21 Mayıs 2001 21:00

Yürüyüş başladı

"Grevli ve toplusözleşmeli, özgürlükçü ve demokratik bir yasa için yürüyoruz" talebiyle Ankara'ya doğru yola çıkan kamu emekçileri, dün, Kadıköy İskele Meydanı'ndan sloganlarla uğurlandılar.

Paylaş
Yürüyüş başladı
KESK, sahte sendika yasa tasarısına karşı Ankara yürüyüşüne dün İstanbul'dan başladı. Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan KESK'liler, "Sahte sendika yasasına hayır", "Direne direne kazanacağız", "Ne IMF, ne Derviş, genel grev genel direniş" sloganlarıyla uğurlandılar. "Grev hakkından vazgeçme", "Sahte sendika yasasına geçit vermeyeceğiz", "Greviz sendika olmaz" yazılı önlükler giyen yürüyüşçüler adına konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, "Haklarımıza ve geleceğimize göz diken, sahte ve güdümlü sendikaları güçlendirmek isteyen böyle bir yasayı kabul etmeyeceğiz" dedi.
Sami Evren, İskele Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, sendikasız demokrasi, grev ve toplusözleşmesiz sendika olamayacağını vurgulayarak, beş gün sürecek bir Ankara yürüyüşüne başladıklarını, 26 Mayıs Cumartesi günü Ankara'da olacaklarını ve Kızılay'da onbinlerce kamu emekçisiyle buluşacaklarını belirtti. Bunun son uyarı eylemi olduğuna dikkat çeken Sami Evren, "Hükümet, bu tepkimizden de gerekli dersleri çıkarmaz ve yasayı Meclis gündemine getirirse, başta Ankara olmak üzere bütün illerde her türlü demokratik tepkiyi göstermekten çekinmeyeceğiz" diye konuştu.
KESK'lilere EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ve İstanbul Şube Başkanı Yakup Umur, Yol-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ali Akdağ, DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak da destek verdi. Rıdvan Budak'ın kürsüden anons edilmesi sırasında KESK'lilerin, "IMF uşağı hükümet istifa" sloganı atması dikkat çekti.
Evren'in konuşmasının ardından "Grevli ve toplusözleşmeli, özgürlükçü ve demokratik bir yasa için yürüyoruz" ve "Sahte sendika yasasına hayır" yazılı pankartların arkasında kortej oluşturan yaklaşık 500 kişi, Kadıköy Belediyesi'ne yürüdü.
Yürüyüşe destek verenler burada ayrılırken, polis yürüyüşü engellemeye çalıştı. "Baskılar bizi yıldıramaz", "Emekçiye barikat, çetelere kıyak", "Yürüyüş hakkımız engellenemez" sloganlarıyla polis barikatına tepki gösteren kamu emekçileri, pazarlıklar sonucunda yeniden yürüyüşe başladılar.
Akşama doğru Kartal Meslek Lisesi'nin önüne gelen yürüyüşçüleri, Kartal'daki KESK üyesi kamu emekçileri karşıladı. Buraya araçlarla gelen KESK'liler, buluşmanın ardından Kartal Meydanı'na yürüdüler.
Sık sık "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "IMF uşağı hükümet istifa", "Ankara Ankara duy sesimizi bu gelen emekçinin ayak sesleri" sloganlarını atan emekçileri, Kartal Meydanı'nda da kamu emekçileri ve Petrol-İş Anadolu Yakası yöneticileri karşıladı. Burada konuşan Evren, her yeri Kızılay Alanı'na çevireceklerini söyledi. KESK'liler bu sabah Kartal'da toplanarak Gebze'ye yürüyecekler.
ÖNCEKİ HABER

ABD memuru liderlik turunda

SONRAKİ HABER

Yarım milyon köle!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...