23 Mayıs 2001 21:00

Ankara yürüyüşünde 'sözleşme' etabı

KESK'in grev ve toplusözleşme hakkı için Sahte Sendika Yasa Tasarısı'na karşı başlattığı yürüyüş dün üçüncü günündeydi. Yürüyüşçüler, dün Kocaeli'de Tüm Bel-Sen'li memurların imzaladığı toplusözleşme törenine katıldılar.

Paylaş
Ankara yürüyüşünde 'sözleşme' etabı
"Grevli, toplusözleşmeli, özgürlükçü bir yasa" için Ankara'ya yürüyen kamu emekçileri dün Kocaeli'deydi. Burada Tüm Bel-Sen'in imzaladığı toplusözleşme törenine katılan KESK'liler, yıllardır fiili olarak kullandıkları haklarından vazgeçmeyeceklerini söylediler.
Önceki gün saat 16.00'da Gebze'ye varan kamu emekçileri, kent girişinde polis barikatıyla karşılaştılar. Kamu emekçileri kararlı tutumları sonucunda kurulan barikatı iki kez aştılar ve tartışmalar sonucunda yürüyüşe devam etmelerine izin verildi. KESK'liler, Gebze Cumhuriyet Meydanı'nda yüzlerce emekçi tarafından karşılandı. Karşılayanlar arasında Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Emekli-Sen, Öz Çelik-İş ve EMEP üye ve yöneticileri de bulunuyordu. KESK Genel Başkanı Sami Evren, burada yaptığı konuşmada, grev ve toplusözleşme konusundaki kararlılıklarını göstermeye devam edeceklerini söyledi.
Geceyi Gebze Sendikalar Birliği üyelerinin evlerinde geçiren KESK'liler, dün sabah saat 10.00'da Gebze Öğretmenevi önünde buluşarak, Kocaeli'ne doğru yola çıktılar. Kitlesel bir şekilde uğurlanan KESK'liler, Sanayi Bölgesi boyunca yürüdüler. Yürüyüş sırasında saldırılar karşısında işçi ve memurların birlikte hareket etmesi noktasındaki görüşlerini ve taleplerini dile getiren KESK'liler, buradan Dilovası'na, daha sonra da Kocaeli'ye bağlı Bekirpaşa Belediyesi'ne ulaştılar. Yürüyüşçüler Bekirpaşa Belediyesi'nde Tüm Bel-Sen tarafından imzalanan toplusözleşme törenine katıldılar. Tüm Bel-Sen üyesi 80 kamu emekçisi adına imzalanan toplusözleşmeye göre devletin memurlar için öngördüğü maaş zammına artı 75 milyon lira eklenecek. Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, tören sırasında yaptığı konuşmada, sendikalarının birçok belediyede toplusözleşme imzaladığını hatırlatarak, bu haklarını kullanmaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Sami Evren de fiili olarak kullandıkları hakları için yürüdüklerini belirterek, KESK'in mücadelesiyle hükümete toplusözleşme masasına oturtacağını söyledi. Kamu emekçileri daha sonra Körfez'e doğru yürüyüşe geçtiler.
Öte yandan KESK'lilerin yürüyüşüne çeşitli illerde verilen destek de sürüyor. Çorum'da da KESK, Memur-Sen, Mimarlar Odası ve Şeker-İş Sendikası'nın bir araya gelerek oluşturduğu Çorum Emek Platformu, Meclis gündeminde bulunan Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı'nın grevli, toplusözleşmeli sendikal hakları içerecek ve ILO sözleşmelerine uygun hale getirilecek biçimde yeniden düzenlenmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye dünyanın 'tarım pazarı' oldu

SONRAKİ HABER

Adıyaman: Varlık içinde yoklukların kenti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...