26 Mayıs 2001 21:00

Barikat sökmedi

Kamu emekçileri, kendilerine dayatılan grevsiz, toplusözleşmesiz, yasakçı sahte sendika yasasını kabul etmeyeceklerini barikatları aşarak doldurdukları Kızılay Meydanı'nda bir kez daha dosta-düşmana ilan ettiler.

Paylaş
Barikat sökmedi
Türkiye'nin dört bir yanından gelen kamu emekçileri, polis ve jandarmaların oluşturduğu barikatları saatlerce süren direnişin ardından aşarak, doldurdukları Ankara Kızılay Meydanı'nda Sahte Sendika Yasası'nı kabul etmeyeceklerini gösterdiler. Ankara'nın tüm giriş noktalarını barikatlarla kapatan polis ve jandarmaların tüm çabalarına karşın barikatları coşkuyla aşan kamu emekçilerinin direnişi, Ankara Valiliği'ne geri adım attırdı. 20 bine yakın kamu emekçisi, "girilmesi yasaklanan" ve sabah saatlerinden itibaren binlerce polisle işgal altına alınan Kızılay Meydanı'nda sahte sendika yasasını protesto etti.
Önceki akşam çeşitli il ve ilçelerden yola çıkan kamu emekçilerini taşıyan otobüsler sabah günün ışımasıyla birlikte Ankara yakınlarındaki Turnikeler, Polatlı, Elmadağ ve Gölbaşı Spor Salonu yakınlarında polis ve jandarmaların oluşturduğu barikatlarla durduruldu. Barikat noktalarında kamu emekçilerine "Ankara'da yapılmak istenen eylemin yasadışı olduğu ve bu nedenle şehire girmelerine kesinlikle izin verilmeyeceği" duyuruldu.
Yürüyüş kolu durduruldu
Pazartesi günü İstanbul'dan yola çıkan yaklaşık 300 kişiden oluşan KESK ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri saat 04.00 sıralarında Polatlı çıkışında Topçu Okulu önünde, polis ve jandarma barikatıyla karşılaştılar. Bu noktada daha sonra İzmir, Denizli ve diğer Ege illeri ile Bursa ve Eskişehir'den gelen otobüsler de durduruldu. Kamu emekçileri saat 09.30'da kısa süreli bir çatışmanın ardından barikatı aştı. Çatışmada 10 kişi hafif şekilde yaralandı. Barikatı aştıktan sonra çift yönü olan Ankara-Eskişehir yolunun tek yönünü trafiğe kapatan kamu emekçileri, burada yaklaşık 2,5 saat oturma eylemi yaptı. Bu arada topluluğa seslenen KESK MYK üyesi Mustafa Avcı, "Biz istersek günlerce otururuz, ya gözaltına alırlar ya kurşunlarlar. Sizleri eski yerinize çekilmeye davet ediyorum" diyerek oturma eyleminin bitirilmesini istedi. Ancak bu istek topluluğun tepkisiyle karşılaştı. Saat 10.30 sıralarında ise araçların geçtiği diğer şerit de trafiğe kapatıldı. Bunun üzerine kamu emekçileriyle jandarmalar arasında yeni bir çatışma yaşandı.
Turnikelerde kararlılık
İstanbul, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Sakarya ile Trakya'dan gelen 4 bin kadar kamu emekçisi ise İstanbul yolunda turnikelerde durduruldular. Bunun üzerine İstanbul Ankara yolunu trafiğe kapatarak bir süre sloganlarla yürüyen kamu emekçilerinin önü Jandarma barikatı ile kesildi. Oturarak İstanbul-Ankara Otoyolu'nu yaklaşık 3 saat trafiğe kapatan kamu emekçileri ise Kızılay'a girmekte kararlı olduklarını "Barikatı aşalım Kızılay'a çıkalım" sloganıyla ortaya koydular. Kamu emekçileri, önce sadece otoyolun Ankara'ya gidiş istikametini, daha sonra da yolun diğer yarısını da trafiğe kapatarak, Ankara-İstanbul bağlantısını tamamen kestiler. Bu nedenle otoyolun her iki yanında da uzun araç kuyrukları oluştu. Saat 12.00'de yolun açılması ile otobüslerine binerek Ankara'ya yola çıkan kamu emekçilerine araçlardan, "alkışlı, zafer işaretli" yoğun destek geldi.
Kürt illeri ile Adana, Mersin ve Hatay'dan gelen konvoyların durdurulduğu Gölbaşı yakınlarında da gergin anlar yaşandı. Kamu emekçileri burada da Ankara-Konya yolunu çift yönlü olarak uzun süre trafiğe kapatarak engelleme girişimine karşı direndi. Bu arada topluluğun, oluşturulan barikatı zorladığı sırada bazı subay ve astsubayların silahlarını çekmeleri dikkat çekti.
Kızılay'da yoğun gözaltı
Ankara dışından gelenleri barikatlarla engelleyen polis, Kızılay ve civarına da tam bir yığınak yaptı. Güvenpark, Sakarya, Ziya Gökalp, Çankaya yönlerine panzerler, gözaltı otobüsleri, çevik kuvvet ve atlı polislerle yığınak yapan polis, tek tek veya gruplar halinde insanları gözaltına aldı. Tanıdıkları tüm sendikacıları, "şüpheli' gördüklerini ve "tipi memura benzeyenleri" gözaltına alan polisler, Eğitim-Sen şubesinin bulunduğu Ziya Gökalp Caddesi'nde de terör estirdi. Şube önünde toplanarak, "Zafer direnen emekçinin olacak", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Sahte sendika yasasına hayır" sloganları atan kamu emekçileri, polisler tarafından kuşatılarak karga tulumba gözaltına alındı.
Çevrede estirilen teröre rağmen, Enerji-Yapı Yol Sen'de toplanan 200 kişi de kol kola girerek, Mithatpaşa'dan Kızılay'a doğru yürümeye başladı. Baskılara boyun eğmeyeceklerini ilan eden grup polisin barikat oluşturması üzerine oturma eylemi yaptı.Megafonla açıklama yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü Hasan Karakaya, saldırıları kınayarak, baskılara boyun eğmeyeceklerini, sahte sendika yasasını kabul etmeyeceklerini ilan etti. Karakaya'nın konuşması alkış ve sloganlar arasında sürerken, eylemcileri çembere alan çevik kuvvet polisleri, birbirlerine kenetlenen kamu emekçilerini, döverek, yumruklayarak, yaka paça polis araçlarına doldurdu. Bu arada çantası kopanlar, gömleği yırtılanlar, gözlüğü düşenler olurken, bazı kamu emekçilerinin yedikleri yumruk ve tekmelerle acıyla kıvrandıkları görüldü. Polis otobüslerine doldurulan kamu emekçileri araçları sallayarak, ayaklarını araç tabanına vurarak ve slogan atarak direnişe devam ettiler.
Sabah saatlerinden itibaren Hipodrom'da toplanmaya başlayan Ankaralı kamu emekçileri, şehir dışından gelenleri beklemeye başladılar. Yaklaşık iki saat bekleyen 200'ün üzerinde kamu emekçisi ve onları destekleyen grubun çevresi saat 10.00'da polisler tarafından sarıldı ve çok sayıda kişi karga tulumba otobüslere doldurularak Emniyet'e götürüldü.
Barikatlar kalkıyor
Kızılay civarında ve özellikle Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen küçük gruplar ise polislerin tüm engelleme çabalarına karşın uzun bir süre eylemlerini sürdürdüler. Hem Ankara dışında hem de içinde direniş devam ederken KESK yöneticilerini arayan bir polis amiri, "Ankara Valiliği'nin Kızılay'da yapılacak eyleme izin verdiğini ve tüm barikatların kaldırılacağını" iletti. Ardından da Kızılay Meydanı'ndaki binlerce polis, çok sayıda panzer, köpekler ve atlı müdahale ekibi alanı boşaltmaya başladı. Ayrıca şehir dışındaki gruplara da "Hipodrom'a gitmelerine izin verildiği" duyuruldu.
Bu gelişmeler olurken, polisin gözaltına alamadığı kamu emekçilerinin oluşturduğu gruplar, sloganlar atarak Kızılay Meydanı yakınlarında bulunan Zafer Çarşısı önünde toplanmaya başladı. Bu gruba daha sonra Emeğin Partisi, HADEP, SİP, ÖDP ve tutuklu ailelerinin kortejleri de katıldı. EMEP kortejinin Atatürk Bulvarı'nın bir yönünü kesmesinin ardından, çarşı önünde bekleyenlerde, "barikatı aşacaz, Kızılay'a gireceğiz" sloganını atarak diğer yönü de trafiğe kapattı. Kızılay Meydanı'nın tamamen polisten temizlenmiş olmasına karşın uzun bir süre alana ilerlemeyen 3 bin kişilik grup, diğer illerden gelenleri beklemeyi tercih etti.
Yürüyüş başladı
Ankara dışında barikatların aşılmasıyla saat 12.00'den itibaren Hipodrom'a girmeye başlayan kamu emekçileri, alkış ve sloganlarla coşkuyla karşılandı. Saatlerce yol almalarına ve yine saatlerce barikatlarda beklemelerine rağmen canlılıklarını ve kararlılıklarını yitirmeyen kamu emekçileri, saat 14.00'de Kızılay'a doğru yürüyüşe başladılar. Öndeki KESK pankartının hemen arkasında, İstanbul-Ankara Yürüyüşü'nü gerçekleştiren kamu emekçileri ve bu kortejin arkasında da kapatılmak istenen Asim-Sen ve Tüm Yargı-Sen'liler yer aldı. Tüm Yargı-Sen'liler, "Tüm Yargı-Sen kapatılamaz" yazılı siyah pankart taşıdılar.
Ankara dışından gelenlerle Kızılay yakınlarında bekleyen Ankaralıların buluşması oldukça coşkulu oldu. Eylem yasağı konulan Kızılay'a ilk olarak İstanbul-Ankara'ya Yürüyüşü'nü yapan KESK yöneticileri "İşte sendika işte KESK" sloganlarıyla ve koşarak girdi. Bu grubu daha sonra diğer kortejler izledi. Aniden başlayan şiddetli rüzgara ve yağmura rağmen dağılmayan kamu emekçileri, pankartlarını başlarına şemsiye yaparak, "Fırtınalar bizi durduramadı, durduramaz" diye slogan attılar.
Konuşmaların ardından kürsüde görevli Eğitim-Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Nazım Alkaya, kamu emekçilerinin, hizmetten gelen güçlerini kullanacaklarını ilan edip, hükümet sahte sendika yasasını çıkarmakta ısrar ederse, hizmet üretimini durduracaklarını söyledi. "Sahte sendika yasası Meclis'e geldiğinde direnecek miyiz?" diye soran Alkaya'ya kitle hep bir ağızdan "Evet" yanıtını verdi. Eylem, "Her yer Kızılay, her yer Ankara" sloganının hep bir ağızdan atılmasıyla saat 17.00 sıralarında sona erdi.
600 kişi gözaltında
Ankara'da, Kızılay ve Hipodrom'daki gösteriler ile polislerin rastgele adam toplaması sonucunda 600'e yakın insan gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 493'ü Emniyet Müdürlüğü'ne ait spor salonuna götürüldü. Spor salonuna konulan topluluk, eylemlerini hep bir ağızdan slogan atarak ve halay çekerek sürdürdü. Slogan atmaların yoğunlaşması üzerine bir ara gözaltındakilere çevik kuvvet polisleri müdahale etti. Çıkan kavgada 3 kişi yaralandı. Gözaltına alınanlar arasında KESK eski Genel Başkanı Siyami Erdem ile KESK'e bağlı sendikaların çok sayıda yöneticisi de yer aldı. Gözaltındakiler 15.00'dan itibaren serbest bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

Patronlar 'yarı başkanlık' sistemi istedi

SONRAKİ HABER

Saldırıların püskürtülebileceği gösterildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...