25 Mayıs 2001 21:00

Üniversite eylem kararı aldı

Siyasilerle yaptıkları görüşmelerden, sorunlarına bir çözüm çıkmadığını belirten ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, diğer üniversitelerin rektörleriyle beraber aldıkları eylem kararlarını açıklayacaklarını söyledi.

Paylaş
Üniversite eylem kararı aldı
Savaş Velioğlu
Tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek üniversitelerde araştırma fonlarının kesilmesi, devlet üniversitelerine ayrılan bütçenin azaltılması ve öğretim üyelerinin maaşlarının yetersiz kalması üniversite çalışanlarının tepkisini topluyor. 57. hükümetin devlet üniversitelerine büyük bir darbe vurduğunu belirten rektörler ve öğretim elemanları, üniversitelerde bilimsel çalışmaların önünün kesildiğini ifade ediyorlar. Başbakan ve bakanlarla görüşen rektörler görüşmelerden herhangi bir sonuç alamayınca eylem yapma kararı aldılar.
Tasarruf adı altında üniversitelerin en önemli kaynağı olan araştırma fonlarının kaldırılmasının kabul edilemeyeceğini belirten rektörler, bu uygulamaların devlet üniversitelerinin çökertilmesi anlamına geldiğini kaydediyorlar. İkinci Dünya Savaşı sırasında bile eğitime ayrılan bütçeden kısıntı yapılmadığını dile getiren rektörler, 6500 araştırma görevlisi kadrosu istediklerini, fakat Maliye Bakanlığı'nın 3000 kadroya izin verdiğini belirtiler.
Deklarasyon yayınlanacak
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, yaptığı açıklamada, öğretim üyelerinin maaşlarının giderek düştüğüne işaret ederek, soruna dikkati çekmek için hükümet yetkililerini ziyaret ettiklerini hatırlattı. Bu ziyaretlerde vaatlerde bulunulduğunu belirten Prof. Akbulut, ekonomik krizle koşullar değiştiği için maaş konusunu gündeme getirmediklerini kaydetti. Prof. Dr. Akbulut şöyle devam etti: "Kanun hükmünde kararname çıkararak hiçbir gruba ayrıcalık tanımayacaklarını açıkladılar ancak gözümüze baka baka, 12 Mayıs'ta yayınlanan Resmi Gazete'de yer alan kararla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda çalışan personele aylık tazminat ödenmesine karar verildi. Türk yükseköğretimi adeta çökertiliyor. Rektörler olarak buna göz yumamayız. Bu gidişe dur demek için her türlü eylemi yapmaya kararlıyız. İstiyorlarsa beni ve benimle birlikte olacak rektörleri görevden alsınlar. Susmaktansa, bu şartlarda rektörlük yapmayı ben şahsen istemiyorum." Diğer üniversitelerin rektörleriyle ortak bir deklarasyon yayınlayacaklarını ve gelecek hafta basın toplantısıyla bunu duyuracaklarını ifade eden Prof. Dr. Akbulut, ayrıca yapacakları eylemleri de açıklayacaklarını belirtti. Eylem türlerinin üniversite senatolarınca belirleneceğini kaydeden Prof. Akbulut, "Gerekiyorsa Anıtkabir'e cüppelerimizle yürürüz. Kızılay'da yürürüz. Yayınlayacağımız deklarasyonu mektup haline getirip, cumhurbaşkanına, başbakana ve bakanlara gönderebiliriz. Bazı acil önlemleri almaları için belli bir süre tanıyabiliriz" diye belirtti.
Gazetemize konuyla ilgili açıklama yapan Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin siyasi iktidarların yükseköğretim konusundaki tercihlerinin beklentilerine yanıt vermediğini belirtti. Üniversitelerin topluma öncülük yapma sıfatının ikinci plana atıldığını ifade eden Erdin, "Yıllardır YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve üniversite yöneticileri siyasi iktidarlara göre hareket etmişlerdir. Üniversitelerimizde 12 Eylül darbesinin baskıcı rejimi uygulanmaktadır. Demokratik, özgür ve uluslararası bilimsel çalışmalardan yapılan uygulamalarla üniversitelerimiz uzaklaştırıldı. Öğretim elemanlarımız ekonomik zorluklar içerisinde çalışmaktadırlar. Kamu üniversitelerinde bilim üretmek yerine vakıf üniversitelerinde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bütçeden kamu üniversitelerine ayrılan yetersiz. Devlet vakıf üniversitelerine daha çok bütçe ayrılmaktadır. Üniversitelerimizde araştırma fonları en önemli kaynaklarımızdır. Bu kaynakların ortadan kaldırılmasıyla, üniversitelerimizin çalışmaları engellenmektedir" dedi. Cumhuriyet tarihinde hiçbir krizde üniversitelerein araştırma fonlarının kesilmediğini kaydeden Erdin, yükseköğretime ayrılan bütçede kısıtlamaya gidilmesinin üniversitelerin önünü tıkadığını dile getirdi. Erdin "Kemal Gürüz yaşanan sorunlara çözüm aramamaktadır, dolayısıyla bulunduğu makamda geçirdiği her gün üniversitelere ve Türkiye Cumhuriyeti'ne zarar vermektedir. Yaşanan sorunların çözümü için yetkililileri göreve, öğretim elemanlarını tepki göstermeye çağırıyoruz" dedi.
'Rektörler kendi sorunlarına duyarlı'
Öğretim Elemanları Sendikası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere,
rektörlerin şimdiye kadar üniversitelerine sahip çıkmadığını söyledi. "İktidarda bulunan hükümetten başka bir uygulama beklenemez. Rektörler kendilerini direkt etkileyen konularda harekete geçmişlerdir. Üniversitelerde taleplerini dile getiren öğrencilere açılan soruşturmalar gibi rektörler hakkında da soruşturma açılmalıdır" diyen Yeşildere, araştırma fonlarının kaldırılmasının bilimsel çalışmalara darbe vuracağını kaydetti. Ülkede araştırmacı yetiştirilmesinin zorlaşacağına dikkat çeken Yeşildere, "Vakıf ve özel üniversitelere ayrılan bütçeler devlet üniversitelerine verilmelidir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Kıyımın bahanesi kriz

SONRAKİ HABER

BOSSA'da işçi kıyımına karşı eylem!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa