25 Mayıs 2001 21:00

Küresel dünya!

Gelişmiş ülkeler oburluğa bağlı hastalıklarla uğraşırken; 1.2 milyar insan açlığın pençesinde. Bu ülkelerin kendi rahatları için gönüllerince kullandığı teknoloji, ekolojik afetlerin yolunu açıyor. İlaç sanayindeki büyük gelişmeye karşın; 2 milyar insan temel sağlık hizmetlerinden yoksun.

Paylaş
Küresel dünya!
Birleşmiş Milletler (BM)'in çevre programı UNEP'in Worldwatch Enstitüsü ile birlikte hazırladığı rapor, refah ile yoksulluğun; tıbbi gelişme ile sağlık hizmetinden yoksunluğun birarada arttığını gösteriyor. Rapora göre; zengin ülkelerin yaşam biçimi Dünya'nın geleceğini tehdit ediyor.
"2001 Yılının Hayati İşaretleri: Geleceğimizi Biçimlendirmekte Olan Eğilimler" başlıklı raporu hazırlayan ekibin yöneticisi Michael Renner, yaşanan durumu "Gelişmiş ülkelerin seçtiği yaşam biçimi, çoğu kez hem bizlerin, hem de üzerinde yaşadığımız gezegenin sağlığı için olumsuz sonuç veriyor" diye özetliyor.
Otomobiller artıyor, ormanlar yok oluyor
Raporda, dünyadaki otomobillerin sayısı hızla artarken, ormanların hızla azaldığına da dikkat çekiliyor. Dev barajlar ırmakların akış rejimlerini bozarak çevre tahribatına neden oluyor, sulak alanların kurutulması kısa vadede tarımsal üretimi artırırıken, çok büyük çevresel kayıplara yol açıyor.
Gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların "istediklerini yiyebilme şansı"nın bedeli; dünyanın ve tüketilen ürünlerin kirlenmesi ile ödeniyor.
Bir yanda açlık; öbür yanda oburluk...
Ezici çoğunluğu gelişmiş ülkelerde yaşayanların oluşturduğu 1 milyar insan aşırı beslenmenin getirdiği oburluktan kaynaklanan sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Buna karşılık, yine ezici çoğunluğunu yoksul ülkelerde yaşayanların oluşturduğu 1.2 milyar insan da açlık sınırında hayatta kalma kavgası veriyor.
Rapora, dünyadaki otomobil sayısının 2000 yılında 532 milyona çıktığı bildiriliyor. Çoğunluğu gelişmiş ülkelerde kullanılan bu otomobiller sahiplerine rahatlık sağlarken, bu rahatlığın neden olduğu hareketsizlik oburluk sorununu daha da ağırlaştırarak uzun vadeli sağlık sorunlarına neden oluyor.
Sağlık serbest piyasada!
İnsanların sağlık sorunlarının artması eczacılık sanayiinin ve ilaç pazarının sürekli büyümesine neden oluyor. Ancak bu büyüme, milyonlarca insanın bu büyüyen pazardan sistemli biçimde uzak tutulması gerçeğini değiştirmiyor.
Dünya nüfusunun üçte birini oluşturan yaklaşık 2 milyar insan temel sağlık hizmetlerine ulaşamıyor. Çünkü ilaç şirketleri, yoksul ülkelerde yaşayan insanların alamayacağı ilaçlar yerine; alım gücü yüksek gelişmiş ülkelerin taleplerine göre araştırma ve üretim yapıyor.
ÖNCEKİ HABER

Cam işçileri kamu sözleşmesini tanımadı

SONRAKİ HABER

Echelon belgelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa