29 Mayıs 2001 21:00

Hortumcular aklanamaz

Emlak Bankası Genel Müdürlüğü önünde toplanan 2000'i aşkın banka çalışanı, kamu bankalarının tasfiyesine izin vermeyeceklerini bildirdiler.

Paylaş
Hortumcular aklanamaz
DİSK'e bağlı Bank-Sen'de örgütlü Emlak Bankası çalışanları, yaptıkları eylemle, bankanın tasfiye edilmesine izin vermeyeceklerini bildirdiler. Hükümeti ve hortumcuları protesto eden banka çalışanları, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ın istifa etmesini istediler.
Maslak'ta bulunan Emlak Bankası Genel Müdürlüğü önünde toplanan 2000'i aşkın banka çalışanı, "Emlak Bankası satılamaz", "Çalışanlar burada, hortumcular nerede","Akışık, IMF'ye yapışık", "Vural istifa", "Ziraat, Halk ayağa kalk" sloganlarını attılar. Müdürlük binasına "Emlak Bankası kapatılamaz" yazılı büyük bir pankart asan çalışanlar, "Gece gündüz demedik haram yemedik", "Emlak Bankası sahipsiz değildir" yazılı pankartlar, taşıdıkları dövizler ve giydikleri önlüklerle, hükümete ve hortumculara tepkilerini dile getirdiler.
Çalışanlar IMF ve hükümeti protesto eden sembolik bir tabut ve hortumlar taşıdılar. Eyleme, genel müdürlük binasından çok sayıda çalışan ve banka yöneticisi katılırken, birçok il ve bölgeden banka çalışanları da mesajlarla destek verdiler.
Bank-Sen Genel Sekreteri Veysel Kalay, konuşmasında, Emlak Bankası'nın kapatılma kararı geri alınana dek eylemlerin tüm illerde kitleselleşerek süreceğini söyledi. Banka şubelerinde iş yavaşlatma gibi eylemler de yapacaklarını belirten Kalay, hafta sonu Ankara'da tüm çalışanların ve ailelerin katılımıyla kitlesel bir eylem yapacaklarını duyurdu.
Üç kamu bankasının birleştirilmesi için görevlendirilen Ahmet Vural Akışık'ın görevden alınmasını isteyen Kalay, "Dün Emlak Bankası'nı hortumlayanların yanında yer alan Ahmet Vural Akışık, şimdi IMF'nin tasfiye memuru olarak Emlak Bankası'nı tasfiye etmek istiyor" dedi. Akışık'ın 1990'da Paris'te Selim Edes, Engin Civan, Ahmet Özal ve Antony Weatherill ile bir toplantıya katıldığını hatırlatan Kalay, "Toplantıda Emlak Bankası'nın nasıl hortumlanacağına mı karar veriliyordu" diye sordu. Edes, Civan ve Özal'ın "Emlak Bankası'na hortum tokadı vuranlar" olduğunu, Mang firmasının yöneticisi Wetherill'in de İtalya'da Savcı Di Pietro'nun kovuşturmasında "karapara aklayıcısı olarak" geçtiğini belirten Kalay, şunları anlattı: "Mang Properties şirketi, İngiltere'nin vergi cenneti Gurnsey Adası'nda kurulmuş, 23 günlük tarihi ve 10 bin dolar sermayesi olan paravan bir şirkettir. Bu şirkete Emlak Bankası Anatepe projesinde konut yapmak için ihale verilmiştir. 10 bin dolarlık Mang şirketinin Emlak Bankası'ndan 20 milyon mark avans alması için teminat mektubu gereklidir. Bu teminat mektubunu Ahmet Vural Akışık'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Türk Merchant Bank verir. Firma avansı alır, hiçbir iş yapmaz, yapmaya da niyeti yoktur. Ahmet Vural Akışık'ın başında bulunduğu Türk Merchant Bank bu hizmetinin karşılığını fazlasıyla alır. Teminat mektubu komisyon oranları yüzde 1 iken yüzde 8 komisyon alınır. Şimdi soruyoruz, pek sayın profesyonel ve tedbirli bankacı Vural Akışık, 23 günlük, 10 bin dolarlık bir firmaya hangi gerekçelerle 20 milyon mark teminat mektubu verdiniz? Bu Emlak Bankası'nı paravan bir şirket aracılığıyla hortumlamak değil de nedir?"
Eylemde konuşan Emlak Bankası emeklisi Kemal Ökçün ve çalışan Bedri Korkmaz da tüm banka çalışanlarını birlikte hareket etmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Derviş ödevini yaptı

SONRAKİ HABER

Çöpte ekmek kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa