28 Mayıs 2001 21:00

Hücrelere karşı eylem takvimi

Ölüm orucu sorununa çözüm bulmak amacıyla partiler, sendikalar ve kitle örgütleri tarafından oluşturulan "Diyaloğa Davet" grubu, bir eylem takvimi hazırladı.

Paylaş
Hücrelere karşı eylem takvimi
"Diyaloğa Davet" grubu, sürmekte olan ölüm oruçları sorununa çözüm bulması için Adalet Bakanlığı'nı uyaran etkinliklerini sürdüreceğini bildirdi. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, F tipi cezaevlerinde yaşanan sıkıntılar ve ölüm orucu sorununun çözümünün, diyalogla mümkün ve olanaklı olduğunu belirterek, " 'Yaşam hakkına saygı istiyoruz. Ölümleri durdurun' istememiz ve ölümlerin durdurulması için diyalog çağrımız sürekli kılınacaktır" dedi.HADEP, ÖDP, EMEP, SİP, DBP, TMMOB, DİSK, KESK, ÇHD, İHD, Halkevleri, 68'liler Birliği, PSAKD, Türkiye ve Ortadoğu Forumu Vakfı ve Aydın ve Sanatçı Girişimi ile tutuklu ve hükümlü aileleri temsilcilerinin oluşturduğu "Diyaloğa Davet" grubunun temsilcileri dün İHD Genel Merkezi'nde basın açıklaması yaparak, ölüm orucunda çözüm üretilmesi adına hazırlanan etkinlik programını açıkladı. Basın metnini okuyan Öndül, grubun İstanbul-Ankara yürüyüşünün ardından diyalog sürecinde ısrarlı olduğunu belirterek, ölümlerin durdurulması için bir etkinlik programı hazırlandığını ifade etti. Öndül, etkinliklerin 9 Haziran'na kadar yapılacaklarının programlandığını ve etkinliklerin çözüm sağlanıncaya kadar süreceğini kaydetti.
Telgraf çekilecek
Ankara Kızılay Postanesi'nden Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı'na "Yaşam hakkına saygı istiyoruz. Ölümleri durdurun. Diyalog sürğecini başlatın" içerikle telgraf bugün saat 12.30'da çekilecek ve aynı içerikli bir metin kuruluşların il ve ilçe şubelerinden de ilgili yerlere fakslanacak. Yine bugünden başlamak üzere bir hafta süreyle akşam saat 09.00'da ışıkların beş dakikalık karartılması ile "Işıklarla diyaloğa çağrı" etkinliği gerçekleşecek. Hafta içinde ise; eski parlementerlerden oluşan bir heyet, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı ile görüşmeye gidecek. Grubun temsilcileri gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile görüşecek ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı ile görüşme isteğini yineleyecek. Tutuklu ve hükümlü yakınları DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'i ziyaret edecek. Aydın ve sanatçılar ayrıca bir "gece" etkinliği düzenleyecek.
9 Haziran Cumartesi günü ise Ankara'da "Demokrasi mitingi" yapılacak. İHD Ankara Şubesi'nin her cumartesi gerçekleştirdiği oturma eylemine de kitlesel katılım sağlanacak. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ölüm orucunda bir can daha yitti
F tipi cezaevlerindeki tecrit ve izolasyona karşı başlatılan ölüm orucu eyleminde bir kişi daha yaşamını yitirdi.
Sincan F tipi Cezaevi'nden 5 Ocak 2001 tarihinde tahliye edildikten sonra Mersin'deki evinde ölüm orucuna devam eden Uğur Türkmen önceki gün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. Türkmen'le birlikte ölüm orucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 23'e yükseldi. Niğde Cezaevi'nde bulunan ve ölüm orucu eylemine katılan kardeşi Yeliz Türkmen'e destek için ölüm orucunu sürdüren 29 yaşındaki Uğur Türkmen, eyleminin 204'üncü gününde yaşamını yitirdi.
DHKPC örgütüne yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla 3 yıl tutuklu kalan Uğur Türkmen, Şartla Salıverme Yasası'ndan yararlanarak tahliye olmuştu. Tahliyesinin ardından cezaevinde başladığı ölüm orucunu Mersin'de yaşayan ablasının evinde sürdüren Türkmen, Tarsus'a bağlı Yenice beldesinde toprağa verildi. Demokratik Mücadele Platformu (DMP) tarafından yapılan açıklamada, ölüm oruçlarında yaşamını yitirenlerinin sayısının Uğur Türkmen'in ölümüyle 23'e yükseldiğine dikkat çekilerek, Adalet Bakanlığı'nın ve hükümet yetkililerinin ölümlere seyirci kalması protesto edildi.
ÖNCEKİ HABER

GAP, kâbusa dönüşebilir

SONRAKİ HABER

Bütünlüklü bir repertuvar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...