25 Mayıs 2001 21:00

Cam işçileri kamu sözleşmesini tanımadı

Trakya Cam, Anadolu Cam, Çayırova Cam ve Cam Elyaf'ta önceki gün greve çıkan yaklaşık 6000 cam işçisi, haklarını alana kadar mücadelede kararlı.

Paylaş
Cam işçileri kamu sözleşmesini tanımadı
Muzaffer Özkurt
Trakya Cam, Anadolu Cam, Çayırova Cam ve Cam Elyaf'ta önceki gün greve çıkan yaklaşık 6000 cam işçisi, haklarını alana kadar mücadelede kararlı. Cam işkolunda 5 Aralık'ta başlayan sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmış ve 24 Mayıs'ta grev çıkma kararı alınmıştı. Cam patronlarının son görüşmede kamu kesiminde imzalanan sözleşmeyi masaya getirmeleri üzerine grev başladı.
Görüşmelerde Kristal-İş enflasyonun altında zam önermiş, Paşabahçe Cam Sanayii'nde ise iki yıllığına sıfır zammı kabul etmişti. Sendika bunun yanında taşeron uygulamasına son verilmesini ve yüzde 30'lara varan kapsam dışı personelin kapsam içine alınmasını istemişti. Kristal-İş ücretlerde reel olarak gerilemeyi dahi kabul etmesine karşın, patron tarafı kamu sözleşmesi şartlarını dayattı.
Grev kaçınılmaz oldu
Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci, sözleşme görüşmelerinde gerçekleşmiş enflasyonu hedef aldıklarını belirtti. "Politikalarımızı oluştururken Paşabahçe grubunda yaşanan sıkıntıyı bildiğimiz için bu işyerlerinde üyelerimizle paylaşarak gerçekleşen enflasyonun altında rakamlarla gittik ve bunu sadece 2001 yılı için yapabileceğimizi söyledik. İlk altı ayda 8-10 gibi rakamlarla, ikinci altı ayda ise enflasyonun yüzde 80'ini ortaya koyduk. Diğer gruplarda da enflasyon oranıyla gittik" diyen Bağçeci, patron tarafının grev uygulamasına iki gün kala kamu sözleşmelerinin imzalandığı modeli önlerine koyduğunu söyledi. Bu modeli kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirten Bağçeci, "Paşabahçe'de işgüvencesi karşılığı sıfır zammı kabul ettik. Teklifimiz geçerli. Ancak grev kaçınılmaz oldu. Saldırılara karşı sendikamız sessiz kalmayacaktır" dedi.
Hükümetin baskısı var
Kristal-İş Topkapı Şubesi Eğitim Sekreteri Metin Bozkurt ise, kendilerine kamu sözleşmelerinde imzalanan şartların dayatılmasının grevi zorunlu kıldığını söyledi. Bozkurt, "İşveren ve arkasındakiler kriz fırsatçılığı yapıyor. Kamu sözleşmesini dayatıyor, İş Bankası cam işverenlerine baskı yapıyor, İş Bankası'na da hükümet yapıyordur. Kamu sözleşmelerini bütün özel sektöre dayatmak istiyorlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Denktaş: Hükümeti biz bozmadık

SONRAKİ HABER

Küresel dünya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...