28 Mayıs 2001 21:00

Yıkımda cinayet!

Sefaköy'de "gecekondu" olduğu iddiasıyla yıkıma giden Küçükçekmece Belediyesi ekipleri, evin içinde biri olduğu söylendiği halde evi yıktı.

Paylaş
Yıkımda cinayet!
Jülide Kalıç
İstanbul Sefaköy'de Küçükçekmece Belediyesi ekiplerinin gerçekleştirdiği yıkım sırasında, 52 yaşındaki Zühre Kara, göz göre göre ölüme gönderildi. Dozerlerle yıkılan duvarların altında kalarak yaşamını yitiren Zühre Karal'ın yakınları ve mahalle halkı, belediye yıkım ekibine ve yıkım emrini veren Sefaköy Karakolu Başkomiseri'ne ateş püskürüyor.
Tevkifbey Mahallesi sakinleri, Zühre Karal'ın evin içinde olduğu bilinmesine rağmen yıkım emri verildiğini ve Karal'ın evden çıkma fırsatı bulamadan yıkılan duvarların altında kaldığını belirttiler.
Yıkılan duvarların altından mahalle halkının çabalarıyla çıkartılan ve kaldırıldığı Bakırköy Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden Zühre Karal'ın yeğeni Zeynep Karal, "yıkıma değil adam öldürmeye gelmişler" diyerek, yaşanılanları şöyle anlattı: "Yıkım için dayandılar kapımıza. Belediye yıkım ekipleri gerideydi. Biz halamı içeriden almaya çalışırken, Sefaköy Karakolu Başkomiseri yıkım emrini veriverdi. 'İzin verin, eşyalarımızı çıkaralım. İçerde bir kadın var. Onu çıkarmaya fırsat verin' dedik, dinlemediler. Başkomiser, 'kim olursa olsun yıkın' diye emir verdi yıkım ekibine. Halamı kurtarmaya yetişemedik. Halam üzerine doğru gelen duvarlardan kaçamadı ve yıkıntıların arasında kaldı".
Ölünce bırakıp kaçtılar
Yaşanılanın bir 'cinayet' olduğunu söyleyen Zeynep Karal, kaldıkları yerin bir gecekondu bile değil, baraka olduğuna dikkat çekerek, arazinin de kendilerine ait olduğunu belirtti. Tapularının olduğunu ancak bunun yetkililerce dikkate alınmadığını kaydeden Karal, 4 baraka için de "hazine arazisi" iddiasıyla yıkım emri verildiğini dile getirdi.
Zeynep Karal, Zühre Karal'ın duvarların altında kalmasının ardından polislerin ve yıkım ekiplerinin yıkımı yarım bırakarak kaçtığını da anlatarak, "Biz hem Sefaköy Karakolu Başkomiseri hem de Küçükçekmece Belediyesi'nden şikayetçiyiz. Haklarında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. Yıkım emri verilen 4 gecekondudan birinde yaşayan ve Zühre Karal'ın ölmesinin ardından evinin yıkımı yarıda bırakılan Hanım Göçer ise "Orada olduğunu bile bile öldürdüler kadını. Kadın içerde çırpınıyor. Kalıverdi duvarın altında" diye konuştu. Zühre Karal'ın oğlu Erkan Karal da olayın tanıklarından. "Burası kaçak değil. Kendi arazimiz. Tapumuz var. Evin içinde biri va mı yok mu baksınlar önce" diyerek tepkisini dile getiren Erkal Karal, en çok da polisin ve yıkım ekibinin, duvarların altında can çekişen annesini o haliyle bırakıp kaçmasına öfkeli.
Annesinin yıkım ekiplerince ve başkomiser tarafından bile bile öldürüldüğünü belirten Karal, "Acımız dinsin. Tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Adalet varsa yerini bulur" diyor. Savcılık da konuyla ilgili soruşturma başlattı.
ÖNCEKİ HABER

Tazminatlara karşı işgüvencesi rüşveti

SONRAKİ HABER

İsrail'in Arrow ısrarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...