26 Mayıs 2001 21:00

Özelleştirmeye karşı sınıf dayanışması

Özelleştirme kapsamındaki PETKİM ve TÜPRAŞ'ta çalışan işçiler, iki haftadır direnen İzmir Sümerbank işçilerine destek verdiler.

Paylaş
Özelleştirmeye karşı sınıf dayanışması
İzmir Sümerbank Basma Sanayi işçilerinin işyerini terketmeme eylemi 13. gününe girerken, eyleme çeşitli kesimlerden destek gelmeye de devam ediyor. Önceki gün Aliağa'dan hareket eden PETKİM ve TÜPRAŞ işçileri, Sümerbank işçilerini ziyaret ettiler.
Yaklaşık 300 PETKİM ve TÜPRAŞ işçisini "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın işçilerin birliği", "İş ekmek yoksa barışta yok" sloganlarıyla karşılayan Sümerbank işçilerine, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi üyesi işçiler de "Sümerbank işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları ile yanıtladı. PETKİM işçileri, kendilerine bir haftadır dağıtılan kumanyaları da biriktirerek, Sümerbank işçilerine getirdiler.
'Yaprak kımıldıyor artık'
Burada bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İskender Büyükçolak, özelleştirme belasıyla yüzyüze kalan ilk iş kollarından biri olarak Sümerbank işçilerini çok iyi anladıklarını belirterek, "bu belanın işçilerin birlikte hareket etmesi, dayanışması ve mücadeleyi ortaklaştırması ile püskürtülebileceğini" söyledi. Büyükçolak, "Bursa'da sendikalaştıkları için işten atılan Petrol-İş üyesi işçilerin, İstanbul'da greve başlayan Şişecam işçilerinin ve onurluca bir yaşam için sahte sendika yasasına karşı Ankara'ya yürüyen kamu emekçilerinin de dayanışmaya ihtiyacı var. Fizik olarak yanlarında olamasak da kalbimiz onlarla" diye konuştu.
Sümerbank'ın Cumhuriyet'le yaşıt ve ülke ekonomisinin candamarlarından olduğunu hatırlatan Büyükçolak, "Bir işçinin buradan izinsiz bir bez parçası götürmesine ağır cezalar verenler, bırakalım bez parçasını koskoca fabrikayı birilerine peşkeş çekiyorlar. Bunun hesabı sorulmalı. İşçi sınıfı hareketinde yaprak kımıldamıyor deniyordu. Yaprak kımıldıyor artık. Nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın direnişinizin boşuna olmadığını bilmelisiniz" dedi.
'Ekmeğime şeytan eli değdi'
Büyükçolak'ın konuşması sık sık "Fabrika yuvamız yıktırmayız", "İşçiler burada hırsızlar mecliste", "İşçiler elele genel greve" sloganlarıyla kesilirken, fabrikanın önündeki yoldan geçen araçlardaki emekçiler de direnişi korna çalarak, direnişçilere el sallayarak destek verdiler.
Direnişçi Sümerbank işçileri de kendilerine destek veren Aliağa işçilerine şiirler ve şarkılarla seslenirken, bir Sümerbank işçisinin okuduğu şiirde geçen "Ekmeğime şeytan eli değdi" dizesi direnişin nedenini özetliyordu. Aliağa PETKİM ve TÜPRAŞ işçilerinin ziyareti yine alkışlar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Yılmaz'dan 'enerji çetesi'ne tam koruma

SONRAKİ HABER

Sadece ekmek...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...