbir şey üzerinde uzlaşılmış değildir" ifadesi kullanıldı. Bildiride, AGSP'de "katılım" konusunda henüz uzlaşma sağlanamadığı belirtilerek, Washington Zirvesi ve AB toplantılarında alınan kararlar ve belirlenen ilkeler doğrultusunda, yoğun görüşmeler yapıldığı kaydedildi.
ABM'ye değinilmedi
Öte yandan bildiride, ABD'nin kurmayı planladığı füze savunma sistemine destek verilmemesi dikkat çekti. Buna karşılık bakanlar, sistemin kurulması halinde geçersiz hale gelecek olan 1972 tarihli Anti Balistik Füze Anlaşması'nın (ABM) önemine değinmediler.
Bu arada, toplantı sırasında küreselleşme karşıtı bir protesto gösterisi düzenledi. Yaklaşık 100 gösterici, kentin merkezindeki tren istasyonunun yakınında toplanarak, NATO, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi emperyalist örgütleri kınadı.
ÖNCEKİ HABER

Çöpte ekmek kavgası

SONRAKİ HABER

Tarımsal ithalat artacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...