24 Mayıs 2001 21:00

Cam işçisi grevde

5700 cam işçisi sözleşmelerinde Türk-İş'in imza attığı anlaşmanın dayatılmasını kabul etmeyerek dün greve çıktı. 5 Aralık 2000'den bu yana devam eden görüşmelerde işçilerin ücret idari hakları gaspedilmeye çalışıldı.

Paylaş
Cam işçisi grevde
Kristal-İş'e bağlı 5700 işçi toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitti. 5 Aralık'tan beri süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve grev kararı alınmıştı. Görüşmeleri çıkmaza sokan maddeler arasında enflasyon oranında zam, taşeron işçilerin ve kapsam dışı çalışanların sendikalı yapılması ve yarım saat yemek izinlerinin devam etmesi konuları var. Bundan sonra yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varılmışken, kamu sözleşmelerinin imzalanması sonrası patron tarafı, Şişecam'da da böyle bir sözleşme imzalanmasını dayattı. Bunun üzerine dün 6.00'da sona eren son görüşmenin ardından grev kararı alındı ve 11.00'de greve çıkıldı.
Topkapı Şişecam'da başlayan grev öncesi gece vardiyası işçileri fabrika önünde toplanarak sloganlarla kararlılıklarını dile getirdiler. Saat 11.00'de sabah vardiyasının da işbırakmasıyla yaklaşık 600 işçi greve başladı. İşçiler, grevin başlamasından, yapılan konuşmaların sonuna kadar, "Yaşasın işçilerin birliği", "İşçiler kardeş, işveren kalleş", "Ölmek var, dönmek yok", "Başkan vur de vuralım, öl de ölelim", "Yaşasın grev", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarını attılar.
Sendikacılardan destek
Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, Basın-İş Genel Başkanı Kenan Kaya, DİSK'e bağlı Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Haber-İş 1 No'lu Şube, Yol-İş 2 No'lu Şube, Belediye-İş İstanbul Şubeleri, Birleşik Metal-İş 2 No'lu Şube, Türk Metal İstanbul Şubesi, Tez Koop-İş, Tek Gıda-İş, TEKSİF, Hak-İş'e bağlı Öz Çelik-İş, şube yöneticileri de Şişecam işçilerine destek verdi. İşyeri Baştemsilcisi Mürsel Kılıç, işçilere yaptığı konuşmada, sözleşmeyi masa başında çözmek istediklerini, ancak patronun kendilerini greve zorladığını söyledi. Kılıç konuşmasının sonunda, "Bugün en güzel günümüzdür" dedi.
Kristal-İş Topkapı Şube Başkanı Minür Dinler ise, destek veren sendikacıları tanıttıktan sonra, "Tavanda birleşemeyenlere karşı, tabanda birleşiyoruz" dedi. Sözleşmenin masa başında çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Dinler, "Ancak masa başında çözmek istiyoruz demek teslim olacağız demek değildir" dedi. Dinler daha sonra, "İşveren bize kamu işçilerinin sözleşmesini dayattı. Bunu kabul edecek miyiz?" diyerek işçilere seslendi. İşçiler de hep bir ağızdan "Hayır" diye cevap verdiler.
Dinler'in ardından destek vermeye gelen sendikacılar adına Atilay Ayçin konuştu. Ayçin destek vermek için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Bu birliği greve girdikten sonra da korumanız gerekir. Sizi masa başında teslim alamayan güçler, bundan sonra değişik şekillerde saldıracaktır. Bu grev IMF'nin, DB'nin, hükümetin ve AB'nin teslim almaya çalıştığı Türkiye işçi sınıfının grevidir" dedi. Ayçin'in konuşması sırasında işçiler sık sık, "Cam işçisi sizinle gurur duyuyor" sloganını attı.
Faruk Büyükkucak da Ayçin'in konuşmasını desteklediğini belirterek, cam işçisinin grevinin küresel bir direniş olduğunu söyledi.
Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci de amaçlarının enflasyon oranında zam almak olduğunu söyledi. "Anlaşma sağlanmışken, grev kararının uygulanmasına iki gün kala kamu sözleşmelerini kabul etmemiz istendi. Bizim isteğimize göre zaten reel ücretler düşüyordu. Bunun üstüne bir de Paşabahçe'de iki yıllığına sıfır zammı kabul ettik" diyen Bağçeci, işçilerle birlikte haklarını arayacaklarını söyledi. Konuşmaların ardından halay çeken işçiler fabrika girişine, "Bu işyerinde grev var" pankartını astılar.
Mersin'de grev başladı
Kristal-İş Mersin'de kurulu bulunan Paşabahçe ve Anadolu cam sanayinde de greve başladı. Kristal-İş Mersin Şubesi Başkan Vekili Ünal Gök, sendika olarak uzlaşmaya çalıştıklarını belirterek, "Ancak gördük ki işverenin bizleri aç sefil koymaktan başka derdi yokmuş. Birinci altı ayda yüzde 1 gibi komik bir zam önerdiler" dedi.
Paşabahçe Cam Sanayi önünde toplanan işçiler içerideki arkadaşlarının çıkmasını beklediler. Anadolu Cam Sanayi önünde toplanan işçiler de, "Direne direne kazanacağız", "Vur vur inlesin, Şişecam dinlesin" sloganlarını attılar. 07.00-15.00 vardiyasında çalışan işçiler saat 11.00'de dışarı çıkarak kendilerini bekleyen arkadaşlarıyla birlikte Paşabahçe Cam Sanayi'ne yürüyüşe geçti. Burada diğer işçilerle birleşildi ve grev halayı çekildi. Kristal-İş Şube Başkanı Fehmi Sandalı greve destek veren Yol-İş, Belediye-İş, Petrol-İş, Liman-İş, EMEP ve CHP yöneticileri ile Akgübre ve Ataş işyeri temsilcilerine teşekkür etti. Fedakârlığı kabul etmelerine rağmen patronun tutumu nedeniyle greve çıktıklarını belirten Sandalı, enflasyona ezdirilmek istendiklerini söyledi.
Lüleburgaz'da üç fabrikada grev
Lüleburgaz'da bulunan Kırklareli Cam, Trakya Cam ve Otocam işçileri de dün saat 11.00'de greve çıktı. Sabah fabrika önünde buluşan Otocam işçileri sloganlarla Trakya Cam önüne yürüdüler ve buradaki işçilerle birleştiler. Grev halayının çekilmesinin ardından işçiler E-5 karayolunu trafiğe kapatarak bir süre yürüdü. Bu sırada greve Kırklareli Cam işçileri de katıldı. Üç fabrika işçilerinin tümünün buluşmasının ardından birer konuşma yapan Kristal-İş Şube Başkanı Ahmet Aksungur ve Genel Merkez Yöneticisi Hasan Bilgiç sendika olarak sözleşme görüşmelerinde anlayışlı davrandıklarını, ancak kamu sözleşmelerinde imzalanan anlaşmanını kendilerine dayatılmasını kabul edemeyeceklerini vurguladılar. Grevci işçiler daha sonra E-5'ten yan yola çıkarak yaklaşık 2 km. sloganlarla yürüdü.
ÖNCEKİ HABER

Enerji yolsuzluğunda bir adım daha

SONRAKİ HABER

Her yerde şiddet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...