24 Mayıs 2001 21:00

Enerji yolsuzluğunda bir adım daha

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yiğitgüden hakkında soruşturma izni verilmesi için bakanlığa yazı yazdı.

Paylaş
Enerji yolsuzluğunda bir adım daha
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "Beyaz Enerji" soruşturması kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden hakkında soruşturma izni verilmesi için bakanlığa yazı yazdı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu, soruşturma izni verilmesi istemini içeren yazısı ile "Beyaz Enerji" davasına ilişkin iddianame ve hazırlık soruşturması evraklarını, dün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderdi. Kanadoğlu, yazısında, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Beyaz Enerji" soruşturması sonunda 14 sanık hakkında iddianame düzenlediğini hatırlattı.
İddianamenin ve dosyadaki mevcut kanıtlara göre toplanan delillerin tetkik edildiğini kaydeden Kanadoğlu, Yiğitgüden hakkında 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin yasa uyarınca soruşturma izni verilmesi istedi. Kanadoğlu, Yiğitgüden hakkında "görevde yetkiyi kötüye kullanma ve devlet ihalelerinde rekabeti önleme" suçlarının soruşturulmasını talep etti.
Süreç nasıl işleyecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, ilgili yasa uyarınca, Yiğitgüden hakkında ön inceleme yapılması talimatını vermesi gerekiyor. Ön inceleme sonucunda soruşturma izni verilirse Yiğitgüden'in, verilmezse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu'nun itiraz hakkı bulunuyor. Her iki durumda da bu itirazı Danıştay 2. Dairesi sonuçlandıracak.
Daire itiraz istemlerini reddederse Yiğitgüden hakkındaki son soruşturmayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak. Başsavcılık takipsizlik kararı verebileceği gibi, Yiğitgüden hakkında dava da açabilecek. Bu durumda Yiğitgüden, suç vasfına göre Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinde yargılanacak.
Firma avukatı gibi...
Ankara DGM Başsavcısı Talat Şalk, hazırladığı iddianamede, "özel sektörün enerji yatırımı" adı altında Türkiye'nin kaynaklarının peşkeş çekildiğini ve tüm bu işlemlerde, kamuoyu baskısıyla istifa etmek zorunda kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ANAP'lı Cumhur Ersümer ve müsteşar Yiğitgüden'in de yer aldığını belirtmişti.
Şalk, suç işlemek üzere örgüt kurmak, ihalede rekabeti men, rüşvet almak vermek ve görevi suiistimal suçlarını saptayarak, 9'u tutuklu 15 sanık hakkında 6 yıldan 32 yıla kadar ağır hapis cezası istemişti. İddianamede, "Başından itibaren 3096 yasa ve ilgili yönetmelik hükümlerine uymayan bazı firmaların ihaleye katılmalarını önleyen ve ihalenin Erg firmasına bırakılmasını sağlayan, ihale Erg firmasına bırakıldıktan sonra uygulama sözleşmesinin imzalanmasına kadar aradan geçen süre zarfında elektirk tarifesine esas olacak şartlarda kamu yararına değişiklik olduğunu göz ardı eden ve kuruluşların ısrarlı uyarılarına rağmen, kamunun zarara uğrayacağını bile bile uygulama sözleşmesini imzalayan Bakan Cumhur Ersümer, o tarihte Enerji İşleri Genel Müdürü olan Mustafa Mendilcioğlu, Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden TCK'nın 3662 maddesinde yazılı suçu işlemişlerdir. Ancak bilirkişi raporu ve eklerinin incelenmesinden sanıkların işledikleri bu suçun ötesinde Erg firmasının avukatları gibi davrandıkları da anlaşılmıştır" denilmişti.
Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Sabih Kanadoğlu'nun, "Beyaz Enerji" soruşturması kapsamında Müsteşar Yurdakul Yiğitgüden hakkında soruşturma izni verilmesine ilişkin talebinin henüz bakanlığına ulaşmadığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Yasaklamalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Cam işçisi grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...