29 Mayıs 2001 21:00

IMF memnun, üretici perişan

Taban fiyatlara sert tepki gösteren üreticiler, "Maliyetimizi ancak 200 bin lira karşılar. Girdi fiyatları bir gecede yüzde yüz arttı. Üretici borçlu, üretici icralık, bu fiyatla bir dahaki yıl üretim yapamayız" dediler.

Paylaş
IMF memnun üretici perişan
Nur Karabacak
Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından yılan hikayesine dönüştürülen hububat taban fiyatları yine üreticinin gerçeklerini değil, uluslararası kurumların istekleri gözetilerek belirlendi. Açıklanan taban fiyatlara sert tepki gösteren üreticiler, "Maliyetimizi ancak 200 bin lira karşılar. Girdi fiyatları bir gecede yüzde yüz arttı. Borçlarımızn faizlerini sürekli artırıyorlar. Alacağımıza şahin vereceklerine tilkiler. Nasıl hesap yapıyorlar? Birilerinin isteği ile bunları yapıyorlar. Üretici borçlu, üretici icralık, bu fiyatla bir dahaki yıl üretim yapamayız" dediler.
Konya Merkez Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, kimsenin seslerini duymadığını ve ne durumda olduklarını anlamadıklarını ifade ederek, her bölgede maliyetin değiştiğini, kendi hesapladıkları rakamın 235 bin lira olduğunu söyledi. Rakamlar hesaplanırken üreticiye sorulmadığını ifade eden Hepokur, "Krizden sonra bir gecede girdiler yüzde 100 arttı. İlaç fiyatı 4 katına, kredi borçlarımızı yüzde 95'e çıkardılar. Bunları bilmiyorlar mı? Nasıl Hesap yapıyorlar? Aslında nasıl yaptıkları da orta. Birilerinin isteği ile bunları yapıyorlar. Norveçten, Hollandadan peynir, süttozu geliyor. Hububat ithal ediyorlar. Bunlara verdikleri paraları bizden esirgiyorlar" diye konuştu.
İç Anadolu'da 5 yıldır kuraklık yaşandığını dile getiren Hepokur, kuraklık nedeniyle Konya ovasında hububat veriminin yüzde 70 oranında düştüğünü kaydetti. Hepokur, Derviş'in ülke gerçeklerinden anlamadığını ifade ederek, "Derviş AB'de en büyük desteği çiftçinin aldığını biliyor, Türkiye'de bunun tam tersini yaptırıyor. Ülkeyi yavaş yavaş elimizden alıyorlar. Hububatta ithalatın durudurulmasını istiyoruz. Tarım bakanlığının bunları çözmesi gerekiyor. Tarım Bakanı Derviş ile restleşiyormuş gibi görünüyor, ancak buğday maliyetini hesaplarken gelip bize sormadı" dedi.
İlaç-gübre alınamıyor
Yozgat Boğazlıkaya Ziraat Odası Başkanı İsmet Alpaslan, üreticinin artan fiyatlar nedeniyle bu yıl ne gübre ne de ilaç atabildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Üretici gırtlağına kadar borçlu, birçok üretici icralık. Hububat üreticisinin durumu daha zor, kuraklık nedeniyle ürün kaybı var, zaten. Üretici bu kadar zor durumda iken, bu rakam üretici ile dalga geçmektir. Sesimizi duymuyorlar. Borçlarımızn faizlerini sürekli artırıyorlar. Maliyetimizi ancak 200 bin lira karşılar. Alacağımıza şahin vereceklerine tilkiler" dediler.
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir ise, açıklanan fiyatlar nedeniyle üretecinin bir dahaki yıl ekim yapamayacağını IMF'nin istekleri ile fiyatların belirlendiğini kaydetti. Üretimin teşvik edilerek ancak enflasyonun ortadan kalkacağını kaydeden Demir, "Yöremizde kahve ve çay dışında her türlü ürün yetişebiliyor, ürün çeşitliliğine rağmen üretici büyük açmazda. Zaten bütün ürünlerde maliyetine fiyat verildi. Türkiye'de çiftçi bağırıyor, çiftçi ağlıyor ancak bunu görmek istemeyenleri gördükçe kahroluyoruz. Çiftçinin arazisine gitme takati bile kalmamıştır. Ben kendi arazilerimi iki yıldır ekmiyorum" dedi.
'İthalata son verin'
Demir, çözümün ithalata son vermekten ve tarımın planmasından geçtiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin geri kalmışlığının tek nedeni tarıma destek verilmemesidir. ABD'den, Avrupa' dan gelen bir takım adamlar Türkiye'de tarıma çok destek veriyorsunuz diyor. Nasıl destek bilmiyoruz. Köylerden Fethiye'ye gelirken üretici minübüs parasını bulamıyorsa, çay parasını ödeyemiyorsa, bu çiftçinin ne hale geldiğini göstermektedir. Yöremizde her türlü ürün yetişiyor, ancak her birinde ayrı sorun var. Kırsal kesimde daha çok hububat ve tütün yetişiyor. En zor durumda olan hububat üreticisi, tütünde de kota var. Domates üreticimiz, turfanda sebze üreticimiz son 4 yıldır büyük sıkıntı yaşamakta. En büyük sıkıntı ihracatımızın olmamasıdır. Şu anda Fethiye'de domates fiyatları 80-90 bin liraya gitmektedir. Pamuk üretimide bundan 5 yıl öncesine kadar 65-70 bin dönümlük bir alanda yetişiyordu. Şimdi 20 Bin dönüme düştü. Girdi fiyatları çok yüksek. Girdi fiyatları ve çiftçinin kullandığı kredi faizleride sürekli yükseltiliyor. Artık üretici kredi kullanmıyor. Biz ürünlerimizde kota istemiyoruz. Maliyetimizi karşılayacak fiyatlar istiyoruz." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Arrow ısrarı

SONRAKİ HABER

Sümerbank işçilerine polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...