28 Mayıs 2001 21:00

Tazminatlara karşı işgüvencesi rüşveti

Patronların yıllardır rüyalarını süsleyen kıdem tazminatlarının kaldırılmasının adımları Çalışma Bakanı Okuyan tarafından atılıyor.

Paylaş
Tazminatlara karşı işgüvencesi rüşveti
Patronları baskısıyla Başbakanlık'ta sümenaltı edilen, sonra kıdem tazminatlarıyla birlikte tartışılması istenen işgüvencesi yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. İşçi konfederasyonlarının, "işgüvencesinden çok sendikal güvence" olarak değerlendirdikleri tasarının arkasında yatanın ise kıdem tazminatları olduğu ortaya çıktı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, dün yaptığı basın toplantısında tasarı hakkında bilgi verirken, kıdem tazminatlarını da düzenleyen çalışmanın Meclis tatile girmeden sonuçlanacağını söyleyerek, asıl hedefin kıdem tazminatları olduğuna işaret etti. Başbakanlık'a gönderdiği tasarı hakkında bilgi veren Okuyan, öncekinden farklı olarak, bir feshin geçerli ya da geçersiz sayılmasının çerçevesini ILO'nun 158 sayılı sözleşmesi doğrultusunda genişlettiklerini, işçi işveren arasındaki ilişkiyi hukuksal çerçeveye oturttuklarını söyledi.
Kıdem tazminatları dahil iş yasası ve sendika yasası üzerinde yeni düzenleme yapılacağını belirten Okuyan, bu çalışmanın da Meclis tatile girmeden tamamlanmasını amaçladıklarını ifade etti. Bu noktadan sonra sosyal taraflardan hâlâ itiraz geliyorsa, bunun samimiyetle bağdaşmayacağını dile getiren Okuyan, "İşgüvencesi yasası mutlaka çıkacak. Bu hükümetin AB'ye bir taahhütüdür. Resmi taahhüttür" dedi.
Kıdem tazminatı fonuna övgü
Soruları yanıtlayan Okuyan, önce kıdem tazminatı fonunun kurulup kurulmayacağının belli olmadığını, 9 kişilik öğretim üyeleri komisyonunun çalışma sürdürdüğünü söyledi. Ancak arkasından böyle bir fonun ne kadar gerekli olduğundan söz ederek, niye karşı çıkıldığını anlamadığını söyledi. Sosyal güvenlik reformuna baştan karşı çıkanların bile bugün Türkiye'nin yararına olduğunu kabul ettiklerini öne süren Okuyan, kıdem tazminatının mutlaka yeni bir düzenlemeye kavuşacağını ifade etti.
"Bugünkü kıdem tazminatı uygulaması sadece işvereni rahatsız etmiyor. En fazla işçileri rahatsız eden uygulamadır. Bugün kıdem tazminatı ortalaması özel sektörde 6-7 yılı geçmiyor. 25-30 sene çalışmış olan işciler hak ettikleri tazminatı alamıyorlar. Bu gerçeği niye hatırlamıyorlar" diyen Okuyan, kıdem tazminatı fonunu kendisinin teklif ettiğini ve yeniden tartışmaya açacağını net olarak açıkladı.
Kıdem Tazminatı Fonu'na işçi sendikalarından da işveren sendikalarından da tepki geldiğini, bunu anlayamadığını söyleyen Okuyan, fonun Türkiye yararına olduğunu öne sürerek, "İşsizlik Sigortası'nı, kayıt dışı istihdamı önleyen yasal düzenlemeyi, sosyal güvenlik reform yasasını, işgüvencesini kıdem tazminatı fonu ile beraber bir bütün olarak değerlendirin. Çalışanların ne kadar yararına olduğu görülecektir. Aynı düzenlemenin, dürüst, samimi, kurallardan yana olan işverenler için de ne kadar rahatlatıcı sonuç getireceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

IMF'ye hizmette en kararlı hükümet

SONRAKİ HABER

Yıkımda cinayet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...