25 Mayıs 2001 21:00

Denktaş: Hükümeti biz bozmadık

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) koalisyon hükümetinin istifasını dün kabul etti.

Paylaş
Denktaş: Hükümeti biz bozmadık
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) koalisyon hükümetinin istifasını dün kabul etti. Yeni hükümet kuruluncaya kadar eski si görevini sürdürecek. Denktaş, Mustafa Akıncı'nın hükümet devam etmemesi gerektiği görüşünde olmasına rağmen istifa etmediğini iddia ederek, " Hükümet bozduruldu demesin" dedi. Denktaş, Avrupa Gazetesi'nin bombalanması ile Ulusal Halk Hareketi (UHH) arasında bağlantı kurulmasına tepki göstererek, UHH'nin başkanı olmadığını ancak şerefle bu işi yapabileceğini de ifade etti.
KKTC Başbakanı ve UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu, 1 Ocak 1999'da işbaşı yapan UBP-TKP Hükümeti'nin istifasını dün Denktaş'a sundu. İstifayı kabul eden Denktaş, yeni hükümeti kurma görevini kime vereceğine, pazartesi günü tüm siyasi partilerle yapacağı görüşmelerden sonra karar vereceğini söyledi. Yeni hükümet kuruluncaya kadar varolan hükümet görevini sürdürecek.
"Hükümet bozduruldu demesin"
Denktaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yeni hükümetin bir an önce kurularak, Türkiye ile sağlıklı ilişkiler kurması gerektiğini söyledi. Hükümet ortaklarının aylardır istifa için birbirlerini beklemelerinden dolayı ülkenin hükümetsiz kaldığını belirten Denktaş, Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı'nın, "Hükümet bozulmadı, bozduruldu" açıklamasının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: "Sayın Akıncı aylar önce bana, 'Bu iş gitmez' diye gazetelerde her gün yazı çıktığında, 'Sen ne dersin' dediğimde, 'Ben, bir kez hata yaptım, istifa ettim, başbakanı beklerim dedi. Yani istifa gereği var, işler yürümüyor, ama geçmişte istifa ettiğinde hata addedildiği için etmiyorsun. Sayın Eroğlu etsin, onu bekliyorsun. Yaptırıldı' demesin, yaptırıldıysa halk yaptırdı."
Eroğlu, hükümetin yürümediğini, Meclis'in tıkandığını ve komisyonların çalışamaz hale geldiğini belirterek koalisyonu bozduklarını savundu. Eroğlu, "Biz kurduk, biz bozduk, özeti budur" dedi. Yeni hükümeti kurma görevinin en büyük partinin başkanı olarak kendisinin hakkı olduğunu söyleyen Eroğlu, biran önce hükümeti kuracaklarını söyleyerek, anamuhalefetteki Demokrat Parti'nin (DP) hükümet kurmaya meyilli olduğuna işaret etti.
"UHH Başkanı olmak şereftir"
Bu arada, Denktaş, Avrupa Gazetesi matbaasının bombalanması ile yeni kurulan Ulusal Halk Hareketi (UHH) arasında bağlantı kurulmasına tepki göstererek, polisin bomba olayını derinlemesine araştırmasını istedi. Denktaş, bombalamayla ilgili doğru bilgi veren kişiye 5 milyar ödül vereceğini açıkladı.
UHH'nin başkanı olmadığını, ancak şerefli bir şekilde bu işi yapabileceğini, şimdilik buna konumunun elvermediğini belirten Denktaş, bu hareketin neden doğduğunu, hareketi eleştirenlerin daha iyi bileceğini söyleyerek Kuzey Kıbrıs'ta bir kamplaşma yaratıldığını üstü örtük ifade etti. DP Genel Başkanı ve Meclis Başkan Vekili Salih Coşar ise UBP ile bir araya gelmelerinin muhtemel olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

YDD'de gençlik sorunları değişmiyor

SONRAKİ HABER

Cam işçileri kamu sözleşmesini tanımadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...