24 Mayıs 2001 21:00

Siyanürlü maden çalışıyor

Adını "Normandy" olarak değiştiren siyanürcü şirket Eurogold, mahkemenin yasak kararına rağmen çalışmaya başladı.

Paylaş
Siyanürlü maden çalışıyor
Bergama halkının uzun yıllardır mücadele ettiği siyanürcü şirket Eurogold, isim değişikliğine gitmesinin ardından madeni çalıştırmaya başladı. Madende kırma makinaları aralıksız çalışıyor, yoğun toz bulutu yükseliyor ve büyük bir gürültü yayılıyor. Şirket yetkilileri, siyanürlü altın madeninin "ilgili bakanlıklardan gerekli izinleri alarak bir yıllık deneme üretimine başladığını" duyurdu.
Gelişmeler üzerine maden sahasında inceleme yapmak isteyen Narlıca Köyü Muhtarı Veysel Akşit ve Çamköy Muhtarı Ali Zeybek, maden sahasına sokulmadı.
Bergama'daki 17 köyün muhtarı gelişme üzerine bir araya gelerek, ortak bir dilekçeyle Cumhurbaşkanlığı'na, TBMM Başkanlığı'na, Başbakanlığa, İçişleri Bakanlığı'na, Başbakan yardımcılarına başvurdu.
Mahkeme kararına uyulmuyor
Dilekçede, "Mahkeme kararlarını uygulamayan ilgililer ve yetkililer hakkında yasal işlem yapılmasını ve maden çalışmalarının acilen durdurulması" isteniyor. Eurogold'un siyanür kullanılarak işletmek istediği altın madeninin Danıştay tarafından Anayasa'nın 27. maddesinde yer alan "Herkes yaşama hakkına sahiptir", 56. maddesinde yer alan "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hakkına sahiptir" ilkelerine aykırı bulunduğu ve "işletilmesinde hiçbir kamu yararı bulunmadığı"nın tespit edildiği anımsatılan dilekçede, Mayıs 1997'de kesinleşen bu karara rağmen Eurogold'un Bergama'dan gitmediği, Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün hakkında yıkım kararları bulunan, kaçak tesisleri sökmediği vurgulanıyor.
Anayasa çiğneniyor
Eurogold'un son bir haftadır yasadışı tesislerini, kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen çalıştırdığı ifade edilen dilekçede, "Yasaları ve mahkeme kararları değiştirilemez, uygulanması geciktirilemez" diyen Anayasa'nın 138. maddesinin açıkça çiğnendiği belirtiliyor. İlgili devlet yetkililerinin bu duruma seyirci kalmasının da ibret verici olduğu vurgulanan dilekçede, "Bu duruma köylerimizde yaşayan insanlarımız büyük bir tepki ve infial duymaktadır. Yasaları ve mahkeme kararlarını uygulamayan ilgililer ve yetkililer hakkında yasal işlem yapılmasını, yöremizde kanun hakimiyetinin sağlanmasını, madenin çalışmasının acilen durdurulmasını arz ve talep ederiz" deniliyor.
Suç işleniyor
Pergamon Derneği olarak anılan Çevre Koruma Derneği yöneticileri Emine Gündem, Aytül Bulut ve İsmail Demir de, Bergama Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu ve madende faaliyet gösterilmesine neden olanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.
Pergamon Derneği ve Bergama Belediyesi eski Başkanı Sefa Taşkın da, adını "Normandy" olarak değiştiren Eurogold şirketinin kesinleşmiş mahkeme kararlarına rağmen siyanürlü madeni işletmeye çalıştığını belirterek, "Suç işliyor. İlgililer ses çıkarmıyor. Köylüler son derece tedirgin. Türkiye bir hukuk devleti ise, mahkeme kararlarına uyulur ve bu maden çalışmaz. Eurogold, yetkililerin ve köylülerin gözünün içine bakarak zorla bu madeni çalıştırmak istiyor" dedi.
Şirket doğruladı
Normandy Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Orhan Güçkan ise, AA'ya yaptığı açıklamada, önceki ismi Eurogold olan firmalarının, Bergama'daki işletmede deneme faaliyetinde olduğunu doğruladı. Bir yıllık deneme çalışmaları için ilgili bakanlıklardan izinleri aldıklarını ifade eden Güçkan, "Bu ay içinde başlattığımız deneme çalışmaları devam ediyor. Fabrikadaki üniteleri devreye alıp gözden geçiriyoruz. Bu ünitelerde deneme çalışmaları devam ederken, belirli aralıklarla üretim de yapılmaktadır. Deneme çalışmaları, devletin tayin ettiği izleme komisyonu ve kurumların tetkikine açık olarak yürütülmektedir. İnsanımıza zenginlik ve refahın geleceğini ümit ediyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Memura saldırı!

SONRAKİ HABER

Bakanlığa diyalog çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...