21 Mayıs 2001 21:00

Görseline güvenen gelsin!

Yönetmenliğini Stephen Sommers'in gerçekleştirdiği devam filmi Munya Geri Dönüyor, senaryosu ve oyuncularından çok, görsel efektlerine güvenen ve bu bakımdan etkili de olan bir yapım.

Paylaş
Görseline güvenen gelsin!
Şenay Aydemir
Hollywood yapımcıları çektikleri filmlerin sinema izleyicisi tarafından beğenilmesi üzerine devam filmi yapmayı çok seviyor. Özellikle korku-gerilim türü filmlerin seyircinin ilgisine mazhar olması birincinin ardısıra gelen ve '2,3,4...' şeklinde uzanan yeni filmlerin çekilmesinin yolunu açıyor. Bu eğilim, belirli sinema klişeleri de yarattı. Korku filmlerinin son sahnesinde, korkunun nedenine dair bir nesnenin kahramanın elinde kalması gerekir ki, bu -eğer film tutarsa- yeni bir film için başlangıç gerekçesi olsun. Eğer korkunun nedeni bir nesne değilde bir kişi ise, kahramanımız son sahnede bittiğini düşündüğü korkusuyla ilgili bir hatırlatmaya maruz bırakılılır. Böylece korkulacak kişinin bütünüyle ortadan kalkmadığına dair ileti seyircinin belleklerine yer eder. Eğer filmi beğenirseniz yenisi için gerekli altyapı, birinci filmin içinde her zaman vardır.
Devam filmi
Bir devam filmi olan "Mumya Geri Dönüyor" (Mummy Returns)'de benzer sinema klişelerine sahip. İlki 1999'da çekilen ve sinemaseverlerin ilgisiyle karşılaşan bu filmin devamın da da ağırlıklı olarak ilk filmin yönetmeni ve kadrosu korunuyor.
"Mumya Geri Dönüyor", hem 'Mumya' konusunu işleyen filmlerin sonuncusu olma şansını, hem de gelişmiş bilgisayar teknolojisinin olanaklarını iyi kullanmış. Yalnızca korku-gerilim ögeleri ile bezenmiş bir film değil. "Indiana Johns"daki görsellikten, "Titanik"in sinema tarihine geçen meşhur geminin burnunda gecen romantizm sahnesine, komedinin inceliklerinden, Arap oryantalizmine kadar bir çok şeyin harmanlandığı fantastik bir film.
Dünya kurtarılacak!
Yönetmenliğini ilk filmde olduğu gibi yine Stephen Sommers'in gerçekleştirdiği filmde Brendan Fraser (Rick O'Connell), Rachel Weisz (Evelyn O'Connell), Arnold Vosloo (Im-Ho-Tep), Freddie Boath (Alex O'Connell) ve Dwayne Johnson (The Scorpion King) rol alıyor.
Amerikalı Rick O'Connell ve İngiliz kütüphane görevlisi Evelyn'in tanışmasının ve ilk maceranın atlatılmasının üzerinden 8 yıl geçmiştir. İkisi artık evlenmiş hatta bir çocukları bile olmuştur. Üçü, Evelyn'in kardeşi Jonathan'ı İngiltere'de bırakmışlar, Mısır'da araştırmalarını devam etmektedirler.
8 yaşındaki çocukları Alex ile beraber yaptıkları bu araştırmalar sırasında Scorpion King'in altından yapılmış bileziğini bulurlar. Fakat bu bilezik ile ilgilenen başkaları da vardır. Bu kişiler İngiltere müzesinin müdürü ve Im-Ho-Tep'in sevgilisine benzeyen Meela'dan başkası değildir. Amaçları ise Im-Ho-Tep'i yeniden canlandırarak Scorpion King'i (Akrep Kral) öldürtüp ordusunu ele geçirmektir. Akrep Kral'ı yenen onun ordusunu ele geçirecek ve bütün dünyaya hükmedecektir.
Hikaye klasik
Hikaye oldukça klasik. Belli ki, yönetmen ve senaryo yazarı Sommers'da bu durumun farkında ki, filmin kimi dialoglarında tarihle ilgili korku filmlerinin benzer hikayelere dayandırılmaları olgusunu kahramanlarının ağzından ti'ye alıyor.
Ancak, konu her ne kadar bir orjinallik içermese de, yönetmenin konu ve oyunculardan çok bilgisayar teknolojisine güvendiği açık. Afişlerinde "kusursuz ses ve görüntü efektleriyle Mumya geri dönüyor" ibaresinin yer aldığı filmin hemen başında seyirciyi etkileyen savaş sahneleri ve görsel efektler, sanal dünyanın çok yakın zamanda kendi filmlerini de yapacağının işareti olarak da algılanabilir. Böylesi bir görsel zenginlik filmi kuşkusuz ilkinden daha başarılı ve cazip kılan etkenlerden.
Üçüncüsü yolda
Sinemada bilgisayar ortamında yaratılan görsel efektlerin bu kadar öne çıkartılması, yönetmenlerin senaryolarından, oyuncularından çok bu malzemeye güvenmesi yeni ve heyecanlı bir sinemanın oluşmasının yolunu açsa da, uzun vadede beyazperdeye zarar verecek gibi görülüyor.
Şu sıralarda ilk filmin öncesinin anlatıldığı üçünçüsü filmi çekilen "Mumya" serisinin bu ikinci filmi, sinemada görsellik, heyecan ve fantazi arayanlar için. Birazda sinemadan çıkışta kendilerini dayak yemiş gibi hissetmek isteyenlere...
ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD'dan AB için rapor

SONRAKİ HABER

ABD memuru liderlik turunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...